Ciasteczka – jajeczka z brzoskwiniami i budyniem

Ciasteczka – jajeczka z brzoskwiniami i budyniem – Pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka, wyglądające jak jajka sadzone. Połówki brzoskwiń są delikatnie zatopione w budyniu waniliowym. Ciasteczka przypominają wielkością raczej bułkę słodką z serem i niż zwykłe ciasteczka. Bardzo soczyste, waniliowe, o spodzie delikatnie kruchym. Wyglądają uroczo i zabawnie, polecam … (troszkę zmodyfikowany przepis z gazety „Pyszne ciasta na Wielkanoc” Nr 1/2011”).

Ciasteczka - jajeczka z brzoskwiniami i budyniem

Ciasteczka – jajeczka z brzoskwiniami i budyniem
Składniki:
300g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
150g chudego twarogu
400ml mleka + 11 łyżek
1 jajko
6 łyżek oleju
1 budyń waniliowy
8 połówek brzoskwiń z puszki
cukier puder do posypania

Ciasteczka - jajeczka z brzoskwiniami i budyniem 1

1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, 75g cukru, cukrem waniliowym i solą. Dodać chudy twaróg, 5 łyżek mleka, olej, jajko i zagnieść ciasto.

2. Ciasto podzielić na 8 części i uformować z nich owalne ciasteczka z wgłębieniem, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Budyń wymieszać z 6 łyżkami mleka i 25g cukru (żeby łatwiej było rozmieszać, możemy jeszcze dodać troszkę mleka z pozostałych 400ml), pozostałe mleko zagotować i wlać rozmieszany budyń.

4. Gorącym, ugotowanym budyniem wypełniać wgłębienia w ciasteczkach i na wierzch układać po połówce brzoskwini. Piec ciasteczka około 20-25 minut w temperaturze 200°C, aż ładnie się przyrumienią. Ostrożnie wyciągać z piekarnika i odstawić do ostygnięcia (budyń wtedy zastygnie). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Ciasteczka - jajeczka z brzoskwiniami i budyniem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami

Sylwestrowy TORT Szampański

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

21 komentarzy do “Ciasteczka – jajeczka z brzoskwiniami i budyniem”

  1. Ciasteczka pojawily sie na moim Wielkanocnym stole, i jak sie szybko pojawily tez tak szybko znikly. pyszny i prosty do zrobienia przepis. Dziekuje za kreatywne pieczenie.

    Odpowiedz
  2. wydaje mi się, że potrzebny będzie ser, ale nie ma rzeczy nie zastąpionych w kuchni:) można spróbować z jogurtem tylko trzeba go będzie dać dużo mniej, aby ciasto nie wyszło za rzadkie, pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  3. Mam troszkę brzoskwiń i chętnie zrobiłabym te ciasteczka. Czy można zastąpić czymś twaróg np. gęstym jogurtem? Czy konieczny jest ser? pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz