Tort Orzechowy z Czekoladowym Kremem

Tort orzechowy z czekoladowym kremem – Kolejny pyszny tort w Małej Cukierence z dużą ilością orzechów i kremem czekoladowym, coś na wyjątkowe okazje. Przygotowałam go przy współpracy z marką Bakalland. Tort jest bardzo smaczny, aromatyczny, wilgotny, dla łasuchów, którzy uwielbiają czekoladę. Wygląda wspaniale, apetycznie. Tort nie jest trudny w przygotowaniu, proszę dokładnie przeczytać przepis i obejrzeć film. Biszkopt nasączyłam alkoholem, jeśli chcemy go pominąć, możemy go zastąpić lekko posłodzoną wodą z sokiem z cytryny. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort orzechowy z czekoladowym kremem

Tort Orzechowy z Czekoladowym Kremem
Składniki:
Biszkopt:
100g orzechów laskowych Bakalland
50g orzechów włoskich Bakalland
5 jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
190g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
700ml mleka
2 budynie czekoladowe bez cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
200g czekoladowo – orzechowego kremu do pieczywa
Do nasączenia:
około 200-220ml orzechówki (użyłam z orzechów laskowych)
sok 1/2 cytryny
Dodatkowo:
około 6-7 łyżek konfitury malinowej
120ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie)
czekoladowa posypka cukrowa
czekoladowe gwiazdki i mini pierniczki do ozdoby + srebrny barwnik spożywczy w proszku
pokruszone, liofilizowane maliny (pokruszyłam dwie)

Tort orzechowy z czekoladowym kremem

1. Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w temperaturze 180C przez około 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Z orzechów laskowych będzie łatwo odchodziła skórka, więc możemy troszkę je oczyścić (patrz FILM).
Dobrze ostygnięte orzechy przełożyć do blendera i zemleć.

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem stopniowo dodać cukier, cukier waniliowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dodać zmielone orzechy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).

4. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Tort orzechowy z czekoladowym kremem

Krem:
5. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, obie połamane czekolady i mieszając zagotować (czekolada ma się rozpuścić w mleku).

6. Do pozostałego mleka dodać budynie, mąkę ziemniaczaną i rozmieszać.
Rozmieszane budynie wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.

7. Ostygnięty biszkopty wyjąć z blaszek i wyrównać wierzch (patrz Film). Biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, tak otrzymamy 3 krążki biszkoptu. Jeden biszkopt położyć na tacy lub podstawce (lub paterze, talerzu).

Do nasączenia:
8. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt na podstawce. Następnie biszkopt posmarować konfiturą malinową.

9. Masło utrzeć, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Dodać krem czekoladowy do pieczywa i wymieszać. Stopniowo dodawać ugotowany budyń (dodałam go w 6 partiach), po każdym dodaniu wymieszać dokładnie mikserem.

10. Tak około 5-6 łyżek kremu wyłożyć na biszkopt posmarowany konfiturą, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugi krążek biszkoptu, nasączyć go ponczem i posmarować konfiturą malinową. Znów wyłożyć około 5 łyżek kremu (trochę kremu musi nam zostać na wierzch i boki), wyrównać. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek biszkoptu, nasączyć go ponczem.
Wierzch tortu i boki posmarować pozostałym czekoladowym kremem.

11. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, kakao i fixem. Przełożyć ją do szprycy lub foliowego woreczka z metalową końcówką (użyłam Wilton M1) i na wierzchu tortu zrobić rozetki (patrz FILM).
Czekoladową posypką ozdobić brzeg tortu (patrz FILM).
Małe pierniczki w kształcie bałwanków oprószyłam srebrnym barwnikiem spożywczym w proszku i położyłam je przy rozetkach. Tort ozdobiłam czekoladowymi gwiazdkami, pokruszonymi liofilizowanymi malinami i posypałam srebrnym barwnikiem spożywczym w proszku, aby wyglądał jak śnieg.

Udanych wypieków :)

Tort orzechowy z czekoladowym kremem

Tort orzechowy z czekoladowym kremem

Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do wpisu „Tort Orzechowy z Czekoladowym Kremem

  1. Jestem początkujące jeśli chodzi o pieczenie ciast i przyznam szczerze, że którego przepisu z Twojej strony bym się nie chwyciła to świetnie wychodzi. Od dłuższego czasu zabieram się za tort i chyba zadebiutuję właśnie tym na święta. Mam nadzieję, że i tym razem się uda :).

Dodaj komentarz

.