Czekoladki z sezamem są pyszne i łatwe w przygotowaniu, tylko trochę czasu zabiera schładzanie. Idealnie nadają się na małą przekąskę i na słodki upominek. Zamiast sezamu można dodać likieru pomarańczowego, kawowego lub innego. Można je przechowywać około tygodnia w lodówce (zmodyfikowany przepis z książeczki „Czekolada” z kuchennej półeczki Jacqueline Bellefontaine).
Składniki na około 20 sztuk:
25g masła
5 łyżek śmietanki kremówki
225g dobrej białej czekolady
6 łyżek sezamu
Do przybrania:
100g białej czekolady
25g deserowej czekolady
Sezam wsypać na patelnię i uprażyć na złoty kolor.
Masło i śmietankę podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę, zdjąć z ognia.
Połamać czekoladę i dodać do masy. Cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi, wsypać sezam.
Wyłożyć płaską formę papierem do pieczenia. Przełożyć na nią masę, równomiernie rozprowadzić i schładzać około 2 godzin (najlepiej sprawdzać co jakiś czas, czy masa już trochę stwardniała, ja czekałam 1 godzinę).
Gdy masa stwardnieje, odrywać ją po kawałku i formować małe kulki. Odstawić je na 30 min w chłodne miejsce.
Do ozdobienia trufli roztopić białą czekoladę. Zanurzać kulki w czekoladzie i czekać, aż nadmiar spłynie do miski. Odstawić je na pergamin i roztopić deserową czekoladę. Przełożyć ją do foliowego woreczka z odciętym rogiem i tworzyć wzorki na czekoladkach.
Pozdrawiam :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
trufle bardzo dobre :)
myślę, że tak,
pozdrawiam
czy sezam można by zastąpić prażonymi w karmelu orzechami laskowymi?
widziałam taki przepis w jakiejś gazecie, nie zapisałam go i teraz szukam podobnego :)
pysznie wyglądają :P
Wyglądają pysznie ;)
Jutro zamierzam robić
Dziękuję :)
drobno poszatkowanymi orzechami, migdałami,
pozdrawiam
Witam, czym mogłabym zastąpic sezam?