Ciasto Torcik Proste Świąteczne Tiramisu z Czekoladą – Zapraszam na pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu torcik z ciemnym kakao, wanilią i śmietanowym kremem. Jest bardzo smaczny, wilgotny, aromatyczny, czekoladowy. Nasączyłam go kawą z dodatkiem likieru migdałowego i w smaku przypomina tiramisu. Wygląda pięknie i będzie idealny na świąteczny stół. Przepis powstał przy współpracy z marką Dr. Oetker. Bardzo polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Torcik Proste Świąteczne Tiramisu z Czekoladą
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
20g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
15g Czarnego Kakao Dr. Oetkera
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
160g cukru
100ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki Naturalnego ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera
Do nasączenia:
120ml zaparzonej, mocnej, ostudzonej kawy
60ml likieru migdałowego lub kawowego lub pomarańczowego (w wersji bez alkoholu dać więcej kawy i posłodzić ją 2 łyżeczkami cukru pudru)
Krem:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
500g serka mascarpone
6-7 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki Naturalnego ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera
około 20-30g gorzkiej czekolady startej na małych oczkach
Do dekoracji:
Ciemnego Kakao Dr. Oetkera do posypania
czekoladowe gwiazdki
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.
3. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, ciemnym i czarnym kakao.
Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać, patrz FILM).
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
5. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki i wyrównać wierzch, odciąć przypieczoną skórkę. Biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, tak otrzymamy 3 krążki biszkoptu. Jeden biszkopt położyć na tacy lub podstawce (lub paterze, talerzu). Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć pierwszy biszkopt.
Krem:
6. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach na jednolity krem.
7. Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/3 kremu i wyrównać łyżką. Wierzch posypać troszkę startą czekoladą, patrz FILM. Na wierzchu ułożyć drugi krążek biszkoptu i nasączyć go połową pozostałego ponczu. Wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać i posypać czekoladą. Ułożyć ostatni krążek biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto posypać ciemnym kakao. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc.
8. Torcik przed podaniem ozdobić czekoladowymi gwiazdkami.
Udanych wypieków :)