Warsztaty Bakalland z Andrzejem Polanem i Kasią Bujakiewicz

Podczas Food Blogger Fest VI – miałam zaszczyt wziąć udział w warsztatach kulinarnych orgaznizowanych przez markę Bakalland z Andrzejem Polanem i Kasią Bujakiewicz. Warsztaty były świetnie zorganizowane, pan Andrzej z panią Kasią, przesympatyczne osoby, służyli poradą i pomocą. Było pyszne jedzenie, panowała wspaniała atmosfera i można było poznać ciekawych ludzi. Podzieleni byliśmy na grupy, z których każda miała przygotować coś smacznego z przepisów pana Andrzeja. Przygotowałam z tego wydarzenia krótki FILM.

<

Warsztaty Bakalland

Powyżej mój zespół :), który spisał się na medal. Przygotowałyśmy pyszne curry z kalafiora. Główną pieczę nad nim sprawowała Lucia z Zielony lanczboks, widać było fach w ręku. Na końcu były podziękowania (patrz FILM) i przemiłe słowa otuchy.

Warsztaty Bakalland

Nasze stanowisko zaopatrzone było w wielką patelnię (nigdy wcześniej takiej nie widziałam :)). Miałyśmy pełno warzyw, mleczko migdałowe, masło orzechowe i przyprawy. Oczywiście nie zabrakło bakalii i wspaniałego towarzystwa.

Warsztaty Bakalland

Warsztaty Bakalland

O to nasze fantastyczne dzieło. Wielka patelnia curry z kalafiora. Posypane świeżymi ziołami i uprażonymi orzechami.

Warsztaty Bakalland

Poniżej przepyszny pudding ryżowy. Bardzo mi smakował, świetne zestawienie bananów, limonki, cynamonu. Mam nadzieję, że uda mi się go odtworzyć i podzielić przepisem na blogu.

Warsztaty Bakalland

Warsztaty Bakalland

Print Friendly, PDF & Email

133 komentarze do wpisu „Warsztaty Bakalland z Andrzejem Polanem i Kasią Bujakiewicz”

  1. Orzechy nerkowca, kandyzowany ananas i skórka pomarańczowa. Nie pogardzę suszonymi śliwkami…mogą być w czekoladzie:-)

    Odpowiedz
  2. Chociaz niektorzy twierdza, ze daktyle moga wywolac bol glowy ja i tak uwazam ze jest to najlepszy wybor jesli mowimy o bakaliach.

    Odpowiedz
  3. Żurawina super jest, ty też możesz przecież jeść , na śniadanie do owsianki , bez niej życie jest nie WARTE

    Odpowiedz
  4. Migdały ❤️❤️Sa nie tylko delikatne, pyszne i chrupiące ale także bardzo zdrowe. Sa bogatym źrodłem substancji odżywczych. Cała moja rodzina je uwielbia. W żadnym tygodniu nie może u nas w domu zabraknąć migdałów. Rowniez ciasta, ciasteczka i babeczki idealnie sie komponują z migdałami. Moja miłość do kuchni , szczególnie do pieczenia sprawia ze ciagle odkrywam coś nowego, ale migdały sa nie odłączonym elementem w moich przepisach.

    Odpowiedz
  5. Najlepsze są te w keksie. Uwielbiam suszone śliwki namoczone w alkoholu, żurawine i suszony ananas oraz gruszki.

    Odpowiedz
  6. Moje ulubione bakalie to orzechy nerkowca i migdały…dobre do wszytskiego…do ciast, owsianki czy do posypania kremu brokułowego ;)
    …a nie,,,jeszcze pistacje i fistaszki do pochrupania <3

    Odpowiedz
  7. Najbardziej lubię suszona żurawinę..
    Do jogurtu, keksa sera, żurawina dzień rozwesela :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  8. Zdecydowanie orzechy i to praktycznie wszystkie :) Mino, iż jestem na nie uczulona, to jednak regularnie zdarza mi się „łamać” zasady i chrupnąć orzechowe małe co nieco :)

    Odpowiedz
  9. Najbardziej lubię suszoną żurawinę,którą świetnie sprawdza się jako dodatek do moich ulubionych ciastek owsianych ;)

    Odpowiedz
  10. Najbardziej lubię suszone figi i śliwki, ale muszą być świeżutkie, takie wilgotne.
    Uwielbiam też migdały i pistacje :)

    Odpowiedz
  11. Ciężko wybrać tylko jedne bakalie z tak szerokiego grona! Moje ulubione jak biegacza to oczywiście daktyle- duza i przepyszna dawka energii, a ponadto potrafia zastąpić słodycze. Oprócz tego orzechów to nerkowce, za niepowtarzalny, lekko słodki smak i wspaniałe właściwości. I na „deser” suszona żurawina- bez niej nie wyobrażam sobie omletow, owsianek i ciasteczek.

    Odpowiedz
  12. Wszytko jest pyszne, ale najbardziej mi pasują :Orzechy nerkowca, pistacje, suszona żurawina, a także suszone banany ;-) pozdrawiam serdecznie i macie super przepisy!!!!

    Odpowiedz
  13. Dzień dobry:) jakie są moje ulubione bakalie? Tak naprawdę najbardziej uwielbiam suszona żurawine i śliwkę. Jednak uwielbiam pochrupac sobie wszelkiego rodzaju orzechy. Są dla mnie idealna przekąska w ciągu dnia. Często zajadam bakaliowe delicje podczas czytania książek, czytania gazety. Uwielbiam tez bakalie podawane i na słodko i na słono.
    Życzę pięknego dnia ze smacznym bakaliami w roli głównej :)

    Odpowiedz
  14. Ulubione? Bardzo trudne pytanie, bo … uwielbiam wszystkie :) Orzechy w każdej postaci, a już włoskie uprażone na patelni – poezja! Suszone śliwki i morele – eh! Rodzynki, żurawina, migdały… Długo by wymieniać :)

    Odpowiedz
  15. Moimi ulubionymi bakaliami są orzechy włoskie, najchętniej widziałabym je w każdym moim wypieku ale nie tylko… Nadają potrawom piękny aromat, ponadto są takie chrupiące. Za pomocą orzechów wzbogacamy potrawę nie tylko w walory smakowe ale także odżywcze, jest to dla mnie bardzo ważne i polecam wszystkim stosowanie orzechów! A kaloriami nie przejmujemy się :-)

    Odpowiedz
  16. Zdecydowanie migdały! To moje ukochane „chrupki”. Bardzo lubię zestawienie migdał + suszona śliwka + coś co nie należy do bakalii, ale bez czego nie można się obyć – gorzka czekolada = trio doskonałe, polecam.

    Odpowiedz
  17. Ależ to były smaczne dania! miałam przyjemność skosztować i puddingu i tegoż cuda z wielgachnej patelni! niestety byłam tylko warsztatowym obserwatorem. Filmik fajny gdzieś tam w tle się załapałam, szkoda, że nie miałam okazji Ciebie poznać osobiści.
    A bakalie… moje ukochane to orzechy wszelkie, rożne różniste, migdały, nerkowce, laskowe. Zdrowe, sycące i smaczne… a najlepsze w czekoladzie :)
    pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  18. Jem bakalie – smaczne, zdrowe – różnobarwne, kolorowe, jem fistaszki i kokosy – od nich będą zdrowsze włosy, orzech włoski i laskowy od nich będziesz cały zdrowy a jak skubniesz tez pistacje – w głowie bedziesz mieć wakacje :)

    Odpowiedz
  19. Migdały, pistacje i orzechy nerkowca :) Uwielbiam je chrupać, a te pierwsze po zmieleniu dodawać do różnych ciast i ciasteczek, zamiast mąki.

    Odpowiedz
  20. Uwielbiam suszone morele, które potrafią mi zastąpić słodycze, będące moją małą słabością, a także wszelkiego rodzaju orzechy i rodzynki. Bez nich nie wyobrażam sobie wielu moich ulubionych przepisów zarówno na ciasta i ciasteczka, ale też na potrawy nie mające za wiele wspólnego z deserami ;)

    Odpowiedz
  21. Najbardziej lubię morele suszone. Zaczęłam jeść, kiedy dowiedziałam się że świetnie wpływają na płodność :) Podobnie zresztą jak pestki dyni. Jednak morele, te naturalne, ciemne, mają tyle słodyczy i fantastycznie nowelują ochotę na coś słodkiego.

    Odpowiedz
  22. Lubie wszystkie bakalie, ale rodzynki są na pierwszym miejscu, uwielbiam do jogurtu, sernika i same, są nie do przebicia :-) Pozdrawiam. P.S. Super stronka i super wypieki, rewelacja polecam wszystkim .

    Odpowiedz
  23. Ja właśnie jem żurawinę :) I to w dodatku otrzymaną z bakallandu na food blogger fest :) Pycha. Po za tym lubię orzechy laskowe zwłaszcza te zatopione w mlecznej czekoladzie :D

    Odpowiedz
  24. Zdecydowanie orzechy nerkowca, migdały oraz żurawina, a dla mojej córci bezkonkurencyjne są suszone śliwki :-)

    Odpowiedz
  25. Trudno wybrać ulubione… Ostatnio w moim przekąskowo-deserowym menu królują daktyle, żurawina i orzechy (nerkowca, włoskie i brazylijskie). Do sałatek lubię dodawać uprażony słonecznik i pestki dyni. Do owsianki – rodzynki i płatki kokosowe. Szarlotkę posypuję prażonymi płatkami migdałowymi. A do wszystkiego lub bez niczego – morele, śliwki, figi… Po prostu uwielbiam bakalie :)

    Odpowiedz
  26. Jestem fanką każdego rodzaju bakalii już od dziecka, nigdy nie mogę się przed ich skonsumowaniem opanować ;). Chyba najpyszniejsze ze wszystkich są orzechy brazylijskie!

    Odpowiedz
  27. Moje ulubione to orzechy nerkowca, żurawina, orzechy ziemne, migdały :) Ogólnie lubię wszystko co orzechowe i zawsze mój wybór pada na smaki bakaliowe/orzechowe :)

    Odpowiedz
  28. W zasadzie to wszystkie bakalie lubię, ale najbardziej to jednak żurawinę. Taką całą, niesiekaną. Rewelacyjnie sprawdza się w wypiekach, deserach i jako samodzielna przekąska. Smaczna i zdrowa :)

    Odpowiedz
  29. Wszelkie orzechy uwielbiam.Kiedy potrzebuję czegoś extra sięgam po te w czekoladzie .Lubię też zaskakujące,twarde skorupki z migdałem w środku ,pycha!.Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  30. DAKTYLE kojarzą mi się z arabskimi klimatami
    z najwspanialszymi wakacyjnymi wspomnieniami
    PISTACJE, MIGDAŁY – cudowne baklawy składowe
    aromatem przenoszą na Tureckie stoiska handlowe
    natomiast ORZECHY wypełniające świąteczne mazury
    są cudownym odzwierciedleniem Polskiej kultury.

    Odpowiedz
  31. Moje ulubione bakalie to te w połączeniu z pysznym ciastem :-)
    Orzechy włoskie – ciasto krówkowe, rodzynki – puszysty sernik, orzechy pecan – ciasto czekoladowe, żurawina – tarta z kremem limonkowym i figami, migdały – tort kokosowy.
    Nie wyobrażam sobie tych ciast z ulubionymi bakaliami :-)

    Odpowiedz
  32. Ojjj, chyba wszystkie bakalie ubóstwiam, ale najbardziej orzechy laskowe , solo, w cieście, słodyczach – w czym się da :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz