Bułeczki z dżemem malinowym

Są to pierwsze bułeczki, jakie upiekłam w życiu. Oryginalny przepis pochodzi z książki „Pieczywo” Eleonory Trojan i pokazuje, jak upiec jagodzianki. Moje bułeczki były malinowe, ale można dodać nadzienie jagodowe i nadawać bułeczkom podłużny kształt, aby uzyskać jagodzianki. Wychodzą smaczne, pachnące, piękne :) 

Bułeczki z dżemem malinowym 2

Składniki:
500g mąki
2 jajka
1/2 kostki masła
opakowanie suchych drożdży – 7g
1 paczka cukru waniliowego
¾ szklanki cukru
1 szklanka mleka
dżem malinowy
sól

Rozpuszczamy drożdże w niewielkiej ilości letniego mleka z dodatkiem cukru oraz mąki.

Przesiewamy mąkę i dodajemy resztę cukru, 1 całe jajko, 1 żółtko oraz szczyptę soli. Wlewamy aktywne drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę mleka, roztopione letnie masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie jędrne i błyszczące (moje ciasto wyszło rzadkie i dodawałam jeszcze mąki). Zostawiamy je w cieple na godzinę, by podwoiło swoją objętość.

Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy go na placuszki. Każdy z krążków lekko rozciągamy i nakładamy jedną łyżeczkę dżemu. Dokładnie sklejamy ciasto i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie powierzchnie bułeczek smarujemy rozmąconym białkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190o C na 15 min.

Przyjemnego pieczenia :)

Print Friendly, PDF & Email

43 komentarze do “Bułeczki z dżemem malinowym”

  1. Druga porcja siedzi w piekarniku. Z pierwszej zdążyłam już podkraść gorącą bułeczkę i … pożarłam ją dosłownie:) Przepyszna, mięciutko środek, chrupiące skórka, a nadzienie…. Ja oprócz dżemu dodałam jeszcze świeże maliny. Bardzo dziękuję za przepis, bo dotychczas ciasta drożdżowe mi nie wychodziły a je uwielbiam. Będę robić częściej!

    Odpowiedz
  2. Dziś zrobiłam wersję z jagodami, ciasto bułeczkowe wyszło pyszne, na pewno będzie doskonałe też z innymi nadzieniami. Mnie cieszy dodatkowo fakt, ze to czwarty przepis z Twojej strony i wszystkie wyszły idealnie :) Cóż, trzeba będzie próbować dalej :)

    Odpowiedz
  3. witam:)
    tak 1/3 szklanki mleka (z tej szklanki podanej w przepisie), 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka mąki,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. W przepisie czytamy: „Rozpuszczamy drożdże w niewielkiej ilości letniego mleka z dodatkiem cukru oraz mąki”. Proszę o podanie chociaż przybliżonych proporcji powyższych składników. Zamierzam upiec, a potem delektować się ich smakiem i zapachem:) Z góry dziękuję za odpowiedź!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz