Pomarańczowe cupcakes

Pomarańczowe Cupcakes – Pyszne, małe cudeńka o smaku pomarańczowym. Bardzo aromatyczne, delikatne i wilgotne. Szybkie w przygotowaniu i proste, pamiętajmy jedynie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Zapraszam więc na smaczne waniliowo-pomarańczowe babeczki z maślanym kremem, możemy udekorować je dowolnie (zmodyfikowany przepis z książki „Baking – a commonsense guide”).

Pomarańczowe cupcakes

Pomarańczowe Cupcakes
Składniki na 12 babeczek:
120g miękkiego masła
120g cukru
220g mąki
1/2 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
130ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 jajka
skórka starta z jednej pomarańczy
Krem:
70g miękkiego masła
100g cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego
3 krople aromatu pomarańczowego
pomarańczowy barwnik spożywczy (niekoniecznie)
Dodatkowo:
gotowa galaretka pomarańczowa

1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.

2. W misce umieścić mąkę, masło, cukier, sok pomarańczowy, aromat waniliowy i jajka. Miksować na najniższych obrotach przez 2 minuty, następnie zwiększyć obroty na średnie i ucierać jeszcze przez kolejne 2 minut.

3. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami i piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 20-25 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Krem:
5. Masło utrzeć do białości. Dodać połowę cukru, łyżkę soku pomarańczowego i jeszcze przez chwilę ucierać. Wsypać resztę cukru, dodać parę kropli aromatu pomarańczowego, barwnik i dobrze wymieszać.

6. Ostygnięte babeczki dekorować kremem i galaretką pomarańczową.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

21 komentarzy do “Pomarańczowe cupcakes”

  1. myślę, że też się udadzą w takich foremkach, trochę rosną podczas pieczenia, pozdrawiam serdecznie i smacznego!

    Odpowiedz
  2. Wszyscy tak chwalą te babeczki, że muszę je upiec na święta. Zastanawiam się tylko – czy w foremkach z małych foremek do babeczek (takich mini babek wielkanocnych) też się udadzą? Nie wiem jak one wyrastają podczas pieczenie :/ A że kupiłam nowe foremki i koniecznie chcę zrobić dla każdego przy stole taķą mini babkę, dopytuję. Będę wdzięczna za radę :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz