Sezon na pomarańcze w Małej Cukierence ogłaszam za otwarty:). Zapraszam na fantastycznie pachnącą babkę pomarańczową, wilgotną, dobrze nasączoną, z makiem i suszoną żurawiną. Wspaniale smakuje, rozpływa się w ustach. W przygotowaniu nie jest trudna, co można zobaczyć na załączonym filmie. Bardzo polecam… Do jej przygotowania użyłam formy do babki „HERITAGE” marki Nordic Ware. Otrzymałam ją ze sklepu LeDuvel, w którym znajdziecie wiele pięknych foremek i akcesoriów do pieczenia.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Babka pomarańczowa z makiem i żurawiną
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki maku
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
1/2 szklanki oleju
skórka starta z 1 pomarańczy
skórka starta z 1 cytryny
2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
4 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2/3 szklanki suszonej żurawiny
Do nasączenia:
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
3 łyżki cukru
cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, makiem. Dodać pokrojone masło i rozcierać je z mąką palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Do kruszonki dodać olej, obie skórki, sok pomarańczowy i aromat, wymieszać mikserem do połączenia składników.
3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu krótko wymieszać, aż powstanie jednolita masa (patrz FILM). Na końcu dodać żurawinę i wymieszać szpatułką lub łyżką.
4. Blaszkę do babki o średnicy 25cm posmarować olejem lub masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Do nasączenia:
5. Cukier i sok pomarańczowy zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 5 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
6. Ciepłe ciasto w blaszce polać sokiem pomarańczowym (patrz FILM). Odstawić babkę, aby wchłonęła cały sok i całkowicie ostygła.
7. Ostygniętą babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Babka jeden puszek ,pycha :)
Czy skórkę z pomarańczy mogę zastąpić kandyzowaną?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam ciasto pycha bardzo dziękuję za wspaniałe przepisy .Może Pani zdradzi gdzie mogę kupić taką formę na babkę.
w sklepie LeDuvel i chyba w „ale dobre pl” pozdrawiam
Wspaniałe ciasto! Ponieważ nie miałam wystarczającej dodałam więcej oleju. Zwiększyłam również ilość maku jak i soku do nasączenia ciasta i pominęłam cukier.
Dziękuję za kolejny udany przepis :)