Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem – Moja przyjaciółka jest weganką i już od dawna prosiła mnie o jakieś pyszne, wegańskie ciasto. Poszperałam więc w internecie i znalazłam dobry, mało skomplikowany przepis na stronie wegetarianie.pl. Ciasto jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, polecam je każdemu. Aromatyczne, wilgotne, miękkie, ze sporą ilością kakao oraz nutką cynamonu i wanilii. Smakuje jak typowy murzynek. Najbardziej smakował mi z dżemem malinowym, ale możemy dodać dowolny. Super przepis, polecam…
Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem
składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka sojowego naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody
2 duże łyżki kakao
3 duże łyżki dżemu, najlepiej malinowego
1 cukier waniliowy
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy (krótko) na jednolitą, gładką masę.
2. Przekładamy ciasto do formy posmarowanej olejem, ja piekłam w foremce na chleb o wymiarach 22x12cm. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 60 minut. Jeśli użyjemy większej blaszki wtedy pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Udanych wypieków :)
To ciasto szaleje na moim stole i podbiło serca moich bliskich. Zamiast sojowego mleka daję zwykłe, piekę na duże blaszce, zwiększając oczywiści składniki dwukrotnie i przekładam masą, np. z czekoladową wyszło pyszne.
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziekuję.To moje narazie jedyne takie ciasto i pyszne!!dla wegetarian łatwiej coś znaleźć. Najważniejsze,że SMAKUJE WSZYSTKIM.Serdecznie pozdrawiam,życze nowych pomysłów.malg
ps.piekłąm kilka razy,dodaję orzechy,migdały,slonecznik-co jest”pod ręką”
Przepyszne :) Bardzo proste, pięknie pachnie, z własnej roboty konfiturą malinową :)
Bardzo dziękuję za ten przepis :)
oczywiście że tak, będzie ładnie wyglądało,
pozdrawiam ciepło
czy mogę je zrobić w foremce w kształcie serca? Dostałam na urodziny i szukam inspiracji co by w nim upiec ;)
Pyyyyszności. Zrobiłam wczoraj, przygotowanie zajęło mi chyba niecałe 10 min. dodałam jeszcze trochę banana i wyszło rewelacyjnie :)
Będę próbować kolejnych Twoich przepisów :)
Z przyjemnością je wypróbuję:) Wygląda znakomicie! Zamiast kakao dodam karob ciekawe jakie wyjdzie?
tak, można zastąpić mleko sojowe zwykłym mlekiem lub jogurtem, kefirem,
pozdrawiam
Bardzo proste. A można zastąpić czymś sojowe mleko? Np. zwykłym lub jogurtem, kefirem?
Robię takie od kilkunastu lat, tylko z kefirem i jest cudowne :) Nie ma osoby, której by nie smakowało :)
cieszę się, że mogłam pomóc, życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
dziękuję za propozycje! :) dzięki temu odnalazłam też wiele innych 'sezamowych’ przepisów (trochę mi głupio, że wcześniej nie przeszukałam strony Małej Cukierenki). Komentarz pojawi się niebawem pod którymś z przepisów;)
bardzo dziękuję za komentarz,
coś wymyślimy z tym sezamem:) na razie polecam te ciasteczka są rewelacyjne oraz babeczki
http://www.malacukierenka.pl/ciasteczka-owsiane-z-sezamem.html
http://www.malacukierenka.pl/muffinki-sezamowe.html
pozdrawiam serdecznie
kolejny udany wypiek z Pani strony! :) cisto wyszło jak na zdjęciu !!! konsystencja ciasta jest bardzo ciekawa- sprężyste i zwarte, ale mięciutkie :) jedynie smak bym wyostrzyła, może dlatego, że smak powideł śliwkowych, których użyłam, zagubił się..następnym razem spróbuję z dżemem (i w większej ilości;) lub sypnę więcej cynamonu. A następny raz będzie napewno, bo warto! :) dziękuję za przepis i polecam innym!
P.S czy posiada Pani sprawdzony przepis na ciasto (ale nie tort z masą), gdzie mogłabym wykorzystać sezam? leży mi w domu 'kilogramami’..