Ciasteczka owsiano – kokosowe z miodem – ANZAC

Ciasteczka owsiano – kokosowe z miodem – ANZAC – Rewelacyjne ciasteczka owsiane z kokosem i miodem. Przepyszne, maślane ciasteczka delikatnie chrupiące, pożywne i bardzo smaczne. Fantastycznie pachną miodem, karmelem i masłem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a chyba nie jadłam lepszych. W przepisie nie ma jajek, dlatego ciasteczka zachowują długo świeżość i smak, po pewnym czasie troszkę twardnieją, ale i tak są niesamowicie smaczne. Ciasteczka posiadają również swoją historię, nazywane są ANZAC BISCUITS i podobno były pieczone przez gospodynie podczas I wojny światowej dla żołnierzy z Nowej Zelandii oraz Australii. Wysyłane były w paczkach z żywnością, a ich nazwa ANZAC to skrót od „Australia and New Zealand Army Corps”. Ciasteczka były w paczkach dzięki temu, że są chrupiące i mogą być długo przechowywane, a nic nie tracą na smaku. Bardzo polecam… (przepis z książki „Baking a Commonsense Guide” Murdoch Books Australia).

Ciasteczka owsiano - kokosowe z miodem – ANZAC

Ciasteczka owsiano – kokosowe z miodem – ANZAC
Składniki:
130g mąki
150g cukru
100g płatków owsianych górskich
100g wiórków kokosowych
130g masła
90g miodu (najlepiej gryczanego)
1/2 łyżeczki sody

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, płatki owsiane i wiórki kokosowe.

2. Miód oraz posiekane masło włożyć do rondelka i podgrzewać na ogniu, mieszając, aż się roztopią i połączą w gładką masę. Zdjąć z ognia.

3. Sodę wymieszać z łyżką gorącej wody i bardzo szybko dodać do ciepłego miodu z masłem (mieszanka się zapieni). Następnie dodać mieszankę z sodą do suchych składników i wymieszać dokładnie łyżką.

4. Z ciasta formować niewielkie kuleczki (przez chwilę ściskając ciasto w dłoni, bo jest dosyć sypkie), układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczać, formując okrągłe ciasteczka.

5. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 13-14 minut, aż ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę zanim je przełożymy, aby troszkę stwardniały.

Udanych wypieków:)

Ciasteczka owsiano - kokosowe z miodem – ANZAC

Print Friendly, PDF & Email

64 komentarze do “Ciasteczka owsiano – kokosowe z miodem – ANZAC”

  1. ja zrobiłam wersje dla mojego dziecka, które jest na diecie bezglutenowej i bez cukrowej make pszenną zastąpiłam mąką gryczaną a cukier syropem z agawy i bananem dodałam żurawinę i daktyle i czekoladę dla diabetyków są przepyszne

    Odpowiedz
  2. Smak ciastek przepyszny. Niestety nie wyszły mi ciastka, wszystko zlało się w jedną część, nie mniej jednak to co upiekłam było baaardzo smaczne. PS Już doczytałam, że najprawdopodobniej powinnam dodać więcej mąki. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. CIASTECZKA WYSZLY PYSZNE DALAM POLOWE CUKRU ALE W ZAMIAN DODALAM CUKIER WANILIOWY DODALAM JESZCZE PESTKI DYNI I JEDNO ZOLTKO UROSLY SUPER A JESLI KOMUS TO ULATWI TO JA ROBILAM W ROBOCIE KUCHENNYM I SUPER SIE ZMIESZALY SKLADNIKI PRZEPIS EXSTRA

    Odpowiedz
  4. Tzn smakowo wyszły bardzo dobre :). Zastanawiam się czy problem nie leży w moim starym piekarniku. W każdym razie będę dalej próbować bo te ciasteczka są tego warte.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Witam,
    Ciasteczka wyszły strasznie słodkie i bardzo tłuste. Z nadmiaru tłuszczu nie były kruche. Są tłuste w dotyku. Robiłam je pierwszy raz więc wszystkiego dodałam wg przepisu. Czy one wychodzą takie tłuste? czy należy dać mniej masła niż zostało to podane w przepisie?

    Odpowiedz
  6. Ciastka są po prostu przepyszne. Robiłam już 2 razy i mimo, że za pierwszym razem ciasto wyszło lepiące i ciastka nie było chrupiące takie jak powinny, to i tak zrobiłam drugi raz, tylko dosypałam ciut mąki. Mniam…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz