Bardzo smaczna babka cytrynowa z makiem. Puszysta, lekka i ciekawa w smaku. Dodajemy do niej kisiel w proszku i dzięki niemu ma uroczy kolor oraz interesujący aromat. Ładnie wyglądają kawałki żółtego ciasta z łatkami maku. Nie jest trudna w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Polecam…
Babka cytrynowa z makiem
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
2 i 1/3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g miękkiego masła
1 szklanka cukru
6 jajek
6 łyżek oleju
skórka starta z 1 cytryny
2 kisiele cytrynowe bez cukru
1/2 szklanki maku
lukier:
6-7 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka maku
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez 30 sekund, dodać cukier i dalej ucierać przez 3-4 minuty.
3. Zmniejszyć obroty miksera i do maślanej masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki połączą się w gładką masę (jeśli masa się zważy, proszę się nie przejmować, babka i tak powinna się udać).
4. Następnie dodać olej, skórkę z cytryny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko, ale dokładnie wymieszać.
5. Do drugiej miski odłożyć 1/3 przygotowanej masy i wymieszać ją z makiem.
Do pozostałego ciasta dodać kisiele, wymieszać.
6. Formę z kominem o średnicy 24-25cm posmarować masłem i posypać mąką. Oba ciasta nakładać do blaszki na zmianę, można przemieszać łyżką. Babkę piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia i wyjąć z formy.
7. Składniki na lukier utrzeć mikserem i polać nim babkę (jeśli lukier wyjdzie za gęsty proszę jeszcze dodać trochę soku z cytryny lub wody, jak za rzadki, to dodać cukru pudru). Wierzch posypać odrobinę makiem.
Udanych wypieków:)
WYGLĄDA PYSZNIE :) TO MAMY JUZ POMYSŁ NA NOWA BABECZKE NA SWIETA :) :):)
Bardzo fajnie wygląda z tym makowym środkiem :)
hmm, idealny zestaw na rajd.. ;]
Wspaniale ciasto! Mam zamiar sprobowac zrobic na Wielkanoc!
Ale żółciutka! I ten makowy wzorek, wszystko wygląda bardzo smacznie :-)
Bradzo samkowicie i świątecznie! Babka cytrynowa na śniadanie z kawką jak marzenie.
Znecasz sie nad nami tymi zdjeciami i slodkosciami z monitora!! :)))) Ale wiosenna stronka i klimat Wielkanocy, mmmhhhhmmhhh :)
no to pieke na Święta, a w tej formie prezentuje się cudnie :)
Olu – bardzo się cieszę:)
Majana, Klaudia, Alinka – dzięki wielkie:)
pozdrawiam serdecznie
Pięknie wygląda:)
jaki ładny makowy wzorek:)
Jakie ładne logo ! A babeczka wygląda doskonale. A skoro wilgotna w środku to bardzo dobrze,mniam:)
Pozdrawiam
To już wiem jaka baba będzie królowała na moim wielkanocnym stole ;)
Jest trochę wilgotna w środku, na następny dzień jest tak samo dobra, oczywiście trzeba ją zakryć żeby nie wyschła,
pozdrawiam:)
Fajna baba, a jest wilgotna w środku? i jaka jest następnego dnia? :) pozdrawiam :)