Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem


Moja przyjaciółka jest weganką i już od dawna prosiła mnie o jakieś pyszne, wegańskie ciasto. Poszperałam więc w internecie i znalazłam dobry, mało skomplikowany przepis na stronie wegetarianie.pl. Ciasto jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, polecam je każdemu. Aromatyczne, wilgotne, miękkie, ze sporą ilością kakao oraz nutką cynamonu i wanilii. Smakuje jak typowy murzynek. Najbardziej smakował mi z dżemem malinowym, ale możemy dodać dowolny. Super przepis, polecam…



składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka sojowego naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody
2 duże łyżki kakao
3 duże łyżki dżemu, najlepiej malinowego
1 cukier waniliowy

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy (krótko) na jednolitą, gładką masę.

2. Przekładamy ciasto do formy posmarowanej olejem, ja piekłam w foremce na chleb o wymiarach 22x12cm. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 60 minut.  Jeśli użyjemy większej blaszki wtedy pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.

Udanych wypieków :)

55 thoughts on “Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem

  1. Super przepis ! proste w zrobieniu , dzisiaj je upiekłam i wyszło jak trzeba :) dzięki za wstawienie na pewno jeszcze je zrobię kiedyś :) dodam ,że to nie pierwszy przepis z którego korzystam na Twojej stronie . Pozdrowienia!!

  2. Witam, już wcześniej korzystałam z kilku przepisów z „Malej Cukierenki” i były naprawdę świetne. Jednak dopiero dziś trafiłam na ten przepis i na pewno go wypróbuję.
    Mam pytanie: Czy mleko sojowe można zastąpić zwykłym? Jeśli tak to w jakiej ilości.
    Pozdrawiam i owocnych wypieków życzę :)

  3. witam:)
    można zastąpić mleko sojowe zwykłym i dodać go tyle samo, dziękuję za miły komentarz:)
    pozdrawiam serdecznie

  4. Ciasto zrobiłam w wersji zmodyfikowanej, zamiast mleka sojowego- zwykle 2% (tak jak wcześniej planowałam). Dżem zamiast malinowego- porzeczkowy. Piekłam w foremce mniej więcej takiej jak na zdjęciu przez 50 min. Przełożyłam je budyniem bananowym i pokrojonym w plasterki bananem. Wyszło przepyszne- miękkie, aromatyczne o zmysłowym zapachu cynamonu i bananów.
    Jeśli ktoś lubi banany to naprawdę polecam! :))
    Pozdrawiam Małą Cukierenkę!

  5. Bardzo podobają mi się modyfikacje, to jak nowe ciasto, zapamiętam je i po Świętach jak będzie czas to upiekę,
    dziękuję za pozdrowienia:)
    pozdrawiam serdecznie

  6. Fajny, szybki przepis, można wykorzystać to co zazwyczaj mam w domu pod ręką;)
    Miałam tylko dżem truskawkowy i powidła śliwkowe – smak powideł zostawiam na święta (prawie jak piernik;)) , a ciasto zrobiłam z truskawkami – wyszło bardzo smaczne, ale chyba mogłam dać troszkę więcej dżemu.

  7. Witam!
    Ta strona jest niesamowita! Jest ładna dla oka, super uporządkowana i przede wszystkim są rewelacyjne przepisy. Trafiłam na nią jakiś czas będąc na diecie. Teraz dieta za mną więc biorę się za pichcenie ciast, które już wcześniej mnie zaciekawiły. A to ciasto bardzo mnie ciekawi, ponieważ moja teściowa jest weganką. Chciałabym zrobić takie ciasto dla niej i pokazać ten przepis, ale zastanawia mnie czy mąka, która tu jest podana może być każdą mąką? Np. Żytnią (teściowa nie używa pszennej), a cukier może być brązowy?
    Serdecznie i gorąco pozdrawiam :D

  8. Witam:)
    Cieszy mnie ogromnie, że strona się spodobała,
    cukier jak najbardziej może być brązowy, mąkę radzę użyć razową pszenną lub orkiszową, żytnia jest trochę inna w smaku i nie wiem jak będzie z nią smakowało ciasto, ale można jej użyć,
    pozdrawiam serdecznie

  9. Zrobiłam wczoraj. Trochę z ciekawości jak będzie smakować takie wegańskie ciasto. I wszystkim bardzo smakowało. Ma świetną konsystencję i dosłownie rozpływa się w ustach. Bardzo dziękuję za przepis. Pierwszy raz skorzystałam z tej strony, ale już trafiła do moich ulubionych. Serdecznie pozdrawiam

  10. kolejny udany wypiek z Pani strony! :) cisto wyszło jak na zdjęciu !!! konsystencja ciasta jest bardzo ciekawa- sprężyste i zwarte, ale mięciutkie :) jedynie smak bym wyostrzyła, może dlatego, że smak powideł śliwkowych, których użyłam, zagubił się..następnym razem spróbuję z dżemem (i w większej ilości;) lub sypnę więcej cynamonu. A następny raz będzie napewno, bo warto! :) dziękuję za przepis i polecam innym!

    P.S czy posiada Pani sprawdzony przepis na ciasto (ale nie tort z masą), gdzie mogłabym wykorzystać sezam? leży mi w domu ‚kilogramami’..

  11. dziękuję za propozycje! :) dzięki temu odnalazłam też wiele innych ‚sezamowych’ przepisów (trochę mi głupio, że wcześniej nie przeszukałam strony Małej Cukierenki). Komentarz pojawi się niebawem pod którymś z przepisów;)

  12. Pyyyyszności. Zrobiłam wczoraj, przygotowanie zajęło mi chyba niecałe 10 min. dodałam jeszcze trochę banana i wyszło rewelacyjnie :)
    Będę próbować kolejnych Twoich przepisów :)

  13. czy mogę je zrobić w foremce w kształcie serca? Dostałam na urodziny i szukam inspiracji co by w nim upiec ;)

  14. Przepyszne :) Bardzo proste, pięknie pachnie, z własnej roboty konfiturą malinową :)
    Bardzo dziękuję za ten przepis :)

  15. Bardzo dziekuję.To moje narazie jedyne takie ciasto i pyszne!!dla wegetarian łatwiej coś znaleźć. Najważniejsze,że SMAKUJE WSZYSTKIM.Serdecznie pozdrawiam,życze nowych pomysłów.malg
    ps.piekłąm kilka razy,dodaję orzechy,migdały,slonecznik-co jest”pod ręką”

  16. To ciasto szaleje na moim stole i podbiło serca moich bliskich. Zamiast sojowego mleka daję zwykłe, piekę na duże blaszce, zwiększając oczywiści składniki dwukrotnie i przekładam masą, np. z czekoladową wyszło pyszne.

  17. Zrobiłam to cisto już chyba czwarty raz i na pewno na stałe u mnie zagości, bo zawsze wychodzi rewelacyjnie!
    U mnie obowiązkowo musi być skąpane w polewie – mąż nie wybaczy, jak nie podrasuję jeszcze bardziej czekoladowego smaku ;] dlatego też z każdym kolejnym pieczeniem daję więcej kakao.
    Super przepis! =D

  18. Piekłam na Wielkanoc, ciasto wyszło rewelacyjnie, mięciutkie i wilgotne!! Dzieciom i dorosłym bardzo smakowało,polałam polewą czekoladową i posypałam kolorową posypką… a dżemu malinowego dałam prawie cały słoiczek! ;)Polecam!!

  19. Dzisiaj się natknęłam na ten przepis w poszukiwaniu jakiegoś prostego przepisu na ciasto czekoladowe :) Od razu i się spodobało,chodź dziwnie to tak wygląda z cynamonem i sodą,ale zrobię je ;) Właśnie je piekę ciekawe jak wyjdzie :))

  20. Kolejne ciacho które robiłam z tej stronki i niestety tym razem nie jestem zadowolone, mi wyszło jakieś gumowate, może takie ma być :) No nic, sprawdzamy kolejne przepisy.

  21. witam slonecznie,a w wersji nie czekoladowej to mozna zastapic kakao np budyniem waniliowym bez cukru?
    dziekuje z gory za odpowiedz. p.s uwielbiam wszystkie Twoje ciasta….a moze by tak sprobowac _sant honore- mysle ze pod Twoim kierunkiem na pewno bym sie skusila…. baci

Dodaj komentarz

.