Babeczki brownies z Nutellą

Pyszne, czekoladowe, wilgotne babeczki z kremem na nutelli. Przypominają w smaku brownies. Pięknie ozdobione kremem i czekoladowymi jajeczkami będę wspaniałą ozdobą na Wielkanoc. Po świętach możemy podawać je z innymi cukierkami, jak np: M&M-sami i wtedy będą idealne na urodzinowe przyjęcie dla dzieci. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Babeczki brownies z Nutellą

Babeczki brownies z Nutellą
Składniki na 14 babeczek:
Ciasto:
240ml wody
45g kakao bez cukru
170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
120g masła w temperaturze pokojowej
170-180g cukru
2 jajka (w tej samej temperaturze, co masło)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
170g masła o zawartości tłuszcze 82-83% w temperaturze pokojowej
240g nutelli
3 łyżki cukru pudru
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
2 spore łyżki serka mascarpone
Dodatkowo:
około 200g czekoladowych jajeczek lub inne cukierki, np: M&M

Ciasto:
1. Wodę zagotować. Dodać kakao i mieszać, aż kakao dobrze połączy się z wodą. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

2. Mąkę przesiać, dodać proszek, sól, wymieszać.

3. Masło utrzeć z cukrem. Ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać aromat, mąkę i bardzo krótko wymieszać mikserem (tylko żeby trochę zwilgotniały składniki).

4. Do ciasta powoli wlewać kakao, cały czas mieszając (zobacz FILM). Gotowe ciasto przełożyć równomiernie do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 22-25 minut.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na około 10 minut i po tym czasie wyciągnąć babeczki do ostygnięcia.

Krem:
6. Masło utrzeć, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać cukier puder i nutellę, wymieszać. Dodać aromat, wymieszać.

7. Serek mascarpone rozmieszać z dwoma łyżkami kremu i dodać go do pozostałego kremu, wymieszać.

8. Babeczki posmarować trochę z wierzchu kremem. Pozostały krem przełożyć do woreczka z metalową końcówką (Wilton 6B) lub szprycy i ozdobić nim wierzch babeczek, jak na FILMIE.
W środek każdego gniazdka włożyć po dwa jajeczka lub wsypać inne cukierki.

Udanych wypieków:)

babeczki-brownies-nutella1

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do wpisu „Babeczki brownies z Nutellą”

  1. można użyć inne orzechowe masło, tylko wtedy trzeba będzie dosłodzić lub można dodać ganache czyli czekoladę roztopioną w śmietance w takiej samej ilość 1:1
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.