Babka Cytrynowa – Dzisiaj pyszna, prosta w przygotowaniu babka cytrynowa. Bardzo aromatyczna, wilgotna, wspaniale cytrynowa, jedna z moich ulubionych. Zniknęła u mnie błyskawicznie :). Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
220g miękkiego masła
3 jajka
3/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego (można pominąć lub dodać 2-3 krople aromatu cytrynowego)
skórka otarta z 2 cytryn
1 i 1/3 szklanki cukru
200ml maślanki
70ml soku z cytryny
Lukier:
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
około 6 łyżek soku z cytryny
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać.
2. Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem, ucierać przez około 1 minutę. Dodać cukier i ucierać jeszcze mikserem przez około 2 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.
3. Do maślanej masy dodać ekstrakt cytrynowy, połowę mąki i połowę maślanki, wymieszać krótko mikserem. Dodać pozostałą mąkę, maślankę i sok z cytryny, krótko wymieszać (patrz FILM).
4. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 25cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Lukier:
5. Ostygniętą babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze.
Cukier puder przełożyć do miski, sok z cytryny zagotować i zalać nim cukier puder, wymieszać mikserem. Gotowym lukrem udekorować babkę (jeśli lukier będzie zbyt lejący proszę dodać jeszcze troszkę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty troszkę gorącej wody). Ciasto odstawić na chwilę, aż lukier stężeje.
Udanych wypieków :)
To mój ulubiony przepis na babkę, jest wspaniały! Dziś się skuszę i zrobię te babkę z dodatkiem kakao i posiekanej czekolady, poleje ja potem polewa. Mam nadzieję, że wyjdzie tak samo pyszna jak zawsze z oryginalnego przepisu. Pozdrawiam, Pani Natalio, jest Pani wielka! Serdecznie pozdrawiam!
Ogromnie się cieszę, dziękuję, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Piekę po raz kolejny, moja ulubiona babka- uwielbiam jej cytrynowy smak:)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Do ciasta ma być cukier puder czy kryształ?
cukier kryształ, pozdrawiam
Ja też uwielbiam Pani przepisy. Do tej pory wszystkie słodkości mi wychodziły a w babce cytrynowej wyszedł zakalec
cudny przepis,dziękuję i proszę o jeszcze.Pozdrawiam
Czy zamiast maślanki może być gęsta śmietana 18%
myślę, że tak, proszę dać 1 łyżkę więcej, pozdrawiam
Wyszła super! Chociaż musiałam podjąć 2 próby – za pierwszym razem nie dodałam sody i proszku do pieczenia 😅
P.S. bez sody i proszku wyszła piękna, bez żadnych pęknięć 😀😀 idealna na koszyczka na Wielkanoc
Upiekłam ją w nocy teraz ją próbuję i boję się że do jutra nie będzie śladu . Pięknie dziękuję za ten przepis i pozdrawiam serdecznie
bardzo się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Zamiast maślanki dałam kefir.Babka wilgotna,aromatyczna.Bardzo szybko została zjedzona przez męża i synów.Dziękuję za kolejny sprawdzony przepis.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam
czy mozna zrobic te babke w innej formie (tortownica? keksowka?)
czy mozna dodac jogurt zamiast maslanki?
pozdrawiam
(uwielbiam Pani przepisy, czesto korzystam)
można dać jogurt, myślę, że tortownica i keksówka będzie ok, pozdrawiam
Chciałabym upiec Babkę w keksówce. Jaka Wielkość będzie odpowiednia.
chyba bym dała 12x30cm bo 12x25cm boje się, że będzie ciut za mała, pozdrawiam
Dlaczego sok z cytryny jest gotowany?
Czy zamiast maślanki może być kefir?
tak można, pozdrawiam serdecznie