Łatwe ciasto jogurtowe z owocami – Ekspresowe, bardzo łatwe ciasto z owocami. Piekę je kiedy brakuje mi czasu, a goście są tuż, tuż:). Ciasto jest smaczne, ładnie pachnie, jest wilgotne i zaliczam je do kategorii dietetycznych. Zawiera niedużo tłuszczu, za to sporo jogurtu i letnich owoców. Z wierzchu posypuję je migdałami, które podczas pieczenia przyrumienią się, będą chrupiące i bardzo aromatyczne. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Ciasta domowe” nr 52).
Łatwe ciasto jogurtowe z owocami
Składniki:
230g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
100g zmielonych orzechów włoskich
200g cukru
150g naturalnego jogurtu
3 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/4 szklanki oleju
250g owoców jagodowych (użyłam jagód i malin)
1 łyżka mąki do posypania owoców
2 garście migdałów
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon. Dodać zmielone orzechy i cukier, wymieszać.
2. Do sypkich składników dodać jajka, olej, jogurt, aromat i wymieszać krótko na gładką masę (najlepiej mikserem na średnich obrotach).
3. Owoce posypać 1 łyżką mąki i dodać do ciasta, wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wierzch posypać migdałami. Ciasto piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać dobrze przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Czym zastąpić zmielone orzechy?
Czy zamiast malin i jagód można dodać truskawki albo borówki?
borówki myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Właśnie ciasto ze śliwkami , z oliwą ( uwielbiam ją w przepisach) jest w piekarniku , wygląda wspaniale myślę że wszystkim będzie smakowało. Dzięki
ogromnie mi miło:) cieszę się, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
To ciasto trafiło w nasze podniebienia, jest po prostu bajeczne w smaku, poezja :) Chyba zbyt długo je miksowałam ( tak jak czekoladowe ze sliwkami ) i mógł to być powód słabszego wyrosnięcia ciasta, ale nic, a nic nie ujęło to jego smaku. Kto nie spróbuje niech żałuje :))
W ciągu tygodnia zrobiłam 3 ciasta z Twoich przepisów i stwierdzam, że to nie koniec, mam zamiar wypróbować większosć z nich. Prosto, szybko i wyjątkowo smacznie :)
Pozdrawiam :)
bardzo się cieszę, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za podpowiedź, że mogą być owoce mrożone. Dzisiaj właśnie zamierzam je zrobić.
Przepyszne ciasto! Miękkie, bardzo owocowe. Ja uzylam orzechow peacan zamiast wloskich, bo akurat tylko takie mialam :) Uzylam tez troche maki pelnoziarnistej zamiast pszennej i mniej cukru niz w przepisie. Wyszlo rewelacyjnie! Dziekuje za kolejny swietny przepis i pozdrawiam! :)
Przypalą się jak będę pieczone 55 minut, tak mi się wydaje
pozdrawiam
Czy na wierzch można dodać płatki migdałów,czy nie warto ryzykować spalenia?