Proste Ciastka Świąteczne z Bakaliami

Proste Ciastka Świąteczne z Bakaliami – Pyszne, kolorowe, chrupiące ciastka maślane na Święta z makiem. Wyglądają uroczo i są bardzo proste w przygotowaniu. Do ciastek możemy użyć dowolnych bakalii, a zamiast kolorowej posypki cukrowej dać np. posiekane orzechy. Ciastka są kruche i smaczne, bardzo polecam! Z przepisu uzyskamy około 30 ciastek. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Proste Ciastka Świąteczne z Bakaliami

Proste Ciastka Świąteczne z Bakaliami
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
230g miękkiego masła
120g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
320g mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki suchego maku
70g żurawiny (można użyć innych bakalii)
100g posiekanych orzechów włoskich (można użyć laskowych)
2 łyżki mieszanki kandyzowanych skórek
50g kandyzowanej papai (można użyć innych bakalii)
Dodatkowo:
kolorowa posypka cukrowa (można pominąć lub dać posiekane orzechy)

Proste Ciastka Świąteczne z Bakaliami

1. Do miski przełożyć masło, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty.

2. Następnie dodać jajko, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Dodać wszystkie bakalie i ciasto zagnieść rękoma, patrz FILM.

3. Z ciasta uformować taki walec/wałeczek, patrz FILM i przełożyć je na blaszkę do pieczenia. Ciasto posypać kolorową posypką cukrową (nadmiar będzie się osypywał na blaszkę), ciasto rolujemy, patrz FILM.

4. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej wstawić na całą noc.

5. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z folii i pokroić na plastry, patrz FILM.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami należy zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciastka piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 15-17 minut (proszę obserwować dość szybko się pieką).
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Proste Ciastka Świąteczne z Bakaliami

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

9 komentarzy do wpisu „Proste Ciastka Świąteczne z Bakaliami”

  1. Czy ciasteczka są twarde jak włoskie cantuccini? Czy bardziej „sypkie” po ugryzieniu jak klasyczne kruche ciastka posypane cukrem?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz