Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem

Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem – Moja przyjaciółka jest weganką i już od dawna prosiła mnie o jakieś pyszne, wegańskie ciasto. Poszperałam więc w internecie i znalazłam dobry, mało skomplikowany przepis na stronie wegetarianie.pl. Ciasto jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, polecam je każdemu. Aromatyczne, wilgotne, miękkie, ze sporą ilością kakao oraz nutką cynamonu i wanilii. Smakuje jak typowy murzynek. Najbardziej smakował mi z dżemem malinowym, ale możemy dodać dowolny. Super przepis, polecam…

Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem

Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem
składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka sojowego naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody
2 duże łyżki kakao
3 duże łyżki dżemu, najlepiej malinowego
1 cukier waniliowy

1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy (krótko) na jednolitą, gładką masę.

2. Przekładamy ciasto do formy posmarowanej olejem, ja piekłam w foremce na chleb o wymiarach 22x12cm. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 60 minut. Jeśli użyjemy większej blaszki wtedy pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

61 komentarzy do “Wegańskie ciasto czekoladowe z dżemem”

  1. Kolejne ciacho które robiłam z tej stronki i niestety tym razem nie jestem zadowolone, mi wyszło jakieś gumowate, może takie ma być :) No nic, sprawdzamy kolejne przepisy.

    Odpowiedz
  2. Dzisiaj się natknęłam na ten przepis w poszukiwaniu jakiegoś prostego przepisu na ciasto czekoladowe :) Od razu i się spodobało,chodź dziwnie to tak wygląda z cynamonem i sodą,ale zrobię je ;) Właśnie je piekę ciekawe jak wyjdzie :))

    Odpowiedz
  3. Piekłam na Wielkanoc, ciasto wyszło rewelacyjnie, mięciutkie i wilgotne!! Dzieciom i dorosłym bardzo smakowało,polałam polewą czekoladową i posypałam kolorową posypką… a dżemu malinowego dałam prawie cały słoiczek! ;)Polecam!!

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam to cisto już chyba czwarty raz i na pewno na stałe u mnie zagości, bo zawsze wychodzi rewelacyjnie!
    U mnie obowiązkowo musi być skąpane w polewie – mąż nie wybaczy, jak nie podrasuję jeszcze bardziej czekoladowego smaku ;] dlatego też z każdym kolejnym pieczeniem daję więcej kakao.
    Super przepis! =D

    Odpowiedz

Dodaj komentarz