Waniliowa panna cotta z szampanem i konfiturą malinową – pyszny deser, wykwintny, ze śmietanki, wanilii i różowego wina musującego. Prosty i szybki w przygotowaniu, a smakuje wspaniale. Jest aromatyczny, nie za słodki i ładnie się prezentuje. Do jego przygotowania użyłam wina półwytrawnego, jeśli użyjemy słodkiego, to proszę uważać, żeby nie przesłodzić śmietanki, można wtedy dodać trochę mniej cukru. Bardzo polecam i życzę smacznego!
Waniliowa panna cotta z szampanem i konfiturą malinową
Składniki na 4 porcje:
1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%
1 szklanka wina musującego (szampana) + 1/4 szklanki (użyłam półwytrawnego różowego wina musującego, możemy użyć również prosecco)
4 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
4-5 łyżek jasnego brązowego cukru
5 łyżek konfitury malinowej
odrobina różowego barwinka spożywczego
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
suszone płatki jadalnej róży do posypania
1. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wina musującego, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała.
2. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać cukier, wyskrobane ziarenka wanilii i strąki wanilii, podgrzewać, aż śmietanka zrobi się gorąca, ale nie gotować. Dodać barwnik, wymieszać.
3. Gorącą śmietankę zdjąć z ognia, wyjąć strąki wanilii i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Śmietankę odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać wino musujące i wymieszać. Deser rozlać do szklaneczek lub pucharków i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
4. Konfiturę zagotować i mieszając, trzymać na małym ogniu przez około 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
5. Letnią konfiturę wyłożyć na deser w szklaneczkach i odstawić na około 1 godzinę do lodówki.
Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi i płatkami róży.
Smacznego! :)
Niesamowity przepis na panna cottę z szampanem, oczarował mnie ten pomysł!
Ten deser wygląda obłędnie i jestem pewna, że też tak smakuje! :) z chęcią wypróbuję.