Podczas Food Blogger Fest VI – miałam zaszczyt wziąć udział w warsztatach kulinarnych orgaznizowanych przez markę Bakalland z Andrzejem Polanem i Kasią Bujakiewicz. Warsztaty były świetnie zorganizowane, pan Andrzej z panią Kasią, przesympatyczne osoby, służyli poradą i pomocą. Było pyszne jedzenie, panowała wspaniała atmosfera i można było poznać ciekawych ludzi. Podzieleni byliśmy na grupy, z których każda miała przygotować coś smacznego z przepisów pana Andrzeja. Przygotowałam z tego wydarzenia krótki FILM.
<
Powyżej mój zespół :), który spisał się na medal. Przygotowałyśmy pyszne curry z kalafiora. Główną pieczę nad nim sprawowała Lucia z Zielony lanczboks, widać było fach w ręku. Na końcu były podziękowania (patrz FILM) i przemiłe słowa otuchy.
Nasze stanowisko zaopatrzone było w wielką patelnię (nigdy wcześniej takiej nie widziałam :)). Miałyśmy pełno warzyw, mleczko migdałowe, masło orzechowe i przyprawy. Oczywiście nie zabrakło bakalii i wspaniałego towarzystwa.
O to nasze fantastyczne dzieło. Wielka patelnia curry z kalafiora. Posypane świeżymi ziołami i uprażonymi orzechami.
Poniżej przepyszny pudding ryżowy. Bardzo mi smakował, świetne zestawienie bananów, limonki, cynamonu. Mam nadzieję, że uda mi się go odtworzyć i podzielić przepisem na blogu.
Uwielbiam suszone morele. Jeśli są dobrej jakości to pachnie nimi cała szafka. Pyszne, mięsiste, słodziutkie naturalne cukierki :)
Uwielbiam rodzynki i wszelkie orzechy.
Ostatnio namiętnie faszeruję się suszoną żurawiną i orzechami nerkowca… Uwielbiam!
Wszelkie orzechy zawsze są u mnie mile widziane. :) A laskowe… to już niebo w gębie!
Żurawina, daktyle, orzechy i migdały :)
Uwielbiam wszystkie bakalie jednak moje najukochańsze to migdały. Uwielbiam je w każdej postaci: w całości, w płatkach czy słupkach. Mielone migdały świetnie zastępują mąkę w ciasteczkach. Są niesamowicie zdrowe i przepyszne.
Moje ulubione bakalie to daktyle. Może nie są one tak pachnące jak sliwki ani chrupkie jak orzechy. Ale są słodkie i klejące. Gdy widzę daktyle to zawsze mi się przypomina wiersz Danuty wawilow gdzie są moje daktyle
migdały i orzechy laskowe, najlepiej w czekoladzie :D:D:D
Uwielbiam migdały.. Dają tyle Możliwości! W całości jako spod do sernika,w płatkach do ozdoby,mielone mogą zastąpić mąkę.. Pyszne i zdrowe! Kocham piec i często z nich korzystam :))
ulubione to suszona śliwka i morela, końcówką lata to orzechy włoskie ale takie którym trzeba ściągnąć skórkę takie najlepsze :)
Definitywnie orzechy włoskie, po prostu ubóstwiam! Nie dość, że są tak pyszne to i do wszystkiego smakują wprost idealnie. Gdybym mogła dodałabym je do wszystkiego, poczynając od zwykłej owsianki nawet po sernik, poukładane na wierzchu. Pozdrawiam Panią serdecznie :)
Ja uwielbiam wszystkie bakalie ,szczególnie w keksie własnej roboty :) ale najczęściej w mojej kuchni goszczą orzechy włoskie dodawane do ciast,ciasteczek i sałatek,suszona żurawina,migdały oraz suszone morele i śliweczki uwielbiane przez moje dzieci.Moim ulubionym śniadaniem jest pyszna,energetyczna owsianka z mnóstwem bakalii.
Moje ulubione bakalie to migdaly, orzechy i rodzynki, pyszne :-)
Ulubione bakalie? Stawiam na migdały – zdrowe, smaczne i co najważniejsze UNIWERSALNE.
– Chcesz coś słonego do piwa? Chrupnij solone migdałki.
– Słodka przekąska do kawki? Migdały w czekoladzie będą jak znalazł.
– Ozdoba do ciasta? Elegancka posypka z płatków migdałów.
– Zdrowa podstawa na ciastka, ciasta i babeczki? Zmielone migdałki na pewno zdadzą egzamin.
No istny cud, miód i orzeszki :)
Ja uwielbiam rodzynki sułtańskie, morele oraz śliwki. Są świetną i jakże zdrową przekąską czy dodatkiem do ciasta. Oczywiście nie pominę orzechów laskowych czy włoskich, z którymi własnie robię przepyszne praliny :-)
Moje ulubione bakalie to suszona śliwka, żurawina i orzechy: włoskie, laskowe oraz nerkowca. Dodane do owsianki, abo jedzone solo dodają mi dużo energii i zagłuszają apetyt na słodycze :)
Orzechy laskowe i włoskie : )
Żurawina słodzona sokiem ananasowym połączona z orzechami nerkowca to ulubiona przekąska Antka i jego mamy :-)
Moje ulubione to migdały. Migdały i wiórki kokosowe to ulubiony smak ciast.
Suszona żurawina i orzechy nerkowa.
Uwielbiam morele suszone wkrojone do owsianki czy jogurtu. Od niedawna podjadam w pracy żurawinę suszoną, zamiast innych słodkości. Z tych bardziej kalorycznych bakalii (na szczęście zdrowych!), to bardzo lubię orzechy nerkowca.
Moje ulubione bakalie… Świeże orzechy włoskie, wilgotne, bardzo delikatne w smaku… Pistacje z solą, która wydobywa smak orzecha . Oraz figi. Koniecznie suszone. Cudne w smaku, chrupiące i ciągnące jednocześnie, odpowiednio słodkie – idealne na podwieczorkowe łakomstwo. Wymarzona przekąska
Najbardziej lubię migdały. Bo mają kształt jak oczy mojej Babci… A poza tym….Smakują w całości i w płatkach, prażone, pieczone, starte zamiast mąki… Zawsze….
Zdecydowanie Migdały w każdej postaci. Te w całości ratowa mnie od zgagi podczas ciąży. Natomiast płatki migdałów stosuje głównie do ciast, ale zawsze muszę kupić 2 paczki, bo jedno do ciasta, a drugą paczkę zjadamy na miejscu.
Ulubione bakalie to zdecydowanie orzechy naukowców
Ulubione bakalie – migdały, solone , gorzkie – wszystkie :)
Wszystkie bakalie są super, w zależności od tego do czego ich użyjemy. Ale suszona żurawina i pistacje są THE BEST :)
Moimi ulubionymi bakaliami są orzechy włoskie ,żurawina oraz morele suszone które dodaję do sernika:)
Moimi ulubionymi bakaliami są: ………taram…………suszone śliwki, suszone figi, rodzynki, migdały, orzechy włoski i laskowe iiii żurawina suszona. MNIAM MNIAM
Najbardziej lubię orzechy, każdego rodzaju, są najlepsze :)
A ja uwielbiam morele, daktyle i figi! Kroję je w kostkę i razem z łyżką dżemu brzoskwiniowego lub z marakui dodaję do owsianki – pycha :)
Suszona żurawina i wszystkie możliwe orzechy <3
Najbardziej lubię laskowe orzechy, ale takie świeże, zbierana w ogrodzie i rozłupywane na kamieniu:) nie ma lepszego smaku niż taki orzech! Oczywiście zimą „suszone” orzechy też królują na stole, w ciastach, kaszach, ogólnie orzechomania;)
Najbardziej lubie rodzynki, orzechy laskowe i żurawinę . Pojawiają się one u mnie nie tylko w ciastach czy deserach , ale równiez w daniach codziennych , obiadowych
Ojjj, chyba wszystkie bakalie ubóstwiam, ale najbardziej orzechy laskowe , solo, w cieście, słodyczach – w czym się da :)
Moje ulubione bakalie to te w połączeniu z pysznym ciastem :-)
Orzechy włoskie – ciasto krówkowe, rodzynki – puszysty sernik, orzechy pecan – ciasto czekoladowe, żurawina – tarta z kremem limonkowym i figami, migdały – tort kokosowy.
Nie wyobrażam sobie tych ciast z ulubionymi bakaliami :-)
DAKTYLE kojarzą mi się z arabskimi klimatami
z najwspanialszymi wakacyjnymi wspomnieniami
PISTACJE, MIGDAŁY – cudowne baklawy składowe
aromatem przenoszą na Tureckie stoiska handlowe
natomiast ORZECHY wypełniające świąteczne mazury
są cudownym odzwierciedleniem Polskiej kultury.
Wszelkie orzechy uwielbiam.Kiedy potrzebuję czegoś extra sięgam po te w czekoladzie .Lubię też zaskakujące,twarde skorupki z migdałem w środku ,pycha!.Pozdrawiam serdecznie.
Daktyle :) jedyne słuszne ;)
Kandyzowany imbir, to jest to.
Żurawina i pistacje
Uwieeeeeelbiam orzechy, przede wszystkim migdały. Owoce kandyzowane również kocham
Orzechy :D kocham ponad wszystko :D laskowe, włoskie, nerkowca itp. uwielbiam :)
W zasadzie to wszystkie bakalie lubię, ale najbardziej to jednak żurawinę. Taką całą, niesiekaną. Rewelacyjnie sprawdza się w wypiekach, deserach i jako samodzielna przekąska. Smaczna i zdrowa :)
Moje ulubione to orzechy nerkowca, żurawina, orzechy ziemne, migdały :) Ogólnie lubię wszystko co orzechowe i zawsze mój wybór pada na smaki bakaliowe/orzechowe :)
najbardziej lubie żurawine ,orzechy laskowe,migdały:)
Jestem fanką każdego rodzaju bakalii już od dziecka, nigdy nie mogę się przed ich skonsumowaniem opanować ;). Chyba najpyszniejsze ze wszystkich są orzechy brazylijskie!
żurawinki :)
Trudno wybrać ulubione… Ostatnio w moim przekąskowo-deserowym menu królują daktyle, żurawina i orzechy (nerkowca, włoskie i brazylijskie). Do sałatek lubię dodawać uprażony słonecznik i pestki dyni. Do owsianki – rodzynki i płatki kokosowe. Szarlotkę posypuję prażonymi płatkami migdałowymi. A do wszystkiego lub bez niczego – morele, śliwki, figi… Po prostu uwielbiam bakalie :)
Najbardziej lubię rodzynki i żurawinę :) Najlepsza przekąska na wieczór!
Migdały, Pistacje, Orzechy laskowe i MAKADAMII <3
Zdecydowanie orzechy nerkowca, migdały oraz żurawina, a dla mojej córci bezkonkurencyjne są suszone śliwki :-)
Suszone morele! Nie wymyślono na świecie niczego lepszego :)
O mamo, na samą myśl zrobiłam się głodna!!
Ja właśnie jem żurawinę :) I to w dodatku otrzymaną z bakallandu na food blogger fest :) Pycha. Po za tym lubię orzechy laskowe zwłaszcza te zatopione w mlecznej czekoladzie :D
Mmm moje ulubione bakalie to wszystkie rodzaje orzechów (włoskie, ziemne, nerkowca itd.)
WSZYSTKIE! :) ciezko wybrac… jednak chyba bardziej orzeszki niż suszone owoce.
Lubie wszystkie bakalie, ale rodzynki są na pierwszym miejscu, uwielbiam do jogurtu, sernika i same, są nie do przebicia :-) Pozdrawiam. P.S. Super stronka i super wypieki, rewelacja polecam wszystkim .
Zdecydowanie suszone śliwki i morele- uwielbia je cała rodzinka.
Najbardziej lubię morele suszone. Zaczęłam jeść, kiedy dowiedziałam się że świetnie wpływają na płodność :) Podobnie zresztą jak pestki dyni. Jednak morele, te naturalne, ciemne, mają tyle słodyczy i fantastycznie nowelują ochotę na coś słodkiego.
Suszone daktyle :-D
Uwielbiam suszone morele, które potrafią mi zastąpić słodycze, będące moją małą słabością, a także wszelkiego rodzaju orzechy i rodzynki. Bez nich nie wyobrażam sobie wielu moich ulubionych przepisów zarówno na ciasta i ciasteczka, ale też na potrawy nie mające za wiele wspólnego z deserami ;)
Migdały, pistacje i orzechy nerkowca :) Uwielbiam je chrupać, a te pierwsze po zmieleniu dodawać do różnych ciast i ciasteczek, zamiast mąki.
Jem bakalie – smaczne, zdrowe – różnobarwne, kolorowe, jem fistaszki i kokosy – od nich będą zdrowsze włosy, orzech włoski i laskowy od nich będziesz cały zdrowy a jak skubniesz tez pistacje – w głowie bedziesz mieć wakacje :)
Ależ to były smaczne dania! miałam przyjemność skosztować i puddingu i tegoż cuda z wielgachnej patelni! niestety byłam tylko warsztatowym obserwatorem. Filmik fajny gdzieś tam w tle się załapałam, szkoda, że nie miałam okazji Ciebie poznać osobiści.
A bakalie… moje ukochane to orzechy wszelkie, rożne różniste, migdały, nerkowce, laskowe. Zdrowe, sycące i smaczne… a najlepsze w czekoladzie :)
pozdrawiam serdecznie!
Zdecydowanie migdały! To moje ukochane „chrupki”. Bardzo lubię zestawienie migdał + suszona śliwka + coś co nie należy do bakalii, ale bez czego nie można się obyć – gorzka czekolada = trio doskonałe, polecam.
Moimi ulubionymi bakaliami są orzechy włoskie, najchętniej widziałabym je w każdym moim wypieku ale nie tylko… Nadają potrawom piękny aromat, ponadto są takie chrupiące. Za pomocą orzechów wzbogacamy potrawę nie tylko w walory smakowe ale także odżywcze, jest to dla mnie bardzo ważne i polecam wszystkim stosowanie orzechów! A kaloriami nie przejmujemy się :-)
Ulubione? Bardzo trudne pytanie, bo … uwielbiam wszystkie :) Orzechy w każdej postaci, a już włoskie uprażone na patelni – poezja! Suszone śliwki i morele – eh! Rodzynki, żurawina, migdały… Długo by wymieniać :)
Dzień dobry:) jakie są moje ulubione bakalie? Tak naprawdę najbardziej uwielbiam suszona żurawine i śliwkę. Jednak uwielbiam pochrupac sobie wszelkiego rodzaju orzechy. Są dla mnie idealna przekąska w ciągu dnia. Często zajadam bakaliowe delicje podczas czytania książek, czytania gazety. Uwielbiam tez bakalie podawane i na słodko i na słono.
Życzę pięknego dnia ze smacznym bakaliami w roli głównej :)
Wszytko jest pyszne, ale najbardziej mi pasują :Orzechy nerkowca, pistacje, suszona żurawina, a także suszone banany ;-) pozdrawiam serdecznie i macie super przepisy!!!!
Ciężko wybrać tylko jedne bakalie z tak szerokiego grona! Moje ulubione jak biegacza to oczywiście daktyle- duza i przepyszna dawka energii, a ponadto potrafia zastąpić słodycze. Oprócz tego orzechów to nerkowce, za niepowtarzalny, lekko słodki smak i wspaniałe właściwości. I na „deser” suszona żurawina- bez niej nie wyobrażam sobie omletow, owsianek i ciasteczek.
Orzechy włoskie i kandyzowana skórka pomarańczowa.
Najbardziej lubię suszone figi i śliwki, ale muszą być świeżutkie, takie wilgotne.
Uwielbiam też migdały i pistacje :)
Najbardziej lubię suszoną żurawinę,którą świetnie sprawdza się jako dodatek do moich ulubionych ciastek owsianych ;)
uwielbiam żurawinę suszoną i orzechy nerkowca :)
Zdecydowanie orzechy i to praktycznie wszystkie :) Mino, iż jestem na nie uczulona, to jednak regularnie zdarza mi się „łamać” zasady i chrupnąć orzechowe małe co nieco :)
Najbardziej lubię suszona żurawinę..
