Dzisiaj zapraszam na lekki torcik na waniliowo- śmietankowym biszkopcie ze wspaniałym kremem karmelowym i truskawkowym. Jest przepyszny i bardzo aromatyczny. Przepis na krem karmelowy wykorzystam jeszcze nie jeden raz, jest super. Ładnie pachnie i smakuje karmelem. Wierzch wykończony jest truskawkami zanurzonymi w galaretce, pycha. Deser jest interesujący w smaku i wygląda apetycznie, bardzo polecam…
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Butterfly Garden .
Biszkopt z kremem karmelowym i truskawkami
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka – osobno żółtka i białka
80g mąki pszennej, użyłam tortowej
80g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
parę kropli aromatu waniliowego
Do nasączenia:
120g umytych, obranych truskawek
4 łyżki wody
Krem karmelowy:
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
3 łyżki masła
1/3 szklanki śmietanki kremówki
szczypta soli
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
120g zimnego masła (z lodówki)
1 łyżka cukru pudru
Krem truskawkowy:
120g umytych, obranych truskawek
180g śmietanki kremówki
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wierzch:
1 galaretka truskawkowa
4-5 dużych truskawek
Krem karmelowy (zaczynam od niego, ponieważ trzeba go przygotować dzień wcześniej):
1. Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i dodać miód, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zmniejszyć ogień i ciągle mieszać, aż powstanie brązowy karmel.
2. Zdjąć z ognia i dodać masło (3 łyżki), mieszać, aż się roztopi. Następnie dodać śmietankę i mieszać, aż składniki się połączą w jednolitą masę, jeśli powstaną zbite grudki, proszę z powrotem rondelek postawić na gaz i podgrzewać, mieszając, aż się rozpuszczą i powstanie jednolita masa, zdjąć z ognia. Dodać sól i aromat, wymieszać. Przestygniętą karmelową masę wstawić na noc do lodówki.
3. Po wyjęciu z lodówki dodać zimne, posiekane masło (120g), cukier puder i ucierać mikserem, aż powstanie jednolita masa.
Biszkopt:
4. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
5. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę.
6. Do białek dodać żółtka, aromaty i wymieszać delikatnie łyżką.
7. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.
8. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C) przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (nie zdejmować tortownicy).
Do nasączenia:
9. Truskawki zmiksować na mus, dodać 4 łyżki wody i mus równomiernie rozprowadzać po biszkopcie.
10. Galaretkę truskawkową rozpuścić w około 1,5 szklanki wody. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem truskawkowy:
11. Żelatynę przełożyć do rondelka i zalać około 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić, aby napęczniała.
12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
13. Żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać do niej 1 łyżkę ubitej śmietanki i rozmieszać. Następnie powoli, cały czas mieszając mikserem, dodać ją do pozostałej ubitej śmietany, dokładnie wymieszać.
14. Truskawki zmiksować na mus i dodać je do ubitej śmietanki razem z sokiem z cytryny, wymieszać najlepiej łyżką.
15. Na nasączony biszkopt równomiernie wyłożyć krem karmelowy. Na wierzch wyłożyć krem truskawkowy.
16. Truskawki pokroić w plastry i poukładać je na wierzchu truskawkowego kremu. Następnie zalać tężejącą galaretką (mnie trochę galaretki zostało). Torcik wstawić na parę godzin do lodówki.
Udanych wypieków:)
Kochana Mała Cukierenko ! Ten przepis jest nieziemski. Ciasto wyszło za pierwszym razem, biszkopt idealny, krem truskawkowy i karmel własnej roboty przepyszny . Żadnych półproduktów i za to cenie to ciasto, trzeba włożyć trochę czasu i serca ale warto!!! Gorąco polecam,mimo małego dziecka domagającego się o uwagę udało się :-D jest możliwość zakupienia Pani książki? Jeśli jeszcze jej nie ma w druku i w planach to jestem zrozpaczona . Serdecznie pozdrawiam.
P.s dla osób które potrzebują to ciasto wykonać w parę godzin proponuje włożyć karmel na 30-40 min do zamrażalnika powinno mieć odpowiednią konsystencję .
mam nadzieję, że się udało, pozdrawiam serdecznie
Super ,dziękuję jeszcze raz. Bardzo mi Pani pomogła.
ten krem musi się po prostu schłodzić jak masło, żeby to i to miało tą samą temperaturę, pozdrawiam serdecznie i powodzenia oraz smacznego!
WITAM. Mam zamiar wykonać dzisiaj to ciasto tylko mam problem ponieważ robie je dla męża na urodzinowy poczęstunek w pracy i jutro musi je dostarczyć i meczy mnie ta masa karmelowa,ile minimalnie musi stać w lodówce?jeszcze dzisiaj chciałabym dokończyć to ciasto żeby na jutro już było gotowe. Zdecydowałam się na biszkoptowe bo z kolei jutro będę piekła tort pierwszy raz i chce zobaczyć jak mi się uda biszkopt a ten przepis najbardziej mi odpowiada. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie :-)
myślę, że składniki razy 2, ale biszkopt bym upiekła z 5 jajek, ale mąki wtedy 160g i cukru też, pozdrawiam
Chcę wypróbować przepis na urodziny, ale myślę by zrobić je w wersji kwadratowej. Mam foremkę o wymiarach 25×30. Jak tu zmodyfikować proporcję, by nie wyszło na niskie?
bardzo mi miło, cieszę się bardzo:) pozdrawiam serdecznie i dziękuję
Witam,
w swieta wyprobowalam te przepis i ciasto jest naprawde wspaniale.
pozdrawiam
Ola: nie wiem za bardzo, na pewno agar – agar lub może zagęstnik do śmietany typu fix lub galaretka,
pozdrawiam ciepło
Bardzo pysznie wyglądają zdjęcia, aż by się chciało pokosztować tego biszkoptu!
piękny! muszę spróbować koniecznie!
Wygląda bardzo kusząco ;) Az latem zapachniało ;)
Witam! Niestety tu gdzie mieszkam, nielatwo jest dostac zelatyne, czy mozna to w jakis sposob lub jakims skladnikiem zastapic? Serdecznie pozdrawiam!
Piękne!Uwielbiam Twoje zdjęcia,przyjemnie na nie chociaż popatrzeć…i inspirują do skorzystania z przepisu:)