Warsztaty Bakalland z Andrzejem Polanem i Kasią Bujakiewicz

Podczas Food Blogger Fest VI – miałam zaszczyt wziąć udział w warsztatach kulinarnych orgaznizowanych przez markę Bakalland z Andrzejem Polanem i Kasią Bujakiewicz. Warsztaty były świetnie zorganizowane, pan Andrzej z panią Kasią, przesympatyczne osoby, służyli poradą i pomocą. Było pyszne jedzenie, panowała wspaniała atmosfera i można było poznać ciekawych ludzi. Podzieleni byliśmy na grupy, z których każda miała przygotować coś smacznego z przepisów pana Andrzeja. Przygotowałam z tego wydarzenia krótki FILM.

<

Warsztaty Bakalland

Powyżej mój zespół :), który spisał się na medal. Przygotowałyśmy pyszne curry z kalafiora. Główną pieczę nad nim sprawowała Lucia z Zielony lanczboks, widać było fach w ręku. Na końcu były podziękowania (patrz FILM) i przemiłe słowa otuchy.

Warsztaty Bakalland

Nasze stanowisko zaopatrzone było w wielką patelnię (nigdy wcześniej takiej nie widziałam :)). Miałyśmy pełno warzyw, mleczko migdałowe, masło orzechowe i przyprawy. Oczywiście nie zabrakło bakalii i wspaniałego towarzystwa.

Warsztaty Bakalland

Warsztaty Bakalland

O to nasze fantastyczne dzieło. Wielka patelnia curry z kalafiora. Posypane świeżymi ziołami i uprażonymi orzechami.

Warsztaty Bakalland

Poniżej przepyszny pudding ryżowy. Bardzo mi smakował, świetne zestawienie bananów, limonki, cynamonu. Mam nadzieję, że uda mi się go odtworzyć i podzielić przepisem na blogu.

Warsztaty Bakalland

Warsztaty Bakalland

133 thoughts on “Warsztaty Bakalland z Andrzejem Polanem i Kasią Bujakiewicz

  1. Najbardziej lubie rodzynki, orzechy laskowe i żurawinę . Pojawiają się one u mnie nie tylko w ciastach czy deserach , ale równiez w daniach codziennych , obiadowych

  2. Najbardziej lubię laskowe orzechy, ale takie świeże, zbierana w ogrodzie i rozłupywane na kamieniu:) nie ma lepszego smaku niż taki orzech! Oczywiście zimą „suszone” orzechy też królują na stole, w ciastach, kaszach, ogólnie orzechomania;)

  3. A ja uwielbiam morele, daktyle i figi! Kroję je w kostkę i razem z łyżką dżemu brzoskwiniowego lub z marakui dodaję do owsianki – pycha :)

  4. Moimi ulubionymi bakaliami są: ………taram…………suszone śliwki, suszone figi, rodzynki, migdały, orzechy włoski i laskowe iiii żurawina suszona. MNIAM MNIAM

  5. Wszystkie bakalie są super, w zależności od tego do czego ich użyjemy. Ale suszona żurawina i pistacje są THE BEST :)

  6. Zdecydowanie Migdały w każdej postaci. Te w całości ratowa mnie od zgagi podczas ciąży. Natomiast płatki migdałów stosuje głównie do ciast, ale zawsze muszę kupić 2 paczki, bo jedno do ciasta, a drugą paczkę zjadamy na miejscu.

  7. Najbardziej lubię migdały. Bo mają kształt jak oczy mojej Babci… A poza tym….Smakują w całości i w płatkach, prażone, pieczone, starte zamiast mąki… Zawsze….

  8. Moje ulubione bakalie… Świeże orzechy włoskie, wilgotne, bardzo delikatne w smaku… Pistacje z solą, która wydobywa smak orzecha . Oraz figi. Koniecznie suszone. Cudne w smaku, chrupiące i ciągnące jednocześnie, odpowiednio słodkie – idealne na podwieczorkowe łakomstwo. Wymarzona przekąska

  9. Uwielbiam morele suszone wkrojone do owsianki czy jogurtu. Od niedawna podjadam w pracy żurawinę suszoną, zamiast innych słodkości. Z tych bardziej kalorycznych bakalii (na szczęście zdrowych!), to bardzo lubię orzechy nerkowca.

  10. Żurawina słodzona sokiem ananasowym połączona z orzechami nerkowca to ulubiona przekąska Antka i jego mamy :-)

  11. Moje ulubione bakalie to suszona śliwka, żurawina i orzechy: włoskie, laskowe oraz nerkowca. Dodane do owsianki, abo jedzone solo dodają mi dużo energii i zagłuszają apetyt na słodycze :)

  12. Ja uwielbiam rodzynki sułtańskie, morele oraz śliwki. Są świetną i jakże zdrową przekąską czy dodatkiem do ciasta. Oczywiście nie pominę orzechów laskowych czy włoskich, z którymi własnie robię przepyszne praliny :-)

  13. Ulubione bakalie? Stawiam na migdały – zdrowe, smaczne i co najważniejsze UNIWERSALNE.
    – Chcesz coś słonego do piwa? Chrupnij solone migdałki.
    – Słodka przekąska do kawki? Migdały w czekoladzie będą jak znalazł.
    – Ozdoba do ciasta? Elegancka posypka z płatków migdałów.
    – Zdrowa podstawa na ciastka, ciasta i babeczki? Zmielone migdałki na pewno zdadzą egzamin.

    No istny cud, miód i orzeszki :)

  14. Ja uwielbiam wszystkie bakalie ,szczególnie w keksie własnej roboty :) ale najczęściej w mojej kuchni goszczą orzechy włoskie dodawane do ciast,ciasteczek i sałatek,suszona żurawina,migdały oraz suszone morele i śliweczki uwielbiane przez moje dzieci.Moim ulubionym śniadaniem jest pyszna,energetyczna owsianka z mnóstwem bakalii.

  15. Definitywnie orzechy włoskie, po prostu ubóstwiam! Nie dość, że są tak pyszne to i do wszystkiego smakują wprost idealnie. Gdybym mogła dodałabym je do wszystkiego, poczynając od zwykłej owsianki nawet po sernik, poukładane na wierzchu. Pozdrawiam Panią serdecznie :)

  16. ulubione to suszona śliwka i morela, końcówką lata to orzechy włoskie ale takie którym trzeba ściągnąć skórkę takie najlepsze :)

  17. Uwielbiam migdały.. Dają tyle Możliwości! W całości jako spod do sernika,w płatkach do ozdoby,mielone mogą zastąpić mąkę.. Pyszne i zdrowe! Kocham piec i często z nich korzystam :))

  18. Moje ulubione bakalie to daktyle. Może nie są one tak pachnące jak sliwki ani chrupkie jak orzechy. Ale są słodkie i klejące. Gdy widzę daktyle to zawsze mi się przypomina wiersz Danuty wawilow gdzie są moje daktyle

  19. Uwielbiam wszystkie bakalie jednak moje najukochańsze to migdały. Uwielbiam je w każdej postaci: w całości, w płatkach czy słupkach. Mielone migdały świetnie zastępują mąkę w ciasteczkach. Są niesamowicie zdrowe i przepyszne.

  20. Ostatnio namiętnie faszeruję się suszoną żurawiną i orzechami nerkowca… Uwielbiam!
    Wszelkie orzechy zawsze są u mnie mile widziane. :) A laskowe… to już niebo w gębie!

  21. Uwielbiam suszone morele. Jeśli są dobrej jakości to pachnie nimi cała szafka. Pyszne, mięsiste, słodziutkie naturalne cukierki :)

Dodaj komentarz

.