Do jogurtu, keksa sera, żurawina dzień rozwesela :)
Pozdrawiam serdecznie.
Moje ulubione bakalie to orzechy nerkowca i migdały…dobre do wszytskiego…do ciast, owsianki czy do posypania kremu brokułowego ;)
…a nie,,,jeszcze pistacje i fistaszki do pochrupania <3
Najlepsze są te w keksie. Uwielbiam suszone śliwki namoczone w alkoholu, żurawine i suszony ananas oraz gruszki.
Migdały ❤️❤️Sa nie tylko delikatne, pyszne i chrupiące ale także bardzo zdrowe. Sa bogatym źrodłem substancji odżywczych. Cała moja rodzina je uwielbia. W żadnym tygodniu nie może u nas w domu zabraknąć migdałów. Rowniez ciasta, ciasteczka i babeczki idealnie sie komponują z migdałami. Moja miłość do kuchni , szczególnie do pieczenia sprawia ze ciagle odkrywam coś nowego, ale migdały sa nie odłączonym elementem w moich przepisach.
Żurawina super jest, ty też możesz przecież jeść , na śniadanie do owsianki , bez niej życie jest nie WARTE
orzechy orzechy i jeszcze raz orzechy
Chociaz niektorzy twierdza, ze daktyle moga wywolac bol glowy ja i tak uwazam ze jest to najlepszy wybor jesli mowimy o bakaliach.
Orzechy nerkowca, kandyzowany ananas i skórka pomarańczowa. Nie pogardzę suszonymi śliwkami…mogą być w czekoladzie:-)
Lubię większość bakalii, ale moimi ulubionymi są zdecydowanie orzechy nerkowca i żurawina.
Pozdrawiam serdecznie! :)
Nie ma bakalii, których bym nie ubóstwiała :) Uwielbiam zarówno orzechy, jak i suszone owoce. Migdały, rodzynki jak wszystkie was smakowitości zajadać chcę! Lecz przyznam się, o jednych szczególnie śnię- figi- te właśnie jem! bo figa jedyna, swą słodyczą mnie zachwyca ;)
Uwielbiam bakalie a szczególnie wszelkie orzechy. Miłością pałam do migdałów, orzechów makadamia czy nerkowców. Nie pogardzę zwykłymi orzechami włoskimi czy laskowymi. Jeśli w ręce wpadną suszone owoce to czemu nie tez chętnie. Tak sobie myślę czy to już uzależnienie czy jeszcze nie :)
Moje ulubione bakalie to orzechy laskowe i suszona żurawina. Ale bardzo lubię też suszone śliwki, morele, rodzynki i orzeszki ziemne.
Najsmaczniejsze moim zdaniem są rodzynki oraz kandyzowane owoce ananasa, papai, mango oraz skórka pomarańczy/cytryny w czekoladzie
Uwielbiam wszystkie bakalie :-) no może pomijając daktyle bo za nimi nie przepadam…. Ale całą resztę kocham ! :-) Baklie dodaje wszędzie, do muesli, ciast, ciasteczek ale najbardziej uwielbiam wielkanocną pasche z żurawiną, morelami, migdałami i rodzynkami :-) Już się nie mogę doczekać tej aksamitnej konsystencji i aromatu bakalii.
Witam! Uwielbiam bakalie. Cudowne orzeszki, rodzynki, pesteczki. W ostatnie święta Bożego Narodzenia zrobiłam sobie prezent pod choinkę i zakupiłam sobie kilogramowy worek pysznych bakalii. Wszyscy zazdrościli mi gdy zajadalam się delikatnym suszonymi kokosem, pysznym słodkim mango czy zdrową morwą białą. Dla mnie jednak najwspanialszym przysmakiem była suszona, kandyzowana skórka od pamelo. Uwielbiam bakalie
Ja uwielbiam orzechy włoskie. Mają wyjątkowy, originalny smak i nie można ich pomylić z żadnymi innymi bakaliami. Odrobinka wystarczy by nadać wypiekom rewelacyjny smak;) Daktyle są również dobre, ale jadam je jedynie w święta w makówkach. Koniecznie muszę to zmienić;) Pozdrawiam:)
Witam! Uwielbiam bakalie. Cudowne orzeszki, rodzynki, pesteczki. W ostatnie święta Bożego Narodzenia zrobiłam sobie prezent pod choinkę i zakupiłam sobie kilogramowy worek pysznych bakalii. Wszyscy zazdrościli mi gdy zajadalam się delikatnym suszonymi kokosem, pysznym słodkim mango czy zdrową morwą białą. Dla mnie jednak najwspanialszym przysmakiem była suszona, kandyzowana skórka od pamelo. Uwielbiam bakalie
Czekam na przepis na puding =)
Moimi ulubionymi bakaliami są rodzynki, które przypominają mi smak dzieciństwa w pysznym, domowym serniku. Suszone śliwki doskonale smakują w nadziewanym, soczystym schabiku, co też jest nieodzownym elementem mojej szafki z bakaliami. Orzechy włoskie również często witają w moim domu, przede wszystkim za ich właściwości lecznicze wspomagające pamięć.
Jest to również super przekąska służąca mi nie tylko przy wyrobach kulinarnych, ale również w szkole.
Pozdrawiam, Martyna :)
Najbardziej lubię orzechy laskowe, mniam mniam :)
Moje najbardziej ulubione bakalie to orzeszki pistacjowe oraz pini, ale nie gardzę również innymi dobrociami. jak np. pestki dyni, figi suszone, wiśnia, żurawina itd a służą mi jako przekąski np. gdy czytam lub oglądam film. Jestem zagorzałą amatorką pieczenia ciast i do większości z nich dodaję bakalie, a moje ciasta cieszą się niebywałym powodzeniem wśród rodziny i znajomych. Oprócz tradycyjnych bakali, które stosuję do ciast odkryłam ostatnio jagody goi, które są źródłem witamin i składników mineralnych, stosuję je do jogurtu, sałatek, zup lub wypieków. I jak tu nie kochać bakalii, niektóre są bombą kaloryczną a inne sprzyjają odchudzaniu. Każdemu według uznania :)
Najbardziej ulubione z ulubionych to RODZYNKI :) Jak byłam dzieckiem zabierałam je na wszystkie szkolne wycieczki. Dzieci zabierały ciastka, wafelki itp. a Klaudia miała ze sobą paczkę rodzynek. I tak zostało mi do dzisiaj ;)
A ja uwielbiam orzechy włoskie i laskowe (szczególnie w ciastach ;-) ). Babcia zawsze miała u siebie zapas i opowiadała nam o tym jak zdrowe jest ich jedzenie.
Suszone śliwki, które wraz z moją mamą zbieramy na wakacje, a następnie suszymy, by na sam koniec móc zrobić powidła (niezbędne na Święta) czy pałaszować prosto z talerza! :)
Najlepsze są orzechy laskowe. Dla mnie to niezapomniany smak dzieciństwa i wakacji u babci :) Najpyszniejsze były te samodzielnie zerwane i rozłupane (najczęściej kamieniem :P trzeba było zrobić to umiejętnie, żeby nie zmiażdżyć orzecha) najpyszniejsze na świecie :) Pozdrawiam
jestem miłośniczką owoców pod każdą postacią, takich prosto z drzewa, karmelizowanych, egzotycznych, w ciastach i ciasteczkach, dlatego moimi ulubionymi bakaliami są suszone owoce :) morele których jem wiele, rodzynki-najlepszy dodatek do każdego dania, śliwki oraz wiśnie te nazwy nawet brzmią przepysznie ;)
Uwielbiam bakalie! Zamieniłam je na słodycze, co wyszło mi na dobre :) Żeby lepiej mi się uczyło, przegryzam ciągle migdały (kiedyś ich nienawidziłam, sama nie wiem dlaczego ;) ), daktyle, pestki dyni, suszone morele i żurawinę, orzechy brazylijskie, włoskie, laskowe i koniecznie orzechy pekan. To moje bakaliowe faworyty! Zdrowe, pyszne, idealne na szybką przekąskę, no i co najważniejsze- są idealne do mojej codziennej owsianki, albo ciasteczek owsianych :) Pozdrawiam :)
Kocham orzechy nerkowca! Mogę zjeść całą 200g paczkę za jednym podejściem. Zaraz po nich są pekany i reszta orzechowego towarzystwa. No i migdały. I daktyle. I śliwki. I żurawina. O matko, uwielbiam wszystko :)
Oczywiście na 1szym miejscu są u mnie rodzynki, którymi zastepuje wszelakie „pokusy słodkosci”, ale też są niezastapione podczas pieczenia serników i szarlotek u mnie muszą się znaleźć obowiązkowo! Ale uwielbiam też orzechy wszelakiego rodzaju, które nie tylko dbają o to bym nie zapadała na „skleroze”, ale pozwalają mi na doskonałą pamieć nie tylko przepisów kulinarnych.
Moje ulubione bakalie to figi i rodzynki. Przypominają mi świąteczne klimaty z dzieciństwa i Babcię, która uczyła mnie gotować. Serdecznie pozdrawiam.
Orzechy włoskie. Za niesamowity kształt i bogaty smak. i wspomnienie dzieciństwa, kiedy zbierałam je spod drzewa jeszcze w zielonych łupinach, rozbijałam „z buta” i obierałam z delikatnej gorzkiej skórki, a potem jadłam, jeszcze młode, soczyste i chrupiące. Pyszne!
Na pierwszym miejscu stawiam na rodzynki (smak dziecinstwa w drozdzowym ciescie nie moglo ich zabraknac) ale bez bakali nie wyobrazam sobie wypiekow ;uwielbiam suszona żurawinę do pasztetow,jako przegryzka w ciagu dnia,suszone sliwki do schabu pieczonego ,orzechy laskowe do domowej nutellii,orzechy wloskie do biszkoptu ,wszelkie ziarna do wypiekow chleba buleczek(uwielbiam pieczywo z ziarnami)ostatnio odkrylam co mozna zrobic z orzechow nerkowca PYSZNY twarozek czy to na slono czy to na slodko:) uwielbiam gotowac i piec takze bakalie ,rozne nasiona slonecznika dyni itp sa niezastapione a wypieki jakie pyszne ::))
Orzechy brazylijskie :)
Rodzynki i pistacje! Ex aequo na pierwszym miejscu ;-)
Figa z jabłkiem i morelą
Ja uwielbiam wszystkie bakalie i jest mi bardzo ciężko zdecydować się na jeden rodzaj, ale chyba zdecyduje się na żurawinę, najchętniej przegrywają z orzechami Laskowski. Pozdrawiam serdecznie
Kocham orzechy włoskie:) Zwłaszcze te z rodzinnego ogrodu. A już najbardziej smakują, te wyłuskane specjalnie z myślą o mnie przez babcię. Taki słoiczek to najlepszy prezent:)
Zdecydowanie orzechy i pestki wszelakie oraz suszone morele. :)
Ulubione bakalie…rodzynki,które dodaję do ciast,deserów i mięs.Chrupiące orzechy włoskie jako przekąska i dodatek do ciast,deserów i nie tylko.Żurawina jako przekąska i dodatek do pysznych dań.Migdały do dekorowania ciast,deserów i jako przekąska.
Najbardziej lubię figi suszone i daktyle. Jestem uzależniona od słodkiego, ale myślę, że akurat te słodkości nie są takim wielkim grzeszkiem :D Lubię jeszcze orzechy włoskie :)
Pozdrawiam
Zdecydowanie najbardziej ze wszystkich bakalii lubię pistacje i wszystko co je zawiera. A najlepsza na świecie jest baklawa pistacjowa :-))))
Jako studentka moim przysmakiem są wszelkie mieszanki studenckie – prawdziwa bomba witamin w jednym opakowaniu. A pierwsze co z nich wyjadam to oczywiście orzechy nerkowca i migdały od których nie mogę się wręcz oderwać :)
Migdały
Zdecydowanie pistacje :) Pozdrawiam!
Zdecydowanie rodzynki! Kojarzą mi się z dzieciństwem i wydłubuywaniem ich z babcinego ciasta :) :)
Kocham orzechy:) Włoskie, nerkowca, pistacje, migdały… :) Uwielbiam dodawać je do owocowych koktajli, które są wtedy bardziej sycące i chrupiące. Pycha!
Z bakalii najbardziej uwielbiam wszelkiego rodzaju orzechy : pistacje idealne do domowej roboty lodów, orzeszki nerkowca czy pinii do sałatek,orzech laskowy do popularnej orzechówki ;) Ostatnio pałam miłością do mąki zrobionej z orzechów. Idealnie nadaje się do biszkoptów nadając im niepowtarzalny i delikatny smak!Bardzo lubię również suszone morele-jako dodatek do ciasta marchewkowego a także figi pieczone z kozim serem :)
Moim zdecydowanym faworytem jest żurawina. Nie dość, że jest wyśmienita w smaku to jeszcze ma znakomite właściwości dla organizmu ( przede wszystkim dla układu moczowego z którym miałam problemy) :-) Dlatego uwielbiam ją konsumować samą jak i jako dodatek do różnych potraw.
Moje ulubione bakalie to bakalie firmy Bakalland! :) Szczególnym upodobaniem cieszy się u mnie żurawina, bo ma lekko kwaskawy smak, a taki preferuję. Do wypieków używam jednak najczęściej rodzynek, migdałów, śliwek i skórki pomarańczowej.
Dla mnie najlepsze bakalie to: suszone śliwki i morele, rodzynki oraz orzechy nerkowca :) Wielorakie zastosowanie :) Niesamowite smaki :) Bomba Witaminowa :) Najczęstsze zastosowanie: Suszone śliweczki jako dodatek do bigosiku, suszone morele podane z filetem z indyka, rodzyneczki to oczywiście – serniczek, zaś orzechy nerkowca -przepyszna nalewka Bożonarodzeniowa :) Firma Bakalland oferuje duży wybór bakalii i dostępne są prawie wszędzie :)
Dla umysłu orzechy włoskie i laskowe.
Do tego garść rodzynek-połączenie wyborowe.
Żurawina dobrze mi działa na drogi moczowe.
Do deserów dodaję figi i morele
Kroję, siekam, ozdabiam pomysłów mam wiele! :)
Zdecydowanie orzechy nerkowca :)
Uwielbiam skórkę pomarańczową smak zapach aromat oraz rodzynki razem dodane do serniczka i sukces ggwaratowany
A ja uwielbiam orzechy włoskie chrupię je i przegryzam gdy tylko znajdą się w polu widzenia do tego oczywiście żurawina tak na przełamanie smaku mniam mniam
Moje ulubione bakalie to bakalie firmy Bakalland! :) Uwielbiam rodzynki, orzechy nerkowca, jagody goji, daktyle suszone i słoneczne trio. Ale bakalie, które uwielbiam najbardziej to żurawina z sokiem z granatu :)) Najlepsza i tylko z firmy Bakalland :))
Ja nie pogardzę żadnymi bakaliami! Jak dla mnie wszystkie są rewelacyjne począwszy od rodzynek sułtanek, fig suszonych poprzez mieszankę keksową. Szczerze mówiąc jestem wielką fanką firmy Bakalland i często wybieram w sklepie właśnie ich produkty. Rodzynki sułtanki tak lubię, że potrafię zjeść całe opakowanie na raz! :) Pozdrawiam
Witam a moje to kokos i orzechy a ostatnio żurawina pozdrawiam wszystkich lasuchow bakalii
Witam, jak dla mnie najlepsza jest suszona, soczysta żurawina z firmy Bakalland. Są tak soczyste i pyszne, że próbuję ją przemycić do wielu potraw czy to na słono czy słodko. Na drugim miejscu ustawiłabym daktyle drylowane, które są równie dobre jak żurawina lecz wolę je jako zwykłą przekąskę gdy przyjdzie ochota na małe co nieco.
Uwielbiam wszystkie bakalie! Właśnie siedzę przed komputerem w pracy i przegryzam tzw. mieszankę studencką bakalii :):) Niezły zbieg okoliczności. Kocham słodkie rodzynki, suszone morele i śliwki. Ale chyba moim ulubionym rarytasem są orzechy nerkowca – chrupiące i lekko słodkawe :)