Proste Ciastka Świąteczne z Bakaliami – Pyszne, kolorowe, chrupiące ciastka maślane na Święta z makiem. Wyglądają uroczo i są bardzo proste w przygotowaniu. Do ciastek możemy użyć dowolnych bakalii, a zamiast kolorowej posypki cukrowej dać np. posiekane orzechy. Ciastka są kruche i smaczne, bardzo polecam! Z przepisu uzyskamy około 30 ciastek. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste Ciastka Świąteczne z Bakaliami
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
230g miękkiego masła
120g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
320g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki suchego maku
70g żurawiny (można użyć innych bakalii)
100g posiekanych orzechów włoskich (można użyć laskowych)
2 łyżki mieszanki kandyzowanych skórek
50g kandyzowanej papai (można użyć innych bakalii)
Dodatkowo:
kolorowa posypka cukrowa (można pominąć lub dać posiekane orzechy)
1. Do miski przełożyć masło, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty.
2. Następnie dodać jajko, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Dodać wszystkie bakalie i ciasto zagnieść rękoma, patrz FILM.
3. Z ciasta uformować taki walec/wałeczek, patrz FILM i przełożyć je na blaszkę do pieczenia. Ciasto posypać kolorową posypką cukrową (nadmiar będzie się osypywał na blaszkę), ciasto rolujemy, patrz FILM.
4. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej wstawić na całą noc.
5. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z folii i pokroić na plastry, patrz FILM.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami należy zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciastka piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 15-17 minut (proszę obserwować dość szybko się pieką).
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Dzień dobry. Proszę o pomoc, zastanawiam się jak długo można je przechowywać? Chce je zrobić na preżeby i nie wiem kiedy się za nie zabrać, żeby się nie popsuły. Pozdrawiam
tak tydzień w puszcze lub dłużej w chłodzonym miejscu, pozdrawiam serdecznie
Jak dlugo mizna je przechowywac w puszce?
tak około tygodnia, w chłodnym miejscu dłużej, pozdrawiam
Czy zamiast masła mogę dodać olej kokosowy?
Mam pytanie gdzie pani kupiła taką kolorową posypkę? Pozdrawiam dzis upiekłam ciastka ale nie są tak pieknie kolorowe ;)
w sklepie aledobre.pl pozdrawiam
Witam wczoraj zrobione kruche i delikatne polecam .zrobiłam bez posypki
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Dziekuje
Witam czy można je zrobić kilka dni przed swietami
tak można, pozdrawiam serdecznie
Czy ciasteczka są twarde jak włoskie cantuccini? Czy bardziej „sypkie” po ugryzieniu jak klasyczne kruche ciastka posypane cukrem?
Nie są twarde, bardziej jak „sypkie” po ugryzieniu, pozdrawiam serdecznie