Bułeczki z dżemem malinowym



Są to pierwsze bułeczki, jakie upiekłam w życiu. Oryginalny przepis pochodzi z książki „Pieczywo” Eleonory Trojan i pokazuje, jak upiec jagodzianki. Moje bułeczki były malinowe, ale można dodać nadzienie jagodowe i nadawać bułeczkom podłużny kształt, aby uzyskać jagodzianki. Wychodzą smaczne, pachnące, piękne :) 



Składniki:

500g mąki

2 jajka

1/2 kostki masła

opakowanie suchych drożdży ( 7g)

1 paczka cukru waniliowego

¾ szklanki cukru

1 szklanka mleka

dżem malinowy

sól

Rozpuszczamy drożdże w niewielkiej ilości letniego mleka z dodatkiem cukru oraz mąki.

Przesiewamy mąkę i dodajemy resztę cukru, 1 całe jajko, 1 żółtko oraz szczyptę soli. Wlewamy aktywne drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę mleka, roztopione letnie masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie jędrne i błyszczące (moje ciasto wyszło rzadkie i dodawałam jeszcze mąki). Zostawiamy je w cieple na godzinę, by podwoiło swoją objętość.

Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy go na placuszki. Każdy z krążków lekko rozciągamy i nakładamy jedną łyżeczkę dżemu. Dokładnie sklejamy ciasto i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie powierzchnie bułeczek smarujemy rozmąconym białkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190o C na 15 min.

Przyjemnego pieczenia :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

40 komentarzy do wpisu „Bułeczki z dżemem malinowym”

  1. W przepisie czytamy: „Rozpuszczamy drożdże w niewielkiej ilości letniego mleka z dodatkiem cukru oraz mąki”. Proszę o podanie chociaż przybliżonych proporcji powyższych składników. Zamierzam upiec, a potem delektować się ich smakiem i zapachem:) Z góry dziękuję za odpowiedź!

  2. witam:)
    tak 1/3 szklanki mleka (z tej szklanki podanej w przepisie), 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka mąki,
    pozdrawiam

  3. Dziś zrobiłam wersję z jagodami, ciasto bułeczkowe wyszło pyszne, na pewno będzie doskonałe też z innymi nadzieniami. Mnie cieszy dodatkowo fakt, ze to czwarty przepis z Twojej strony i wszystkie wyszły idealnie :) Cóż, trzeba będzie próbować dalej :)

  4. Druga porcja siedzi w piekarniku. Z pierwszej zdążyłam już podkraść gorącą bułeczkę i … pożarłam ją dosłownie:) Przepyszna, mięciutko środek, chrupiące skórka, a nadzienie…. Ja oprócz dżemu dodałam jeszcze świeże maliny. Bardzo dziękuję za przepis, bo dotychczas ciasta drożdżowe mi nie wychodziły a je uwielbiam. Będę robić częściej!

  5. A dlaczego trzeba suche drożdże rozpuszczać w mleku? Czy to nie są drożdże instant? Jeśli dam „instant”, to wystarczy je wymieszać z mąką, czy jednak tajemnica tych bułeczek tkwi w zrobieniu rozczynu mimo wszystko?

  6. Uwielbiam Twoje przepisy. Kolejny który wypróbowałam i się nie zawiodłam:) Z wierzchu dałam kruszonkę, ponieważ moja rodzina uwielbia ją w każdej postaci;) Dzięki Twoim przepisom nawet taka początkująca „cukierniczka” jak ja odnosi sukcesy w pieczeniu.

  7. Witam,właśnie pieke bułeczki z jabłkiem już jedną zjadłam gorącą,pycha.Musze przyznać,że tak plastycznego ciasta jeszcze nie miałam w rękach a,prosze mi uwierzyć pieke na drożdżach od lat nauczyła mnie babcia jak byłam nastolatką,świetnie się wyrabia polecam nawet niedoświadczone panie napewno dadzą rade.REWELACJA!!!

  8. Bułeczki pycha. Trochę mało mi wyrosło ciasto i były zbite a nie puszyste ale ja chyba nie mam ręki do ciasta drożdżowego.

  9. Własnie wcinam bułeczkę:) Zrobiłam z powidłami śliwkowymi i kilka z nutelą dla synka!! Wyszły przepyszne, delikatne dosłownie rozpływają się w ustach:D Muszę Pani podziękować bo zamieszczane przepisy są bardzo dobrze wyjaśnione i z tego co widzę na każdą kieszeń!Więc na pewno z mojej strony będzie więcej komentarzy, bo na dwóch przepisach nie poprzestanę! Pozdrawiam

  10. Ogromnie mi miło! bardzo dziękuję, cieszę się, że smakują,
    życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrawiam serdecznie

  11. staram się zrobić to dokładnie, dobrze dociskając ciasto, radzę też nie dawać za dużo dżemu, bo jak przedobrzymy to zawsze się wyleje, pozdrawiam

  12. Rewelacyjny przepis-bułeczki wyglądają pysznie. Poszłam na łatwiznę i przeprosiłam się z automatem do wypieku chleba, który wyrobił mi ciasto drożdżowe. Polecam!

  13. Kocham ciasto drożdżowe, a te bułeczki są teraz na pierwszym miejscu. Zrobiłam z dżemem, a jutro będą z serem. Niebo w gębie!

  14. Kolejny raz weszłam na stronę po inspirację na weekendowe słodkości i oczywiście się nie zawiodłam. Bułeczki wyglądają niesamowicie i pewnie tak będą smakować. A co do tego, że wyjdą nie mam najmniejszych wątpliwości mimo, że ciasto drożdżowe do tej pory było dla mnie enigmą. Wypróbowałam już wiele przepisów z tej strony i niezależnie o stopnia trudności każdy z nich wyszedł doskonale. Polecam wszystkim. Jest pysznie, a film pomoże każdej, nawet najbardziej początkującej „cukierniczce”. Dzięki Pani moje spotkania rodzinne zyskały nowe, niesamowite smaki. DZIĘKUJĘ <3

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.