Bułeczki z dżemem malinowym

Są to pierwsze bułeczki, jakie upiekłam w życiu. Oryginalny przepis pochodzi z książki „Pieczywo” Eleonory Trojan i pokazuje, jak upiec jagodzianki. Moje bułeczki były malinowe, ale można dodać nadzienie jagodowe i nadawać bułeczkom podłużny kształt, aby uzyskać jagodzianki. Wychodzą smaczne, pachnące, piękne :) 

Bułeczki z dżemem malinowym 2

Składniki:
500g mąki
2 jajka
1/2 kostki masła
opakowanie suchych drożdży – 7g
1 paczka cukru waniliowego
¾ szklanki cukru
1 szklanka mleka
dżem malinowy
sól

Rozpuszczamy drożdże w niewielkiej ilości letniego mleka z dodatkiem cukru oraz mąki.

Przesiewamy mąkę i dodajemy resztę cukru, 1 całe jajko, 1 żółtko oraz szczyptę soli. Wlewamy aktywne drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę mleka, roztopione letnie masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie jędrne i błyszczące (moje ciasto wyszło rzadkie i dodawałam jeszcze mąki). Zostawiamy je w cieple na godzinę, by podwoiło swoją objętość.

Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy go na placuszki. Każdy z krążków lekko rozciągamy i nakładamy jedną łyżeczkę dżemu. Dokładnie sklejamy ciasto i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie powierzchnie bułeczek smarujemy rozmąconym białkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190o C na 15 min.

Przyjemnego pieczenia :)

Print Friendly, PDF & Email

43 komentarze do “Bułeczki z dżemem malinowym”

  1. Własnie wcinam bułeczkę:) Zrobiłam z powidłami śliwkowymi i kilka z nutelą dla synka!! Wyszły przepyszne, delikatne dosłownie rozpływają się w ustach:D Muszę Pani podziękować bo zamieszczane przepisy są bardzo dobrze wyjaśnione i z tego co widzę na każdą kieszeń!Więc na pewno z mojej strony będzie więcej komentarzy, bo na dwóch przepisach nie poprzestanę! Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Witam,właśnie pieke bułeczki z jabłkiem już jedną zjadłam gorącą,pycha.Musze przyznać,że tak plastycznego ciasta jeszcze nie miałam w rękach a,prosze mi uwierzyć pieke na drożdżach od lat nauczyła mnie babcia jak byłam nastolatką,świetnie się wyrabia polecam nawet niedoświadczone panie napewno dadzą rade.REWELACJA!!!

    Odpowiedz
  3. Uwielbiam Twoje przepisy. Kolejny który wypróbowałam i się nie zawiodłam:) Z wierzchu dałam kruszonkę, ponieważ moja rodzina uwielbia ją w każdej postaci;) Dzięki Twoim przepisom nawet taka początkująca „cukierniczka” jak ja odnosi sukcesy w pieczeniu.

    Odpowiedz
  4. A dlaczego trzeba suche drożdże rozpuszczać w mleku? Czy to nie są drożdże instant? Jeśli dam „instant”, to wystarczy je wymieszać z mąką, czy jednak tajemnica tych bułeczek tkwi w zrobieniu rozczynu mimo wszystko?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz