Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem – Moja przyjaciółka jest weganką i już od dawna prosiła mnie o jakieś pyszne, wegańskie ciasto. Poszperałam więc w internecie i znalazłam dobry, mało skomplikowany przepis na stronie wegetarianie.pl. Ciasto jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, polecam je każdemu. Aromatyczne, wilgotne, miękkie, ze sporą ilością kakao oraz nutką cynamonu i wanilii. Smakuje jak typowy murzynek. Najbardziej smakował mi z dżemem malinowym, ale możemy dodać dowolny. Super przepis, polecam…
Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem
składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka sojowego naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody
2 duże łyżki kakao
3 duże łyżki dżemu, najlepiej malinowego
1 cukier waniliowy
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy (krótko) na jednolitą, gładką masę.
2. Przekładamy ciasto do formy posmarowanej olejem, ja piekłam w foremce na chleb o wymiarach 22x12cm. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 60 minut. Jeśli użyjemy większej blaszki wtedy pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Udanych wypieków :)
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Korzystam z tego przepisu od kilku miesięcy i nigdy nie zawodzi. Zmieniam tylko owoce, w zależności od sezonu. Dodaję trochę więcej cynamonu. Ciacho jest ekspresowe i pyszne. Dziękuję :)
Kolejne ciacho które robiłam z tej stronki i niestety tym razem nie jestem zadowolone, mi wyszło jakieś gumowate, może takie ma być :) No nic, sprawdzamy kolejne przepisy.
tu jest soda, na pewno nie, ja bym zostawiła te dwie łyżeczki sody i tyle, pozdrawiam
Czy jeśli chciałabym zrobić podwójną porcję to wszystko dać_x2 czyli proszek tez?
mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj się natknęłam na ten przepis w poszukiwaniu jakiegoś prostego przepisu na ciasto czekoladowe :) Od razu i się spodobało,chodź dziwnie to tak wygląda z cynamonem i sodą,ale zrobię je ;) Właśnie je piekę ciekawe jak wyjdzie :))
Wspaniale:) cieszę się, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
pyszne ciasto, próbowałam zrobić go bez dżemu lecz z aromatem śmietankowym i świetne wyszło <3
cieszę się, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Piekłam na Wielkanoc, ciasto wyszło rewelacyjnie, mięciutkie i wilgotne!! Dzieciom i dorosłym bardzo smakowało,polałam polewą czekoladową i posypałam kolorową posypką… a dżemu malinowego dałam prawie cały słoiczek! ;)Polecam!!
dziękuję za komenatrz, pozdrawiam serdecznie
Mleko zastapilam wodą kiedy robilam ciasto 2 raz: nie ma różnicy. Pozdrawiam i dzieki za przepis!
Zrobiłam to cisto już chyba czwarty raz i na pewno na stałe u mnie zagości, bo zawsze wychodzi rewelacyjnie!
U mnie obowiązkowo musi być skąpane w polewie – mąż nie wybaczy, jak nie podrasuję jeszcze bardziej czekoladowego smaku ;] dlatego też z każdym kolejnym pieczeniem daję więcej kakao.
Super przepis! =D
ogromnie się cieszę:)
dziękuję za komentarz, do wypróbowania taka opcja,
pozdrawiam serdecznie