Babeczki Wieżyczki z Kremem Cytrynowym i Bezą

Babeczki Wieżyczki z Kremem Cytrynowym i Bezą – Dzisiaj w Małej Cukierence pyszne babeczki z kremem cytrynowym – Lemon Curd i piankową, miękką bezą. Babeczki wyglądają fantastycznie i są bardzo, bardzo smaczne. Są wilgotne, aromatyczne, troszkę kokosowe i cytrynowe. Przepis jest prosty, ale zajmuje trochę czasu. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Food to love” march issue 2018). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Babeczki Wieżyczki z Kremem Cytrynowym i Bezą

Babeczki Wieżyczki z Kremem Cytrynowym i Bezą
Składniki na około 12-15 babeczek:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
130g miękkiego masła
140g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 jajka
60g wiórków kokosowych
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
100g naturalnego jogurtu typu greckiego
5 łyżek mleka
Krem Cytrynowy – Lemon Curd:
4 żółtka
80g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
80ml soku z cytryny
40g masła
Beza:
4 białka
220g cukru

Babeczki Wieżyczki z Kremem Cytrynowym i Bezą

Krem Cytrynowy – Lemon Curd:
1. Do rondelka przełożyć wszystkie składniki na krem i postawić na bardzo małym ogniu (lub podgrzewać na parze), cały czas mieszając, patrz FILM. Masy nie można zagotować. Podgrzewamy przez około 10-15 minut, aż krem zgęstnieje (jeśli powstaną nam grudki przecieramy krem przez sitko).

2. Gotowy krem ściągamy z ognia i przekładamy do miseczki. Nakrywamy folią spożywczą na dotyk i odstawiamy do całkowitego stygnięcia (można wstawić go do lodówki, aż będzie zimny).

Ciasto:
3. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier, skórkę z cytryny i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (jeśli przy 2 jajku masa się zwarzy nie należy się przejmować).

4. Do jajecznej masy dodać wiórki kokosowe.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać na jajeczną masę. Dodać jogurt i bardzo krótko wymieszać mikserem. Dodać mleko i krótko wymieszać.

5. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Babeczki piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 23-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia około 10 minut i po tym czasie wyjąć babeczki z blaszki do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięte babeczki można trochę wyrównać z wierzchu (patrz FILM) i w babeczkach wydrążyć środek przy pomocy noża lub wykrawacza do muffinów, patrz film (wykrojone ciasto zachować).

7. Środek babeczek napełnić kremem cytrynowym (krem wyjęty w lodówki wymieszać łyżką), nakładać tak około 2 łyżeczki. Wykrojone ciasto przyciąć i nakryć nim nadzianie (patrz FILM).

Beza:
8. Do czystej suchej miski przełożyć białka i dodać cukier, ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści. Potrwa to około 10-12 minut (patrz FILM).

9. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam tylki Wilton 1A, jeśli nie mamy rękawa cukierniczego można nakładać bezę łyżką) i na babeczki wycisnąć spory kopczyk bezy.

10. Babeczki z bezą ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić je z powrotem do piekarnika. Piec przez około 4-5 minut w temperaturze 200C na środkowej półce piekarnika, aż beza troszkę się przyrumieni.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Babeczki Wieżyczki z Kremem Cytrynowym i Bezą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

1 komentarz do wpisu “Babeczki Wieżyczki z Kremem Cytrynowym i Bezą”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.