Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem

Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem – Moja przyjaciółka jest weganką i już od dawna prosiła mnie o jakieś pyszne, wegańskie ciasto. Poszperałam więc w internecie i znalazłam dobry, mało skomplikowany przepis na stronie wegetarianie.pl. Ciasto jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, polecam je każdemu. Aromatyczne, wilgotne, miękkie, ze sporą ilością kakao oraz nutką cynamonu i wanilii. Smakuje jak typowy murzynek. Najbardziej smakował mi z dżemem malinowym, ale możemy dodać dowolny. Super przepis, polecam…

Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem

Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem
składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka sojowego naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody
2 duże łyżki kakao
3 duże łyżki dżemu, najlepiej malinowego
1 cukier waniliowy

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy (krótko) na jednolitą, gładką masę.

2. Przekładamy ciasto do formy posmarowanej olejem, ja piekłam w foremce na chleb o wymiarach 22x12cm. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 60 minut. Jeśli użyjemy większej blaszki wtedy pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

61 komentarzy do “Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem”

  1. To ciasto szaleje na moim stole i podbiło serca moich bliskich. Zamiast sojowego mleka daję zwykłe, piekę na duże blaszce, zwiększając oczywiści składniki dwukrotnie i przekładam masą, np. z czekoladową wyszło pyszne.

    Odpowiedz
  2. Bardzo dziekuję.To moje narazie jedyne takie ciasto i pyszne!!dla wegetarian łatwiej coś znaleźć. Najważniejsze,że SMAKUJE WSZYSTKIM.Serdecznie pozdrawiam,życze nowych pomysłów.malg
    ps.piekłąm kilka razy,dodaję orzechy,migdały,slonecznik-co jest”pod ręką”

    Odpowiedz
  3. czy mogę je zrobić w foremce w kształcie serca? Dostałam na urodziny i szukam inspiracji co by w nim upiec ;)

    Odpowiedz
  4. Pyyyyszności. Zrobiłam wczoraj, przygotowanie zajęło mi chyba niecałe 10 min. dodałam jeszcze trochę banana i wyszło rewelacyjnie :)
    Będę próbować kolejnych Twoich przepisów :)

    Odpowiedz
  5. dziękuję za propozycje! :) dzięki temu odnalazłam też wiele innych 'sezamowych’ przepisów (trochę mi głupio, że wcześniej nie przeszukałam strony Małej Cukierenki). Komentarz pojawi się niebawem pod którymś z przepisów;)

    Odpowiedz
  6. kolejny udany wypiek z Pani strony! :) cisto wyszło jak na zdjęciu !!! konsystencja ciasta jest bardzo ciekawa- sprężyste i zwarte, ale mięciutkie :) jedynie smak bym wyostrzyła, może dlatego, że smak powideł śliwkowych, których użyłam, zagubił się..następnym razem spróbuję z dżemem (i w większej ilości;) lub sypnę więcej cynamonu. A następny raz będzie napewno, bo warto! :) dziękuję za przepis i polecam innym!

    P.S czy posiada Pani sprawdzony przepis na ciasto (ale nie tort z masą), gdzie mogłabym wykorzystać sezam? leży mi w domu 'kilogramami’..

    Odpowiedz

Dodaj komentarz