Kawowe muffins

Kawowe muffins – Cudowne babeczki o wspaniałym aromacie kawy, mięciutkie, wilgotne, w ślicznym kolorze kawy z mlekiem. Bardzo smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Krem zrobiony ze śmietankowego serka sprawia, że wyglądają jeszcze bardziej kusząco i lepiej smakują. Rozpływają się w ustach i są bardzo sycące, idealne na drugie śniadanie. Ach… i ten zapach kawy, dla mnie po prostu fantastyczny, kocham kawę :) Polecam…

Kawowe muffins

Kawowe muffins
Składniki na 12 babeczek:
Ciasto:
250g mąki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka kawy inki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 jajko
150g brązowego cukru
110g roztopionego, przestudzonego masła
100g kwaśnej śmietany
50ml likieru kawowego (najlepiej kahlua)
100ml mleka
Wierzch:
150g serka śmietankowego (użyłam mascarpone)
1 łyżka likiery kawowego
2 łyżki cukru pudru
ziarenka czekoladowe
kawa rozpuszczalna do posypania

1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kawą rozpuszczalną, kawą inką, szczyptą soli i sodą.

2. Jajko ubijać 2 minuty z cukrem, a następnie dodać masło, śmietanę, mleko i likier, wymieszać ręcznie.

3. Połączyć ze sobą obie masy, krótko mieszając (tylko do zwilgotnienia składników). Ciasto przełożyć do formy na muffiny wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 170-180oC przez około 25 minut.

4. Ser utrzeć z cukrem pudrem i łyżką likieru. Nakładać łyżeczką lub ze szprycy na przestygnięte babeczki, posypać przesianą kawą rozpuszczalną i ozdobić czekoladowym ziarenkiem kawy.

Udanych wypieków :)

Kawowe muffins

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do wpisu „Kawowe muffins”

  1. Zrobiłam i … pokochałam! Same muffinki nie są zbyt słodkie, a dzięki kremowi nabierają wspaniałej słodyczy mmmmmm :) Krem mogłabym jeść sam :D Dziękuję za przepis!

  2. Zrobilam i wyszly przepyszne ! :) Niestety nie mialam Kahlua i uzylam Irish Cream. Krem udoskonalilam dodajac 1 lyzeczke kawy rozpuszczalnej do serka – swietny pomysl dla kawoszy takich jak ja :) dziekuje za przepis!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.