Tort Orzechowy z Czekoladowym Kremem

Tort orzechowy z czekoladowym kremem – Kolejny pyszny tort w Małej Cukierence z dużą ilością orzechów i kremem czekoladowym, coś na wyjątkowe okazje. Przygotowałam go przy współpracy z marką Bakalland. Tort jest bardzo smaczny, aromatyczny, wilgotny, dla łasuchów, którzy uwielbiają czekoladę. Wygląda wspaniale, apetycznie. Tort nie jest trudny w przygotowaniu, proszę dokładnie przeczytać przepis i obejrzeć film. Biszkopt nasączyłam alkoholem, jeśli chcemy go pominąć, możemy go zastąpić lekko posłodzoną wodą z sokiem z cytryny. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort orzechowy z czekoladowym kremem

Tort Orzechowy z Czekoladowym Kremem
Składniki:
Biszkopt:
100g orzechów laskowych Bakalland
50g orzechów włoskich Bakalland
5 jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
190g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
700ml mleka
2 budynie czekoladowe bez cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
200g czekoladowo – orzechowego kremu do pieczywa
Do nasączenia:
około 200-220ml orzechówki (użyłam z orzechów laskowych)
sok 1/2 cytryny
Dodatkowo:
około 6-7 łyżek konfitury malinowej
120ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie)
czekoladowa posypka cukrowa
czekoladowe gwiazdki i mini pierniczki do ozdoby + srebrny barwnik spożywczy w proszku
pokruszone, liofilizowane maliny (pokruszyłam dwie)

Tort orzechowy z czekoladowym kremem

1. Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w temperaturze 180C przez około 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Z orzechów laskowych będzie łatwo odchodziła skórka, więc możemy troszkę je oczyścić (patrz FILM).
Dobrze ostygnięte orzechy przełożyć do blendera i zemleć.

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem stopniowo dodać cukier, cukier waniliowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dodać zmielone orzechy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).

4. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Tort orzechowy z czekoladowym kremem

Krem:
5. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, obie połamane czekolady i mieszając zagotować (czekolada ma się rozpuścić w mleku).

6. Do pozostałego mleka dodać budynie, mąkę ziemniaczaną i rozmieszać.
Rozmieszane budynie wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.

7. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki i wyrównać wierzch (patrz Film). Biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, tak otrzymamy 3 krążki biszkoptu. Jeden biszkopt położyć na tacy lub podstawce (lub paterze, talerzu).

Do nasączenia:
8. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt na podstawce. Następnie biszkopt posmarować konfiturą malinową.

9. Masło utrzeć, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Dodać krem czekoladowy do pieczywa i wymieszać. Stopniowo dodawać ugotowany budyń (dodałam go w 6 partiach), po każdym dodaniu wymieszać dokładnie mikserem.

10. Tak około 5-6 łyżek kremu wyłożyć na biszkopt posmarowany konfiturą, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugi krążek biszkoptu, nasączyć go ponczem i posmarować konfiturą malinową. Znów wyłożyć około 5 łyżek kremu (trochę kremu musi nam zostać na wierzch i boki), wyrównać. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek biszkoptu, nasączyć go ponczem.
Wierzch tortu i boki posmarować pozostałym czekoladowym kremem.

11. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem, kakao i fixem. Przełożyć ją do szprycy lub foliowego woreczka z metalową końcówką (użyłam Wilton M1) i na wierzchu tortu zrobić rozetki (patrz FILM).
Czekoladową posypką ozdobić brzeg tortu (patrz FILM).
Małe pierniczki w kształcie bałwanków oprószyłam srebrnym barwnikiem spożywczym w proszku i położyłam je przy rozetkach. Tort ozdobiłam czekoladowymi gwiazdkami, pokruszonymi liofilizowanymi malinami i posypałam srebrnym barwnikiem spożywczym w proszku, aby wyglądał jak śnieg.

Udanych wypieków :)

Tort orzechowy z czekoladowym kremem

Tort orzechowy z czekoladowym kremem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

12 komentarzy do wpisu „Tort Orzechowy z Czekoladowym Kremem”

  1. Jestem początkujące jeśli chodzi o pieczenie ciast i przyznam szczerze, że którego przepisu z Twojej strony bym się nie chwyciła to świetnie wychodzi. Od dłuższego czasu zabieram się za tort i chyba zadebiutuję właśnie tym na święta. Mam nadzieję, że i tym razem się uda :).

  2. Witam, też jestem raczkująca w pieczeniu tortów i postanowiłam zaszaleć na urodziny męża i upiec tort. Prawie wszystko wyszło tylko krem zrobił się rzadki czy jest możliwość że to od jakości czekolady?? Bo zastanawiam się co mogło pójść nie tak jak starałam sie robić zgodnie z przepisem. Teraz tort jest w lodówce z nadzieję że stwardnieje. Pozdrawim serdecznie :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.