Ciasteczka owsiano – kokosowe z miodem – ANZAC – Rewelacyjne ciasteczka owsiane z kokosem i miodem. Przepyszne, maślane ciasteczka delikatnie chrupiące, pożywne i bardzo smaczne. Fantastycznie pachną miodem, karmelem i masłem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a chyba nie jadłam lepszych. W przepisie nie ma jajek, dlatego ciasteczka zachowują długo świeżość i smak, po pewnym czasie troszkę twardnieją, ale i tak są niesamowicie smaczne. Ciasteczka posiadają również swoją historię, nazywane są ANZAC BISCUITS i podobno były pieczone przez gospodynie podczas I wojny światowej dla żołnierzy z Nowej Zelandii oraz Australii. Wysyłane były w paczkach z żywnością, a ich nazwa ANZAC to skrót od „Australia and New Zealand Army Corps”. Ciasteczka były w paczkach dzięki temu, że są chrupiące i mogą być długo przechowywane, a nic nie tracą na smaku. Bardzo polecam… (przepis z książki „Baking a Commonsense Guide” Murdoch Books Australia).
Ciasteczka owsiano – kokosowe z miodem – ANZAC
Składniki:
130g mąki
150g cukru
100g płatków owsianych górskich
100g wiórków kokosowych
130g masła
90g miodu (najlepiej gryczanego)
1/2 łyżeczki sody
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, płatki owsiane i wiórki kokosowe.
2. Miód oraz posiekane masło włożyć do rondelka i podgrzewać na ogniu, mieszając, aż się roztopią i połączą w gładką masę. Zdjąć z ognia.
3. Sodę wymieszać z łyżką gorącej wody i bardzo szybko dodać do ciepłego miodu z masłem (mieszanka się zapieni). Następnie dodać mieszankę z sodą do suchych składników i wymieszać dokładnie łyżką.
4. Z ciasta formować niewielkie kuleczki (przez chwilę ściskając ciasto w dłoni, bo jest dosyć sypkie), układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczać, formując okrągłe ciasteczka.
5. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 13-14 minut, aż ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę zanim je przełożymy, aby troszkę stwardniały.
Udanych wypieków:)
Przepis wypróbowany, ciasteczka udane. Dzieci zachwycone! Faktycznie słodkie, można,śmiało dawać mniej cukru. Polecam!
Robię bez cukru tylko z miodem są ok
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Pyszne chrupiące pachnące dzieci się zajadają i wołają więcej super przepis
niestety ciastka są takie sobie, podniecilem sie widzac pozytywne komentarze i zabralem sie za przepis niestety gorzko sie rozczarowując. Ciastka są przede wszystkim za slodkie ( nie wiem moze to przez miod, no naprawde radze zrobic te z przepisu ponizej i samemu sie przekonac.
Robilem pare dni temu ciastka ze slonecznikiem z innej strony:
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/ciasteczka_owsiane_ze_slonecznikie
wyszly o wiele lepsze w smaku mniej czuc slodycz oraz o zdrowsze ( mimo ze nie dodawalem polewy czekol.)
Roznica jest zasadnicza
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie
Ja dodałam jeszcze gorzką czekolade pokruszon ana małek kawałki :) I zmniejszyłam ilość cukru aż o połowę ale przepis jest super :)
Bardzo mi miło, może Pani dodać margarynę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka pyszne. Wspaniale nadają się na przekąskę do pracy. Tylko jak dla mnie troszkę za słodkie. Ale to oczywiści rzecz gustu:) Następnym razem zmniejszę ilość cukru.
A czy można zamiast masła dodać margarynę? To tak na przyszłość;)
A poza tym masz super przepisy na ciasteczka, których przygotowanie łącznie z pieczeniem trwa około 30 minut! Ekstra:)
Gorąco pozdrawiam:)
Bardzo dziękuję :) miło mi i cieszę się bardzo, że ciasteczka się udały i smakowały,
pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka są przepyszne!!! Trochę je zmodyfikowałam zmieniając proporcje miodu i cukru (na rzecz miodu) i dodałam mielone ziarna słonecznika i dyni (zmniejszając ilość kokosu). Nie mogę się od nich oderwać. To już nie pierwszy przepis jaki robię z tej strony i wszystkie są genialne. Gratuluję Pani!!! Zastanawiam się tylko jak Pani wygląda jedząc tyle słodkości :-). Znając życie wcale pewnie po Pani tego nie widać (czego nie mogę powiedzieć o sobie :-). Ale i tak będę do Pani zaglądać i wyszukiwać przepisy szybkie w zrobieniu i smaczne. Gorąco Panią pozdrawiam.
bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło:)
Pyszne ! Nie mam zdolnosci do pieczenia ale te ciasteczka wyszly mi bezbłędnie. Dziekuje. Wspaniały przepis. Maz dobral sie do ciasteczek zanim wystygly. :) wyszlo mi 30 sztuk, ciasto bylo dosc lepiace. Nic sie nie rozlalo. Ladnie urosly.
to wspaniale, niezmiernie mi miło:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Przepyszne ciastka! Jedne z moich ulubionych. Wyszło mi ich ok. 30 (w komentarzach niektórzy pisali, że u nich było ponad 35 – u mnie wyszło mniej, bo masa na ciasteczka przed upieczeniem smakuje mi nawet bardziej niż po i ciężko jest się powstrzymać od wyjadania z miski :D). U mnie wszystko wyszło ok- masa nie była sypka, nic się nie rozlewało, ciastka nie wyszły wielkie jak talerze ani nic z tych rzeczy. ;) Osoby, których ciastka się połączyły w jedną całość robiły zbyt małe odstępy między ciastkami albo po prostu formowały zbyt duże ciastka… Przepis jest świetny, na pewno skorzystam z niego jeszcze nie raz! :)