Na kolejną „Zdrową Środę” proponuję deser nazywany „Nice Cream”, czyli deser lodowy = lody zrobione ze zmrożonych bananów. Są zdrowym zastępstwem tradycyjnych lodów i składają się głównie z samych owoców. Ja dodałam do bananów mrożone jagody i mleczko kokosowe. Udał się pyszny, gęsty deser bez dodatku cukru, czy słodzika, a smakuje wyśmienicie. Do tego apetycznie wygląda i jest bardzo prosty, szybki w przygotowaniu. Zamiast jagód możemy dodać truskawki, maliny, jeżyny, bardzo polecam….
Deser „Nice Cream” bananowo – jagodowy z mleczkiem kokosowym
Składniki na 2 porcje:
2 duże, zmrożone, dojrzałe banany (mogą być również dobrze schłodzone)
3/4 szklanki mrożonych jagód
400ml mleczka kokosowego (najlepiej w puszce), które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane
Dodatkowo:
1 łyżka soku z cytryny
banan do ozdoby
jagody do posypania
1. Mleczko otworzyć i z wierzchu zebrać dwie kopiaste łyżki śmietanki do miseczki (bez „wody”; mleczko kokosowe, jak postoi przez około 2-3 dni bez wstrząsania, rozwarstwi się na śmietankę i „wodę”). Śmietankę w miseczce nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
2. Do wysokiego naczynia dodać banany, jagody, resztę mleczka kokosowego z puszki i dokładnie zmiksować blenderem. Gęsty krem owocowy przełożyć do dwóch szklaneczek.
3. Odłożoną śmietankę koksową ubić na sztywno mikserem ustawionym na najwyższe obroty i ozdobić nią wierzch deseru. Banana pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryn i ułożyć go ładnie na deserze. Deser „Nice Cream” posypać jagodami, od razu podawać!
Smacznego :)
slinka mi cieknie na sama mysl:)
Ale wygląda pysznie. Jeszcze tylko lerzak i jakieś słońce z lampy i jestem na rajskiej wyspie
Lerzak czy raczej leżak, pani Justyno?
zdecydowanie leżak,ale każdemu może się zdażyć przejęzyczenie”:)
Wygląda pysznie)))