Babeczki Wieżyczki z Kremem Cytrynowym i Bezą – Dzisiaj w Małej Cukierence pyszne babeczki z kremem cytrynowym – Lemon Curd i piankową, miękką bezą. Babeczki wyglądają fantastycznie i są bardzo, bardzo smaczne. Są wilgotne, aromatyczne, troszkę kokosowe i cytrynowe. Przepis jest prosty, ale zajmuje trochę czasu. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Food to love” march issue 2018). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Babeczki Wieżyczki z Kremem Cytrynowym i Bezą
Składniki na około 12-15 babeczek:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
130g miękkiego masła
140g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 jajka
60g wiórków kokosowych
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
100g naturalnego jogurtu typu greckiego
5 łyżek mleka
Krem Cytrynowy – Lemon Curd:
4 żółtka
80g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
80ml soku z cytryny
40g masła
Beza:
4 białka
220g cukru
Krem Cytrynowy – Lemon Curd:
1. Do rondelka przełożyć wszystkie składniki na krem i postawić na bardzo małym ogniu (lub podgrzewać na parze), cały czas mieszając, patrz FILM. Masy nie można zagotować. Podgrzewamy przez około 10-15 minut, aż krem zgęstnieje (jeśli powstaną nam grudki przecieramy krem przez sitko).
2. Gotowy krem ściągamy z ognia i przekładamy do miseczki. Nakrywamy folią spożywczą na dotyk i odstawiamy do całkowitego stygnięcia (można wstawić go do lodówki, aż będzie zimny).
Ciasto:
3. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier, skórkę z cytryny i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (jeśli przy 2 jajku masa się zwarzy nie należy się przejmować).
4. Do jajecznej masy dodać wiórki kokosowe.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać na jajeczną masę. Dodać jogurt i bardzo krótko wymieszać mikserem. Dodać mleko i krótko wymieszać.
5. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Babeczki piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 23-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia około 10 minut i po tym czasie wyjąć babeczki z blaszki do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygnięte babeczki można trochę wyrównać z wierzchu (patrz FILM) i w babeczkach wydrążyć środek przy pomocy noża lub wykrawacza do muffinów, patrz film (wykrojone ciasto zachować).
7. Środek babeczek napełnić kremem cytrynowym (krem wyjęty w lodówki wymieszać łyżką), nakładać tak około 2 łyżeczki. Wykrojone ciasto przyciąć i nakryć nim nadzianie (patrz FILM).
Beza:
8. Do czystej suchej miski przełożyć białka i dodać cukier, ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści. Potrwa to około 10-12 minut (patrz FILM).
9. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam tylki Wilton 1A, jeśli nie mamy rękawa cukierniczego można nakładać bezę łyżką) i na babeczki wycisnąć spory kopczyk bezy.
10. Babeczki z bezą ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić je z powrotem do piekarnika. Piec przez około 4-5 minut w temperaturze 200°C na środkowej półce piekarnika, aż beza troszkę się przyrumieni.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Witam, czy ten cukier to caster czy normalny (granulated)?
Pozdrawiem
zwykły, pozdrawiam
Dzień dobry. Bardzo nie lubię smaku sody. Wyczuwam ją od razu, nawet jeśli jest w małych ilościach. Czy jest potrzeba, aby koniecznie ją dodawać? Lub czy zna ktoś sprawdzony sposób na całkowite zabicie smaku sody?
można dać tylko proszek do pieczenia, pozdrawiam
Czy takie gotowe babeczki (z kremem i bezą) mogą stać w temperaturze pokojowej, czy lepiej je przechowywać w lodówce? Muszę je zrobić po prostu trochę wcześniej.
w upały radzę w lodówce, ale tak koło 20 stopni nie muszą w lodówce, pozdrawiam
Zrobiłam tak jak Pani, bo nie doczekałam się wpisu ;) Babeczki super, najlepszy krem :)
Mam ochotę zrobić dzisiaj te babeczki, tylko myślę o pewnej modyfikacji. Czy można : upiec babeczki, pod koniec dać bezę, potem przekroić babeczki i przełożyć kremem?
myślę, że ta, tylko trzeba będzie uważać na bezę, pozdrawiam
Babeczki pyszne, słodka beza fajnie łączy się z kwaskowatym kremem, pięknie się prezentują. Dla moich dzieci niestety zbyt wytrawne.
Wyglądają pięknie! I ten krem cytrynowy w środku, obłęd!