Biszkopt z Kremem, Owocami i Galaretką – Przyjechałam już do domu z mojej podróży do USA :) i w Małej Cukierence kolejne pyszne, letnie ciasto z dużą ilością owoców. Jest bardzo smaczne, soczyste, nie za słodkie. Jak dla mnie idealne ciasto na lato. Jest delikatnie waniliowe i migdałowe. Do jego przygotowania możemy użyć ulubionej galaretki, mi się ostatnio spodobały przezroczyste galaretki i przy tym cieście użyłam właśnie przezroczystej o smaku truskawkowo – waniliowym. Bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Biszkopt z Kremem, Owocami i Galaretką
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g zmielonych migdałów
130g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
1 łyżka mąki pszennej
400ml mleka
1 i 1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
120g masła w temperaturze pokojowej
Do nasączenia:
2-3 łyżki soku z cytryny
około 80ml wody
1 łyżeczka cukru pudru
Wierzch:
około 600g owoców jagodowych
2 galaretki w proszku (użyłam przezroczyste galaretki o smaku truskawkowo – waniliowym)
800ml gorącej wody
1. Do rondelka wlać 250ml mleka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę i dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek, można mikserem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń z mąką i ugotować gęsty budyń. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez 1 minutę, mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, zmielone migdały i wymieszać.
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.
5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z migdałami i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Składanie ciasta:
6. Obie galaretki zalać 800ml gorącej wody i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać (odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM) i włożyć go do blaszki. Ja jeszcze tortownicę wyłożyłam folią rantową, dzięki temu brzeg ciasta będzie bardziej równy i krem nie dotyka blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.
8. Masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2 minuty. Dodać ekstrakt waniliowy i budyń w trzech partiach. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
9. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce i zalać je lekko tężejącą galaretką (patrz FILM). Wyrównać i ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
10. Schłodzony biszkopt z kremem i owocami ostrożnie wyjąć z blaszki, można nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki.
Udanych wypieków :)
Czy moge uzyc mrozone owoce?
tak tylko trzeba je dobrze rozmrozić, pozdrawiam
Ale po co rozmrażać? Wystarczy wrzucić do gorącej galaretki i wyłożyć na krem.Galaretka tężeje w momencie.
Zrobiłam , wyszedł git . Polecam
Witam kolejne pyszne ciasto !!! Mam pytanie gdzie można kupić przeżroczystą galaretkę ?
w dużych supermarketach, selgros, Kaufland pozdrawiam
Czy masło można zastąpić margaryną?
myślę, że tak, pozdrawiam
Super są Pani przepisy!! Odnośnie tego ciasta: jak długo galaretka stygnie do stanu tężejącego? Ja się nie doczekalam i wylalam płynną, a ponieważ miałam zwykła blaszke to galaretka się zlała i miałam galaretowaty biszkopt:)) też zjadliwy.
długo około 1-2 godziny, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry,
czy krem budyniowy można zastąpić kremem ze śmietany i mascarpone? Z góry dziękuję za odpowiedź :-)
tak można, pozdrawiam
Musi być pyszne. Kolejny przepis, w którym są mielone migdały. Czy można je czymś zastąpić?
Gdzie można kupić folię rantową? Dziękuję
folię kupuję przez internet, zamiast migdałów dać ze 20g mąki więcej, pozdrawiam
Ciasto wyprobowane.Pyszne.Goście również zachwyceni.Pozdrawiam.
A jeśli potrzebuje zrobić takie ciasto z zwykłej dużej blaszce to o ile zwiększyć składniki?
przepyszne ciasto , biszkopt z migdalami fantastyczny !!!
Kolejny Pani przepis,który dodaje do ulubionychCiasto jest rewelacyjne. Niestety ma jedną wadę – znika w szybszym tempie niż trwało jego przygotowanie ale to oczywiscie na plus! Pozdrawiam
Witam,
Ciasto wyszło pyszne, goście zachwyceni – stało się prawie tortem ;-) na 8 urodzinkach mojej córeczki ;-)
Zrobiłam na przezroczystej galaretce o smaku cytrynowym – super przełamała smak… Serdecznie polecam
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pyszne ciasto, które zrobilam dla mojego narzeczonego na jego urodziny :) Jedyne co bym zmienila to moze dodala tylko jedna galaretke bo byla jej dosc gruba warstwa, ale to zalezy kto co lubi ;) Tak czy siak swietne, letnie ciasto!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Proszę o podanie wymiarów tortownicy :)
tortownica o średnicy 25cm, pozdrawiam serdecznie
Super przepis dzięki i polecam.