Witajcie kochani! Zbliżają się Święta i postanowiłam przygotować coś wyjątkowego. Zapraszam na przepyszny Tort Migdałowy Malakoff. Jest kremowy, wilgotny, migdałowo – waniliowy i odrobinę pomarańczowy. Do jego przygotowania użyłam budyniów o smaku waniliowym bez cukru. Tort udał się wyśmienicie. Nie jest trudny w przygotowaniu, a wygląda i smakuje obłędnie. Do ozdoby brzegu tortu zamiast marcepanu możemy użyć płatków migdałowych, również będzie wyglądał pięknie, bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort Migdałowy Malakoff
Składniki:
Biszkopt:
2 duże jajka – osobno żółtka i białka
90g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
90g mąki pszennej (użyłam tortowej)
Krem:
2 budynie o smaku waniliowym bez cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 żółtka
700ml mleka
3 łyżki cukru kryształu
200g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżka cukru pudru
150g płatków migdałowych
około 70-80g okrągłych biszkoptów
Do nasączenia:
sok wyciśnięty z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
60ml rumu
60ml likieru pomarańczowego
Wierzch i boki:
600ml śmietanki kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
3 łyżki konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki
około 200g masy marcepanowej
migdały do ozdoby
ciasteczka amaretti do ozdoby
srebrny barwnik spożywczy w proszku + odrobina spirytusu
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Mąkę przesiać na wierzch jajecznej masy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
5. Do rondelka wlać 450ml mleka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie, mąkę pszenną, żółtka i wymieszać krótko mikserem. Rozmieszane budynie wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturą jak masło.
6. Płatki migdałowe przesypać na patelnię i prażyć je przez, aż ładnie się przyrumienią (patrz FILM). Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki (nożem oddzielić ciasto od brzegu tortownicy), zdjąć papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (pod biszkopt proszę włożyć papier).
8. Wymieszać razem sok pomarańczowy i sok cytrynowy, jeśli nie będzie razem 130ml to proszę dopełnić wodą. Dodać oba alkohole, wymieszać. Ponczem nasączyć biszkopt w blaszce i posmarować go konfiturą z czarnej porzeczki.
9. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Stopniowo dodawać ugotowany budyń (dodałam go w 4 partiach), po każdym dodaniu wymieszać do połączenia składników.
Z uprażonych płatków migdałowych odłożyć 1-2 łyżki do dekoracji i pozostałe płatki dodać do kremu, wymieszać szpatułką.
10. Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę migdałowego kremu, wyrównać. Biszkopty maczać w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce, lekko docisnąć. Na biszkopty wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Wierzch i boki:
11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilią i fixem.
Śmietaną posmarować boki i wierzch tortu (patrz FILM), zachowując trochę śmietany na rozetki.
12. Marcepan krótko zagnieść i podsypując cukrem pudrem rozwałkować na grubość około 4mm. Z marcepanu wyciąć pasek o szerokości brzegu tortu i długości równej jego obwodowi. Marcepanowym paskiem obłożyć brzeg tortu (patrz FILM). Pozostałą śmietanę przełożyć do foliowego woreczka z tylką (u mnie Wilton 6B) i wierzch tortu ozdobić rozetkami.
Na koniec tort udekorować ciasteczkami amaretti, całymi migdałami i odłożonymi uprażonymi płatkami migdałowymi.
13. Migdały do ozdoby tortu udekorowałam srebrnym barwnikiem spożywczym w proszku, który rozmieszałam z odrobiną spirytusu (naniosłam go pędzelkiem patrz FILM).
Udanych wypieków :)
W lidlu już nie ma, co mnie zaskoczyło …
powiedzieli że: ,,marcepan jest już tylko na święta” .
przynajmniej w moich stronach.:(
Gdzie kupiła Pani marcepan? Bo ja byłam już w 4 sklepach i znalazłam tylko takie w czekoladzie. Czego można użyć zamiast marcepanu?
w Lidlu kupuje, pozdrawiam serdecznie
Witam,
Tort wygląda cudownie.
Mam pytanie. Czy małe biszkopty można upiec samemu? Jeżeli tak, to proszę o przepis. Dziękuję
można upiec samemu biszkopty, ja nie mam na razie przepisu, pozdrawiam
torcik wygląda apetycznie ale nie podałaś w jakiej tortownicy chodzi mi rozmiar go piekłas
tortownica o średnicy 23-24cm, pozdrawiam serdecznie
Niesamowicie wygląda ten torcik. Aż szkoda kroić to dzieło sztuki.
Mega sa te budynie:) Tort wyglada wypasnie, dzieki za inspiracje, juz zdecydowalam czym przyslodze impreze urodzinowa meza! :)
Wyglada super apetycznie! Jest na mojej liscie do wyprobowania. Czy zamiast migdalow mozna dodac orzechy wloskie? Wyglada slicznie.
tak można, pozdrawiam
Tort wyglada okropnie… do tego masłowa masa, gotowe biszkopty i mrcepanowa oklepana i okropna masa marcepanowa Może komuś przypadnie do gustu ale niestety nie jestem to ja
tort jest bardzo smaczny, nie czuć w ogóle masła, jest aromatyczny i dobrze nasączony, radze wypróbować niż od razu krytykować, tak najłatwiej, pozdrawiam
Droga Mario,
Ponieważ w internecie ciężko jest ocenić kompetencje i doświadczenie kogoś po zwykłym komentarzu, i ja nie ocenie Ciebie. Nie mniej jednak odniosę się do samego komentarza, bo krew mnie zalewa kiedy czytam takie puste, mało konkretne i nie wnoszące żadnej adekwatnej treści słowa. Kwestia wyglądu to rzecz indywidualna, osobiście uważam, że dekoracja jest bardzo gustowna i ciesząca oko. Co do kremu jest to klasyczny krem budyniowo-maślany, która każda z nas, która chociaż piecze ciut częściej, zna i wie, że nie jest to najcięższy krem jaki można zrobić, a sama masa w smaku jest bardzo przyjemna. Super, że dodano konfiturę, która łagodzi słodycz. Masa marcepanową – można lubić lub Nie. Nie lubisz nie stosuj i pozostaw samą śmietanę! A na przyszłość, zrób, spróbuj – oceń!
Nieskładnie, chaotycznie i niegrzecznie – to tak z okazji Świąt?Twój komentarz nic nie wnosi bo nikogo nie obchodzi, jaki masz gust …