Tort Serce w Różyczki Śmietanowo – Jagodowy

Tort Serce w Różyczki Śmietanowo – Jagodowy – Zapraszam dzisiaj na pyszny, piękny, śmietanowy tort z owocami jagodowymi w kształcie serca, w śliczne różyczki. Tort ma ładny kolor, taki liliowy od owoców, nie dodawałam żadnego barwnika. Jest bardzo smaczny, wilgotny, nie za słodki, owocowy. Biszkopt upiekłam w foremce w kształcie serca, ale możemy użyć tortownicy o średnicy 21-22cm. Tort będzie idealny na urodziny, rocznicę, dzień matki, bardzo polecam! Jest wysoki i fantastycznie wygląda. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort Serce w Różyczki Śmietanowo – Jagodowy

Tort Serce w Różyczki Śmietanowo – Jagodowy
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
150g cukru
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Do nasączenia:
100ml cytrynówki
80-90ml wody
Krem:
20g żelatyny + 140ml wody
350g mrożonych owoców (użyłam truskawek, porzeczki, jagód, maliny, wiśnie)
3 łyżki wody
1 łyżka cukru
600ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
500g serka mascarpone (też z lodówki)
5-6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 fix do śmietany

Tort Serce w Różyczki Śmietanowo – Jagodowy

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).

4. Foremkę o wymiarach 22x20cm w kształcie serca wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
5. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.

6. Do rondelka przełożyć mrożone owoce, dodać cukier, wodę i postawić na małym ogniu, mieszając. Podgrzewamy, aż owoce puszczą sok i się zagotują, patrz FILM.

7. Gotujące się owoce zdjąć z ognia, przelać do miski, dodać napęczniałą żelatynę i zblendować mikserem na mus.
Owocowy mus odstawić do ostygnięcia. Ma mieć temperaturę pokojową (należy uważać, aby mus nie zaczął tężeć, musi być płynny).

8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z foremki (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i wyrównać wierzch (patrz Film), odciąć przypieczoną skórkę.
Biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy 3 biszkopty.

9. Jeden biszkopt położyć na paterze lub podstawce. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt na podstawce.

Skończymy krem:
10. Śmietankę przelać do miski, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, fix i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem do połączenia składników. Następnie w 3 partiach dodać owocowy mus, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Na koniec dokładnie wymieszać krem szpatułką.

11. Na nasączony biszkopt wyłożyć parę łyżek kremu, aby zrobić około 1cm warstwę kremu. Na wierzchu ułożyć drugi kawałek biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć go połową pozostałego ponczu. Znów zrobić około 1cm warstwę kremu i ułożyć ostatni kawałek biszkoptu. Biszkopt nasączyć. Cały tort posmarować cienką warstwą kremu, patrz FILM.

12. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową tylką Wilton 1M (patrz FILM) i na torcie wycisnąć różyczki, zaczynając od samego dołu, patrz FILM.

13. Tort pokryty różyczkami wstawić do lodówki na około 5-6 godzin, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków :)

Tort Serce w Różyczki Śmietanowo – Jagodowy

Tort Serce w Różyczki Śmietanowo – Jagodowy

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą

Ciasto malinowe cappuccino

20 komentarzy do “Tort Serce w Różyczki Śmietanowo – Jagodowy”

  1. Czy ilość świeżych owoców do masy śmietanowej ma być taka sama jak mrożonych, 350g?czy można na każdą warstwę tortu na krem nałożyc pokrojone w plasterki świeże owoce truskawki , borówki?

    Odpowiedz
  2. Prośba o radę. Chcę skorzystać z przepisu, ale nie chcę dekorować tortu różyczkami, ale wymyślić coś innego, bardziej urozmaiconego dla 7letniej córeczki. Stąd pytanie, czy w takim wypadku składniki na krem pomniejszyć o połowę ( ma starczyć na przełożenie i obłozenie „na płasko”), czy bezpieczniej zostawić tak jak jest? I czy jak nasączę wodą z cukrem i cytryną będzie ok? Z góry dzięki za radę:-)

    Odpowiedz
  3. Witam, chciałabym zrobić ten tort dzień przed urodzinami męża ale zastanawiam się czy wytrzyma w lodówce i nic mu się nie stanie? Dodatkowo chciałabym ozdobić go owocami-kiedy najlepiej to zrobić, od razu? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Witam Pani Natalio.Prosze o radę.robilam już ten tort-jest boski!Ale co mogę zrobić aby nie stracił tego pięknego fiolkowego koloru po dłuższym czasie .czy dodać sok z cytryny czy może coś innego by zdało egzamin.

    Odpowiedz
  5. Droga Cukierenko. Chciałabym upiec ten tort, ale z biszkoptem czekoladowym:-) tylko nie wiem który przepis z malej cukierenki byłby najlepszy.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz