Bogaty Keks Angielski – Fruit Cake – Kolejne świąteczne ciasto w Małej Cukierence, które powstało przy współpracy z marką Bakalland. Ciasto jest przepełnione bakaliami, są w nim: rodzynki, morele, wiśnie, daktyle, orzechy, jest bardzo bogate. Jest to tradycyjne angielskie ciasto pieczone na Święta Bożego Narodzenia i również na wyjątkowe okazje, np. śluby. Można je upiec już z trzymiesięcznym wyprzedzeniem i przechowywać owinięte w pergamin i folię. Nasącza się je dobrze alkoholem: brandy lub whisky. Polecam użyć słodkiej brandy typu „cherry brandy”, jadłam taki tradycyjny fruit cake nasączony cherry brandy, gdy byłam na stażu w pracowni tortów artystycznych u Zoe Clark w Londynie. Polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Bogaty Keks Angielski – Fruit Cake
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
100g kandyzowanych wiśni
100g mieszanki kandyzowanych skórek (może być mieszanka keksowa)
450g rodzynek sułtańskich Bakalland
100g suszonej żurawiny Bakalland
100g suszonych wiśni Bakalland
100g suszonych moreli Bakalland
100g suszonych daktyli Bakalland
100g posiekanych orzechów
350g mąki pszennej (użyłam tortowej) + 2 łyżki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
skórka starta z 1 pomarańczy
skórka starta z 1 cytryny
300g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
250g jasnego brązowego cukru
6 jajek
brandy lub whisky do nasączenia (około 15 łyżek)
6 łyżek konfitury morelowej
suszone owoce, orzechy do ozdoby
1. Mąkę przesypujemy do dużej miski (350g), dodajemy przyprawy, mieszamy. Dodajemy wszystkie bakalie i mieszamy (patrz FILM).
2. Do drugiej miski przekładamy masło i ucieramy je mikserem przez około 1 minutę. Dodajemy cukier i dalej ucieramy mikserem przez około 2 minuty. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszamy mikserem do połączenia składników. Z ostatnim jajkiem dodajemy 2 łyżki mąki.
3. Do maślanej masy dodajemy startą skórkę z cytryny i skórkę pomarańczową, krótko mieszamy. Wsypujemy bakalie z mąką i dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką, powstanie bardzo gęste ciasto.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie wyrównujemy. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 150°C na funkcji góra-dół przez 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze przez 3 godziny. W połowie pieczenia ciasto możemy nakryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
6. Ostygnięty keks zawijamy w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową i odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie (keks możemy upiec nawet z trzymiesięcznym wyprzedzeniem). Raz w tygodniu keks odwijamy i nasączamy go 3-5 łyżkami alkoholu.
7. Do rondelka przekładamy konfiturę morelową, stawiamy na gazie i gotujemy. Jak się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy ją jeszcze przez 2 minuty. Ściągamy z ognia i przecieramy przez sito. Ciepłą konfiturą smarujemy wierzch ciasta (trochę konfitury nam zostanie) i układamy bakalie (patrz FILM). Bakalie smarujemy pozostałą konfiturą.
Udanych wypieków :)
Dzień dobry,
czy bakalie dzień wcześniej można zalać rumem/ whisky i potem odsączone dodać do ciasta?
tak można, pozdrawiam
Ok, dziękuje :)
Czy keks zmięknie po nasączeniu? Na razie jest bardzo twardy :)
tak, ale on ciągle będzie się wydawał twardy bo ma dużo bakalii, ale w smaku będzie super, pozdrawiam
Orzechy bakalland najlepsze
Czy keks należy przechowywać w temperaturze pokojowej czy w lodówce?
w pokojowej, pozdrawiam
I tak zupełnie bez sody i proszku do pieczenia?
tak bez sody i proszku, pozdrawiam
Dzień dobry, a czy można bez alkoholu, ewentualnie jakiś zamiennik? Dziękuję i Pozdrawiam.
czytałam, że można dać sok pomarańczowy, ale nasączałbym nim tak 2-3 dni przed podaniem, pozdrawiam
Chciałabym upiec ten keks w tortownicy 16cm, czy w takim układzie wystarczy podzielić przepis na pół, czy jednak ciasta będzie za dużo?
Pozdrawiam,
Aga
myślę, że będzie za dużo, pozdrawiam