Są to pierwsze bułeczki, jakie upiekłam w życiu. Oryginalny przepis pochodzi z książki „Pieczywo” Eleonory Trojan i pokazuje, jak upiec jagodzianki. Moje bułeczki były malinowe, ale można dodać nadzienie jagodowe i nadawać bułeczkom podłużny kształt, aby uzyskać jagodzianki. Wychodzą smaczne, pachnące, piękne :)
Składniki:
500g mąki
2 jajka
1/2 kostki masła
opakowanie suchych drożdży – 7g
1 paczka cukru waniliowego
¾ szklanki cukru
1 szklanka mleka
dżem malinowy
sól
Rozpuszczamy drożdże w niewielkiej ilości letniego mleka z dodatkiem cukru oraz mąki.
Przesiewamy mąkę i dodajemy resztę cukru, 1 całe jajko, 1 żółtko oraz szczyptę soli. Wlewamy aktywne drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę mleka, roztopione letnie masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie jędrne i błyszczące (moje ciasto wyszło rzadkie i dodawałam jeszcze mąki). Zostawiamy je w cieple na godzinę, by podwoiło swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy go na placuszki. Każdy z krążków lekko rozciągamy i nakładamy jedną łyżeczkę dżemu. Dokładnie sklejamy ciasto i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie powierzchnie bułeczek smarujemy rozmąconym białkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190o C na 15 min.
Przyjemnego pieczenia :)
Super polecam ❤️🤤
Kolejny raz weszłam na stronę po inspirację na weekendowe słodkości i oczywiście się nie zawiodłam. Bułeczki wyglądają niesamowicie i pewnie tak będą smakować. A co do tego, że wyjdą nie mam najmniejszych wątpliwości mimo, że ciasto drożdżowe do tej pory było dla mnie enigmą. Wypróbowałam już wiele przepisów z tej strony i niezależnie o stopnia trudności każdy z nich wyszedł doskonale. Polecam wszystkim. Jest pysznie, a film pomoże każdej, nawet najbardziej początkującej „cukierniczce”. Dzięki Pani moje spotkania rodzinne zyskały nowe, niesamowite smaki. DZIĘKUJĘ <3
Ile świeżych drożdży należy dodać, bo tylko takie mam
około 30g świeżych drożdży, pozdrawiam
ogromnie się cieszę :) dziękuję bardzo, pozdrawiam serdecznie
Bułeczki są pyszne, a ich zapach roznosi się po całym domu :)
bardzo miło mi to słyszeć, cieszę się, że bułeczki smakowały,
pozdrawiam serdecznie
Kocham ciasto drożdżowe, a te bułeczki są teraz na pierwszym miejscu. Zrobiłam z dżemem, a jutro będą z serem. Niebo w gębie!
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Rewelacyjny przepis-bułeczki wyglądają pysznie. Poszłam na łatwiznę i przeprosiłam się z automatem do wypieku chleba, który wyrobił mi ciasto drożdżowe. Polecam!
staram się zrobić to dokładnie, dobrze dociskając ciasto, radzę też nie dawać za dużo dżemu, bo jak przedobrzymy to zawsze się wyleje, pozdrawiam
Wyszly bardzo fajne, ale wylal mi sie dzem :( Moglabys napisac jak je sklejasz, zeby nie wyplywal w czasie pieczenia?
wspaniale! cieszę się bardzo, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie