Brownies z kaszy jaglanej

Na kolejną „Zdrową Środę” przygotowałam brownies z kaszą jaglaną, słodzone miodem, bez cukru. Poleciła mi je moja bratowa :) i dziękuję. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. W smaku nie za słodkie, bardzo wilgotne, czekoladowe. Płatki migdałowe i orzechy przypieką się z wierzchu i będą przyjemnie chrupały. Bardzo polecam…. (inspiracja ze strony kaszomania)

Brownies z kaszy jaglanej

Brownies z kaszy jaglanej
Składniki:
Ciasto:
1/2 szklanki kaszy jaglanej – 100g
3 łyżki oleju
3 jajka
1/2 szklanki kakao bez cukru
1/2 szklanki płynnego, naturalnego miodu
1 płaska łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia)
1/4 szklanki mleka (można użyć roślinnego)
Dodatkowo:
płatki migdałowe, orzechy do posypania

1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.

2. Wszystkie składniki na ciasto razem z ugotowaną kaszą przełożyć do blendera, zmiksować.

3. Ciasto wylać do blaszki 22x22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać płatkami migdałowymi i orzechami. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika (ciasto bardzo mało rośnie).

4. Brownies po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Brownies z kaszy jaglanej

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Ciasto z kaszy jaglanej z owocami bez cukru, bez glutenu, wegańskie

Ciasto z Kaszy Jaglanej z Truskawkami i Galaretką

20 komentarzy do “Brownies z kaszy jaglanej”

  1. Fajna podpowiedź w komentarzu odnośnie użycia daktyli i rodzynek zamiast miodu. Ciekawe ile ich dać, żeby było ok. Miód poddany wysokiej temperaturze jest tym samym co zwykły cukier, więc skoda go tu dodawać. No chyba, że daje ciastu charakterystyczny smak?

    Odpowiedz
  2. A mi ciasto wyszło za suche. Trzymałam się przepisu tylko piekłam dlużej – godzinę. Jak Pani myśli co zmienić następnym razem? Dac mniej sody? Piec krócej? Dac mniej jajek (dałam 3 male)? Dziekuje

    Odpowiedz
  3. Marta: – można dać masło, nie wiem ile to będzie około 15g

    ewelina: tak można użyć syropu klonowego lub daktylowego

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz