Podczas Food Blogger Fest VI – miałam zaszczyt wziąć udział w warsztatach kulinarnych orgaznizowanych przez markę Bakalland z Andrzejem Polanem i Kasią Bujakiewicz. Warsztaty były świetnie zorganizowane, pan Andrzej z panią Kasią, przesympatyczne osoby, służyli poradą i pomocą. Było pyszne jedzenie, panowała wspaniała atmosfera i można było poznać ciekawych ludzi. Podzieleni byliśmy na grupy, z których każda miała przygotować coś smacznego z przepisów pana Andrzeja. Przygotowałam z tego wydarzenia krótki FILM.
<
Powyżej mój zespół :), który spisał się na medal. Przygotowałyśmy pyszne curry z kalafiora. Główną pieczę nad nim sprawowała Lucia z Zielony lanczboks, widać było fach w ręku. Na końcu były podziękowania (patrz FILM) i przemiłe słowa otuchy.
Nasze stanowisko zaopatrzone było w wielką patelnię (nigdy wcześniej takiej nie widziałam :)). Miałyśmy pełno warzyw, mleczko migdałowe, masło orzechowe i przyprawy. Oczywiście nie zabrakło bakalii i wspaniałego towarzystwa.
O to nasze fantastyczne dzieło. Wielka patelnia curry z kalafiora. Posypane świeżymi ziołami i uprażonymi orzechami.
Poniżej przepyszny pudding ryżowy. Bardzo mi smakował, świetne zestawienie bananów, limonki, cynamonu. Mam nadzieję, że uda mi się go odtworzyć i podzielić przepisem na blogu.
Najbardziej lubie rodzynki, orzechy laskowe i żurawinę . Pojawiają się one u mnie nie tylko w ciastach czy deserach , ale równiez w daniach codziennych , obiadowych
Najbardziej lubię laskowe orzechy, ale takie świeże, zbierana w ogrodzie i rozłupywane na kamieniu:) nie ma lepszego smaku niż taki orzech! Oczywiście zimą „suszone” orzechy też królują na stole, w ciastach, kaszach, ogólnie orzechomania;)
Suszona żurawina i wszystkie możliwe orzechy <3
A ja uwielbiam morele, daktyle i figi! Kroję je w kostkę i razem z łyżką dżemu brzoskwiniowego lub z marakui dodaję do owsianki – pycha :)
Najbardziej lubię orzechy, każdego rodzaju, są najlepsze :)
Moimi ulubionymi bakaliami są: ………taram…………suszone śliwki, suszone figi, rodzynki, migdały, orzechy włoski i laskowe iiii żurawina suszona. MNIAM MNIAM
Moimi ulubionymi bakaliami są orzechy włoskie ,żurawina oraz morele suszone które dodaję do sernika:)
Wszystkie bakalie są super, w zależności od tego do czego ich użyjemy. Ale suszona żurawina i pistacje są THE BEST :)
Ulubione bakalie – migdały, solone , gorzkie – wszystkie :)
Ulubione bakalie to zdecydowanie orzechy naukowców
Zdecydowanie Migdały w każdej postaci. Te w całości ratowa mnie od zgagi podczas ciąży. Natomiast płatki migdałów stosuje głównie do ciast, ale zawsze muszę kupić 2 paczki, bo jedno do ciasta, a drugą paczkę zjadamy na miejscu.
Najbardziej lubię migdały. Bo mają kształt jak oczy mojej Babci… A poza tym….Smakują w całości i w płatkach, prażone, pieczone, starte zamiast mąki… Zawsze….
Moje ulubione bakalie… Świeże orzechy włoskie, wilgotne, bardzo delikatne w smaku… Pistacje z solą, która wydobywa smak orzecha . Oraz figi. Koniecznie suszone. Cudne w smaku, chrupiące i ciągnące jednocześnie, odpowiednio słodkie – idealne na podwieczorkowe łakomstwo. Wymarzona przekąska
Uwielbiam morele suszone wkrojone do owsianki czy jogurtu. Od niedawna podjadam w pracy żurawinę suszoną, zamiast innych słodkości. Z tych bardziej kalorycznych bakalii (na szczęście zdrowych!), to bardzo lubię orzechy nerkowca.
Suszona żurawina i orzechy nerkowa.
Moje ulubione to migdały. Migdały i wiórki kokosowe to ulubiony smak ciast.
Żurawina słodzona sokiem ananasowym połączona z orzechami nerkowca to ulubiona przekąska Antka i jego mamy :-)
Orzechy laskowe i włoskie : )
Moje ulubione bakalie to suszona śliwka, żurawina i orzechy: włoskie, laskowe oraz nerkowca. Dodane do owsianki, abo jedzone solo dodają mi dużo energii i zagłuszają apetyt na słodycze :)
Ja uwielbiam rodzynki sułtańskie, morele oraz śliwki. Są świetną i jakże zdrową przekąską czy dodatkiem do ciasta. Oczywiście nie pominę orzechów laskowych czy włoskich, z którymi własnie robię przepyszne praliny :-)
Ulubione bakalie? Stawiam na migdały – zdrowe, smaczne i co najważniejsze UNIWERSALNE.
– Chcesz coś słonego do piwa? Chrupnij solone migdałki.
– Słodka przekąska do kawki? Migdały w czekoladzie będą jak znalazł.
– Ozdoba do ciasta? Elegancka posypka z płatków migdałów.
– Zdrowa podstawa na ciastka, ciasta i babeczki? Zmielone migdałki na pewno zdadzą egzamin.
No istny cud, miód i orzeszki :)
Moje ulubione bakalie to migdaly, orzechy i rodzynki, pyszne :-)
Ja uwielbiam wszystkie bakalie ,szczególnie w keksie własnej roboty :) ale najczęściej w mojej kuchni goszczą orzechy włoskie dodawane do ciast,ciasteczek i sałatek,suszona żurawina,migdały oraz suszone morele i śliweczki uwielbiane przez moje dzieci.Moim ulubionym śniadaniem jest pyszna,energetyczna owsianka z mnóstwem bakalii.
Definitywnie orzechy włoskie, po prostu ubóstwiam! Nie dość, że są tak pyszne to i do wszystkiego smakują wprost idealnie. Gdybym mogła dodałabym je do wszystkiego, poczynając od zwykłej owsianki nawet po sernik, poukładane na wierzchu. Pozdrawiam Panią serdecznie :)
ulubione to suszona śliwka i morela, końcówką lata to orzechy włoskie ale takie którym trzeba ściągnąć skórkę takie najlepsze :)
Uwielbiam migdały.. Dają tyle Możliwości! W całości jako spod do sernika,w płatkach do ozdoby,mielone mogą zastąpić mąkę.. Pyszne i zdrowe! Kocham piec i często z nich korzystam :))
migdały i orzechy laskowe, najlepiej w czekoladzie :D:D:D
Moje ulubione bakalie to daktyle. Może nie są one tak pachnące jak sliwki ani chrupkie jak orzechy. Ale są słodkie i klejące. Gdy widzę daktyle to zawsze mi się przypomina wiersz Danuty wawilow gdzie są moje daktyle
Uwielbiam wszystkie bakalie jednak moje najukochańsze to migdały. Uwielbiam je w każdej postaci: w całości, w płatkach czy słupkach. Mielone migdały świetnie zastępują mąkę w ciasteczkach. Są niesamowicie zdrowe i przepyszne.
Żurawina, daktyle, orzechy i migdały :)
Ostatnio namiętnie faszeruję się suszoną żurawiną i orzechami nerkowca… Uwielbiam!
Wszelkie orzechy zawsze są u mnie mile widziane. :) A laskowe… to już niebo w gębie!
Uwielbiam rodzynki i wszelkie orzechy.
Uwielbiam suszone morele. Jeśli są dobrej jakości to pachnie nimi cała szafka. Pyszne, mięsiste, słodziutkie naturalne cukierki :)