Babka Cytrynowa

Babka Cytrynowa – Dzisiaj pyszna, prosta w przygotowaniu babka cytrynowa. Bardzo aromatyczna, wilgotna, wspaniale cytrynowa, jedna z moich ulubionych. Zniknęła u mnie błyskawicznie :). Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Babka Cytrynowa

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
220g miękkiego masła
3 jajka
3/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego (można pominąć lub dodać 2-3 krople aromatu cytrynowego)
skórka otarta z 2 cytryn
1 i 1/3 szklanki cukru
200ml maślanki
70ml soku z cytryny
Lukier:
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
około 6 łyżek soku z cytryny

Ciasto:
1. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać.

2. Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem, ucierać przez około 1 minutę. Dodać cukier i ucierać jeszcze mikserem przez około 2 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.

3. Do maślanej masy dodać ekstrakt cytrynowy, połowę mąki i połowę maślanki, wymieszać krótko mikserem. Dodać pozostałą mąkę, maślankę i sok z cytryny, krótko wymieszać (patrz FILM).

4. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 25cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Lukier:
5. Ostygniętą babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze.
Cukier puder przełożyć do miski, sok z cytryny zagotować i zalać nim cukier puder, wymieszać mikserem. Gotowym lukrem udekorować babkę (jeśli lukier będzie zbyt lejący proszę dodać jeszcze troszkę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty troszkę gorącej wody). Ciasto odstawić na chwilę, aż lukier stężeje.

Udanych wypieków :)

Babka Cytrynowa

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

14 komentarzy do wpisu „Babka Cytrynowa”

  1. Witam
    czy mozna zrobic te babke w innej formie (tortownica? keksowka?)
    czy mozna dodac jogurt zamiast maslanki?

    pozdrawiam
    (uwielbiam Pani przepisy, czesto korzystam)

  2. Zamiast maślanki dałam kefir.Babka wilgotna,aromatyczna.Bardzo szybko została zjedzona przez męża i synów.Dziękuję za kolejny sprawdzony przepis.

  3. Upiekłam ją w nocy teraz ją próbuję i boję się że do jutra nie będzie śladu . Pięknie dziękuję za ten przepis i pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.