Pomarańczowe Cupcakes – Pyszne, małe cudeńka o smaku pomarańczowym. Bardzo aromatyczne, delikatne i wilgotne. Szybkie w przygotowaniu i proste, pamiętajmy jedynie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Zapraszam więc na smaczne waniliowo-pomarańczowe babeczki z maślanym kremem, możemy udekorować je dowolnie (zmodyfikowany przepis z książki „Baking – a commonsense guide”).
Pomarańczowe Cupcakes
Składniki na 12 babeczek:
120g miękkiego masła
120g cukru
220g mąki
1/2 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
130ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 jajka
skórka starta z jednej pomarańczy
Krem:
70g miękkiego masła
100g cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego
3 krople aromatu pomarańczowego
pomarańczowy barwnik spożywczy (niekoniecznie)
Dodatkowo:
gotowa galaretka pomarańczowa
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
2. W misce umieścić mąkę, masło, cukier, sok pomarańczowy, aromat waniliowy i jajka. Miksować na najniższych obrotach przez 2 minuty, następnie zwiększyć obroty na średnie i ucierać jeszcze przez kolejne 2 minut.
3. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami i piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 20-25 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Krem:
5. Masło utrzeć do białości. Dodać połowę cukru, łyżkę soku pomarańczowego i jeszcze przez chwilę ucierać. Wsypać resztę cukru, dodać parę kropli aromatu pomarańczowego, barwnik i dobrze wymieszać.
6. Ostygnięte babeczki dekorować kremem i galaretką pomarańczową.
Udanych wypieków :)
Zrobię w piątek, są tak zachęcające!
Natalio! Ile wychodzi z porcji? Pozdrawiam :)
Cześć Ewo :)
Przepraszam nie napisałam, zaraz się poprawie,
12 średniej wielkości babeczek
pozdrawiam :)
Upiekłam! Są pyszne, choć nie tak ładne, jak Twoje, buziaki!
Ogromnie się cieszę, że Ci smakowały :)
dziękuję za komentarz
pozdrawiam :)
Czy ten krem wychodzi taki bardzo gęsty, że można go dowolnie formować?
I jak zrobić takie śliczne galaretki?
witam
tak bardzo gęsty to raczej nie, ale nie miałam problemu z ozdobieniem babeczek,
galaretki były kupione nie robiłam ich sama
pozdrawiam
Fantastyczny przepis! Jestem cukierniczym żółtodziobem, praktycznie te babeczki to był mój pierwszy samodzielny wypiek i wyszły fantastycznie.
Zmodyfikowałam też odrobinkę recepturę i zrobiłam również babeczki cytrynowe (mniej soku i trochę wody, żeby ciasto zachowało właściwą konsystencję).
A część zamiast kremem udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą – też pasowało smakowo.
Pozdrawiam serdecznie
Witam:)
Bardzo się cieszę i gratuluję pierwszych udanych wypieków,
cieszę się, że babeczki smakowały, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Superszybki przepis, a do tego wyglądają apetycznie :) Skusiłam się i siedzą w piekarniku. Mam nadzieję, że wyjdą pyszne.
życzę smacznego! pozdrawiam
Przepyszne! Ja zrobiłam babeczki bez kremu, ale za z polewą z gorzkiej czekolady i mleka skondensowanego – Mniam <3 Szkoda tylko, że nie dietetyczne, ale koledzy zaoferowali się pomóc mi jakoś utrzymać linię i "skosztować" trochę ;)
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie:)
Zrobiłam te babeczki, wyszły przepyszne! Do kremu tylko dodałam troche aromatu cytrynowego, aby nadać lekkiej kwaskowości.
bardzo się cieszę, że smakowały, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ten przepis jest mega-super!!! Mimo, iż piekę dość dużo to są to pierwsze babeczki w moim wykonaniu. Robi się je dosłownie 10 minut, nie więcej! A że robiłam je w wielkim pośpiechu – o skórce pomarańczowej przypomniało mi się, gdy ciasto nałożyłam już w brytfannę… cóż zrobić – posypałam babeczki i lekko „zamieszałam” widelczykiem. Wyszło bomba! Chrupiące z wierzchu! Ale nie robiłam kremu, co by się oszczędzać ;) i bez niego powalają na nogi!!!
Super strona, super zdjęcia i super przepisy!!!
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję!! życzę smacznego, pozdrawiam serdecznie:)
Wszyscy tak chwalą te babeczki, że muszę je upiec na święta. Zastanawiam się tylko – czy w foremkach z małych foremek do babeczek (takich mini babek wielkanocnych) też się udadzą? Nie wiem jak one wyrastają podczas pieczenie :/ A że kupiłam nowe foremki i koniecznie chcę zrobić dla każdego przy stole taķą mini babkę, dopytuję. Będę wdzięczna za radę :)
myślę, że też się udadzą w takich foremkach, trochę rosną podczas pieczenia, pozdrawiam serdecznie i smacznego!
To będę próbować i oczywiście dam znać :)
Babeczki pyszne ale nie wiem czemu bardzo mało wyszło mi kremu
wychodzi go nie dużo, na babeczkach też mam małe kleksy, pozdrawiam serdecznie