Są to pierwsze bułeczki, jakie upiekłam w życiu. Oryginalny przepis pochodzi z książki „Pieczywo” Eleonory Trojan i pokazuje, jak upiec jagodzianki. Moje bułeczki były malinowe, ale można dodać nadzienie jagodowe i nadawać bułeczkom podłużny kształt, aby uzyskać jagodzianki. Wychodzą smaczne, pachnące, piękne :)
Składniki:
500g mąki
2 jajka
1/2 kostki masła
opakowanie suchych drożdży – 7g
1 paczka cukru waniliowego
¾ szklanki cukru
1 szklanka mleka
dżem malinowy
sól
Rozpuszczamy drożdże w niewielkiej ilości letniego mleka z dodatkiem cukru oraz mąki.
Przesiewamy mąkę i dodajemy resztę cukru, 1 całe jajko, 1 żółtko oraz szczyptę soli. Wlewamy aktywne drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę mleka, roztopione letnie masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie jędrne i błyszczące (moje ciasto wyszło rzadkie i dodawałam jeszcze mąki). Zostawiamy je w cieple na godzinę, by podwoiło swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy go na placuszki. Każdy z krążków lekko rozciągamy i nakładamy jedną łyżeczkę dżemu. Dokładnie sklejamy ciasto i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie powierzchnie bułeczek smarujemy rozmąconym białkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190o C na 15 min.
Przyjemnego pieczenia :)
mozna uzyc swiezych, ja bym dodala okolo 30g
pozdrawiam
Witam czy można użyć do tego przepisu świeżych drożdży , w jakiej gramaturze, dzięki i pozdrawiam
Druga porcja siedzi w piekarniku. Z pierwszej zdążyłam już podkraść gorącą bułeczkę i … pożarłam ją dosłownie:) Przepyszna, mięciutko środek, chrupiące skórka, a nadzienie…. Ja oprócz dżemu dodałam jeszcze świeże maliny. Bardzo dziękuję za przepis, bo dotychczas ciasta drożdżowe mi nie wychodziły a je uwielbiam. Będę robić częściej!
bardzo się cieszę, że smakowały, dziękuję za miły komentarz,
pozdrawiam
Dziś zrobiłam wersję z jagodami, ciasto bułeczkowe wyszło pyszne, na pewno będzie doskonałe też z innymi nadzieniami. Mnie cieszy dodatkowo fakt, ze to czwarty przepis z Twojej strony i wszystkie wyszły idealnie :) Cóż, trzeba będzie próbować dalej :)
cieszę się, że smakowały, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam:)
Bułeczki przepyszne ja robiłam z jagodami pozdrawiam:)
super:) bardzo się cieszę,
pozdrawiam:)
Udały się! Pyszności…mmmm!:)
witam:)
tak 1/3 szklanki mleka (z tej szklanki podanej w przepisie), 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka mąki,
pozdrawiam
W przepisie czytamy: „Rozpuszczamy drożdże w niewielkiej ilości letniego mleka z dodatkiem cukru oraz mąki”. Proszę o podanie chociaż przybliżonych proporcji powyższych składników. Zamierzam upiec, a potem delektować się ich smakiem i zapachem:) Z góry dziękuję za odpowiedź!
można, tylko trzeba będzie przygotować rozczyn
Hmm a czy zamiast suchych drożdży, można dodać do tego przepisu zwykłe drożdże z kostki?
:)
superaskie one są