Tort Migdałowy Malakoff

Witajcie kochani! Zbliżają się Święta i postanowiłam przygotować coś wyjątkowego. Zapraszam na przepyszny Tort Migdałowy Malakoff. Jest kremowy, wilgotny, migdałowo – waniliowy i odrobinę pomarańczowy. Do jego przygotowania użyłam budyniów o smaku waniliowym bez cukru. Tort udał się wyśmienicie. Nie jest trudny w przygotowaniu, a wygląda i smakuje obłędnie. Do ozdoby brzegu tortu zamiast marcepanu możemy użyć płatków migdałowych, również będzie wyglądał pięknie, bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort Migdałowy Malakoff

Tort Migdałowy Malakoff
Składniki:
Biszkopt:
2 duże jajka – osobno żółtka i białka
90g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
90g mąki pszennej (użyłam tortowej)
Krem:
2 budynie o smaku waniliowym bez cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 żółtka
700ml mleka
3 łyżki cukru kryształu
200g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżka cukru pudru
150g płatków migdałowych
około 70-80g okrągłych biszkoptów
Do nasączenia:
sok wyciśnięty z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
60ml rumu
60ml likieru pomarańczowego
Wierzch i boki:
600ml śmietanki kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
3 łyżki konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki
około 200g masy marcepanowej
migdały do ozdoby
ciasteczka amaretti do ozdoby
srebrny barwnik spożywczy w proszku + odrobina spirytusu

Tort Migdałowy Malakoff

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Mąkę przesiać na wierzch jajecznej masy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
5. Do rondelka wlać 450ml mleka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie, mąkę pszenną, żółtka i wymieszać krótko mikserem. Rozmieszane budynie wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturą jak masło.

6. Płatki migdałowe przesypać na patelnię i prażyć je przez, aż ładnie się przyrumienią (patrz FILM). Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Tort Migdałowy Malakoff

7. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki (nożem oddzielić ciasto od brzegu tortownicy), zdjąć papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (pod biszkopt proszę włożyć papier).

8. Wymieszać razem sok pomarańczowy i sok cytrynowy, jeśli nie będzie razem 130ml to proszę dopełnić wodą. Dodać oba alkohole, wymieszać. Ponczem nasączyć biszkopt w blaszce i posmarować go konfiturą z czarnej porzeczki.

9. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Stopniowo dodawać ugotowany budyń (dodałam go w 4 partiach), po każdym dodaniu wymieszać do połączenia składników.
Z uprażonych płatków migdałowych odłożyć 1-2 łyżki do dekoracji i pozostałe płatki dodać do kremu, wymieszać szpatułką.

10. Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę migdałowego kremu, wyrównać. Biszkopty maczać w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce, lekko docisnąć. Na biszkopty wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

Wierzch i boki:
11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilią i fixem.
Śmietaną posmarować boki i wierzch tortu (patrz FILM), zachowując trochę śmietany na rozetki.

12. Marcepan krótko zagnieść i podsypując cukrem pudrem rozwałkować na grubość około 4mm. Z marcepanu wyciąć pasek o szerokości brzegu tortu i długości równej jego obwodowi. Marcepanowym paskiem obłożyć brzeg tortu (patrz FILM). Pozostałą śmietanę przełożyć do foliowego woreczka z tylką (u mnie Wilton 6B) i wierzch tortu ozdobić rozetkami.
Na koniec tort udekorować ciasteczkami amaretti, całymi migdałami i odłożonymi uprażonymi płatkami migdałowymi.

13. Migdały do ozdoby tortu udekorowałam srebrnym barwnikiem spożywczym w proszku, który rozmieszałam z odrobiną spirytusu (naniosłam go pędzelkiem patrz FILM).

Udanych wypieków :)

Tort Migdałowy Malakoff

Print Friendly, PDF & Email

15 komentarzy do wpisu „Tort Migdałowy Malakoff”

  1. Tort wyglada okropnie… do tego masłowa masa, gotowe biszkopty i mrcepanowa oklepana i okropna masa marcepanowa Może komuś przypadnie do gustu ale niestety nie jestem to ja

    Odpowiedz
    • tort jest bardzo smaczny, nie czuć w ogóle masła, jest aromatyczny i dobrze nasączony, radze wypróbować niż od razu krytykować, tak najłatwiej, pozdrawiam

      Odpowiedz
    • Droga Mario,
      Ponieważ w internecie ciężko jest ocenić kompetencje i doświadczenie kogoś po zwykłym komentarzu, i ja nie ocenie Ciebie. Nie mniej jednak odniosę się do samego komentarza, bo krew mnie zalewa kiedy czytam takie puste, mało konkretne i nie wnoszące żadnej adekwatnej treści słowa. Kwestia wyglądu to rzecz indywidualna, osobiście uważam, że dekoracja jest bardzo gustowna i ciesząca oko. Co do kremu jest to klasyczny krem budyniowo-maślany, która każda z nas, która chociaż piecze ciut częściej, zna i wie, że nie jest to najcięższy krem jaki można zrobić, a sama masa w smaku jest bardzo przyjemna. Super, że dodano konfiturę, która łagodzi słodycz. Masa marcepanową – można lubić lub Nie. Nie lubisz nie stosuj i pozostaw samą śmietanę! A na przyszłość, zrób, spróbuj – oceń!

      Odpowiedz
    • Nieskładnie, chaotycznie i niegrzecznie – to tak z okazji Świąt?Twój komentarz nic nie wnosi bo nikogo nie obchodzi, jaki masz gust …

      Odpowiedz
  2. Wyglada super apetycznie! Jest na mojej liscie do wyprobowania. Czy zamiast migdalow mozna dodac orzechy wloskie? Wyglada slicznie.

    Odpowiedz
  3. Witam,
    Tort wygląda cudownie.
    Mam pytanie. Czy małe biszkopty można upiec samemu? Jeżeli tak, to proszę o przepis. Dziękuję

    Odpowiedz
  4. Gdzie kupiła Pani marcepan? Bo ja byłam już w 4 sklepach i znalazłam tylko takie w czekoladzie. Czego można użyć zamiast marcepanu?

    Odpowiedz
  5. W lidlu już nie ma, co mnie zaskoczyło …
    powiedzieli że: ,,marcepan jest już tylko na święta” .
    przynajmniej w moich stronach.:(

    Odpowiedz

Dodaj komentarz