Restaurant Week Wrocław – Degustacja w restauracji WINESTONE

Witajcie Kochani!

Znów miałam przyjemność zostać ambasadorką festiwalu najlepszych restauracji – Restaurant Week, w jesiennej, jubileuszowej edycji „Okazja do świętowania!”. Jest to już 10. edycja festiwalu. Festiwal odbywać się będzie od 20 do 31 października. Stoliki można już rezerwować na stronie www.restaurantweek.pl, gdzie również znajdziecie festiwalowe menu najlepszych restauracji we Wrocławiu i w innych większych miastach w Polsce. Zachęcam i zapraszam do udziału, naprawdę warto. Każde trzydaniowe doświadczenie restauracyjne zawsze w tej samej cenie – 49zl. W ramach festiwalu odbędzie się również sporo wydarzeń towarzyszących; myślę, że każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.
Jako ambasadorka wydarzenia mogłam dla Was sprawdzić festiwalowe menu proponowane przez restaurację WINESTONE we Wrocławiu w hotelu Mercure.

Jak wiecie dla mnie deser jest najważniejszy, więc zacznę najpierw od niego. Na pierwszym zdjęciu mojego postu widać pyszny deser z dobrze wysuszonej bezy, z kremem z serka mascarpone, do tego lody waniliowe i owoce jagodowe. Dla aromatu deser oprószony jest bazylią. Prosty, smaczny deser, coś dla łasuchów :). W restauracji WINESTONE na festiwalu mamy do wyboru dwa menu – mięsne i rybne, przy każdym menu jest również inny deser. Druga propozycja to lody jabłkowe z ciastkiem z palonej czekolady i jałowcem.

A teraz wrócę do początku. Po przyjściu do restauracji przywitała mnie miła obsługa i menadżerka restauracji Pani Lidia, która towarzyszyła nam podczas posiłku i opowiadała o restauracji WINESTONE. Oprócz pysznego jedzenia znajdziecie tam wspaniałe wina w dobrych cenach i co jakiś czas organizowane degustacje win z różnych zakątków świata, już na najbliższą się zapisałam :). Na początek dostaliśmy świeży, jeszcze ciepły chleb pieczony na zakwasie z rodzynek i wspaniałą, aromatyczną oliwę z oliwek, do tego dobre, francuskie masło.

Zostaliśmy również poczęstowani wyjątkowymi oliwkami, które były marynowane w soli morskiej z czosnkiem i papryką. Na przystawkę podano krem z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym, miodem imbirowym, oliwą, mini sucharkami i chili; pikantna, bardzo smaczna, rozgrzewająca zupa. W drugim menu są małże św. Jakuba z duxelle, redukcją pomarańczową i rukwią wodną.

Danie główne to polędwica z dorsza, podana z pieczonymi warzywami ogrodowymi jak brokuły, pomidory i do tego vinaigrette musztardowe. Pyszne, aromatyczne danie, polecam! W drugim menu dostaniemy kurczaka zagrodowego z sosem demi glace, podanego na puree muszradowym.

Oprócz festiwalowych deserów zostaliśmy jeszcze poczęstowani deserami, które można na co dzień spróbować w restauracji WINESTONE, dostaliśmy ich takie mini wersje. Był to sernik limonkowy z sosem karmelowym i sorbetem gruszkowym oraz ciepłe brownie z sosem czekoladowym i lodami śmietankowymi z orzechami, pychota :). Do tego lampka białego wina riesling i pyszna kawa.

Podsumowując, degustacja była bardzo udana, było pysznie, miło, przyjemnie. Podczas degustacji odwiedził nas również szef kuchni i opowiedział o daniach, które wyczaruje podczas festiwalu Restaurant Week. Powiedział, że korzysta ze składników świeżych, sezonowych, najlepszej jakości.
Ja bardzo polecam restaurację WINESTONE i zachęcam do rezerwowania stolików.

Pozdrawiam ciepło
Natalia

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

.