Tort kokosowy

Tort kokosowy – Smaczny, lekki, wilgotny tort. Bardzo kokosowy, delikatny, nie za słodki. W pomieszczeniu, w którym stał, ładnie pachniało kokosowo. Masa, którą wykańczamy tort jest lekko cytrynowa, co przełamuje smak ciasta i sprawia, że jest bardziej orzeźwiające. Uważam, że tort nie jest trudny, tylko dokładnie rozpisałam jego przygotowanie, stąd długość przepisu:). Bardzo polecam, przepis autorski.

Tort kokosowy

Tort kokosowy
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
160g przesianej mąki pszennej (użyłam tortowej)
80g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g cukru
Środek:
2/3 szklanki zaparzonej, słabej czarnej herbaty bez cukru (użyłam herbaty earl grey)
1 puszka mleczka kokosowego 400ml
60g wiórków kokosowych
2-3 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżeczki żelatyny
Wykończenie:
250g serka mascarpone
200g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru pudru
80-100g wiórków kokosowych naturalnie suszonych (możemy też użyć zwykłych, drobnych)

Biszkopt:
1. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, mają się ładnie przyrumienić (uważać, żeby nie przypalić). Odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodać połowę cukru pudru, mieszać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.

4. W drugiej misce utrzeć żółtka z resztą cukru pudru (ucierać przez około 5minut, mikserem ustawionym na najwyższe obroty).

5. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką i w 3 partiach dodać do piany z jajek, mieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 45-50 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

7. Biszkopt ostrożnie wyjąć z tortownicy (nożem oddzielić ciasto od brzegu tortownicy) i przekroić dwa razy w poziomie (otrzymamy 3 biszkopty).

Środek:
8. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 1/4 szklanki wody), odstawiać do przestygnięcia, aż będzie letnia.

9. Wiórki kokosowe zmielić w blenderze.

10. Mleczko kokosowe przelać do miski i przez chwilę ubijać je mikserem, aż się spieni. Dodać do niego żelatynę, wymieszać.

11. Kiedy mleczko zacznie gęstnieć, ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Połączyć ją z mleczkiem i zmielonymi wiórkami kokosowymi, wymieszać łyżką.

12. Do tortownicy włożyć jeden biszkopt (zamknąć obręcz). Nasączyć go połową herbaty.
Odłożyć 5 łyżek masy kokosowej, a z pozostałej połowę wyłożyć na nasączony biszkopt. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć go resztą herbaty i wyłożyć resztę kokosowej masy. Przykryć ostatnim biszkoptem i posmarować go odłożonymi wcześniej 5 łyżkami masy kokosowej. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Wykończenie:
13. Serek rozmieszać z sokiem z cytryny, cukrem pudrem i skórką z cytryny. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę i połączyć z serkiem (można to zrobić mikserem ustawionym na najniższe obroty). Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy. Gotową masą posmarować boki i wierzch ciasta. Następnie obłożyć ciasto wiórkami kokosowymi, lekko dociskając je do masy. Ciasto można jeszcze na parę godzin odstawić w chłodne miejsce.

Udanych wypieków:)

Tort kokosowy

Tort kokosowy

Print Friendly, PDF & Email

130 komentarzy do “Tort kokosowy”

  1. Czy mogłaby mi Pani podpowiedzieć, o ile zwiększyć proporcje składników przy tortownicy o średnicy 26 cm? mam 19 osób na przyjęciu, dlatego chcę upiec tort nieco większy. Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź.

    Pozdrawiam i dziękuję za wspaniałe przepisy!

    Odpowiedz
  2. Tort smaczny, ale ulubionym chyba nie zostanie. Tak jak napisała p. Ewa biszkopt kruszył się – niestety i mnie. Nie urósł zbyt wysoki i go nie nasączyłam w obawie, że będzie się źle kroił. Pierwszy raz pracowałam z mleczkiem kokosowym, tort nie był zbyt słodki, tylko rodzina narzekała, że zbyt dużo kremu w całym cieście. Jeśli ktoś będzie chciał, to można np. o 1/3 zmniejszyć ilość składników kremu do dekoracji. Ogólnie to polecam ten tort, jest naprawdę prosty w przygotowaniu, tylko trzeba się trzymać przepisu. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  3. Niestety nie dostałam malin, na masę kokosową włożyłam krótko podgotowane z cukrem wiśnie. Wyszło przepysznie: ciasto bardzo delikatne i lekkie, a kwaskowe wiśnie nadały charakteru. Połączenie bezbłędne :) Wiśnie na stałe można dodać jako element tortu :)

    Odpowiedz
  4. Witam, chciałabym dodać jakieś owoce, np. maliny do tortu, w jakiej formie najlepiej to zrobić ?? wykładając całe owoce na masę kokosową? czy lepiej robić frużelinę?

    Odpowiedz
  5. Przepis super!!! Tort smaczny! Wogole bardzo ciekawa strona i ze świetnymi przepisami! A te torty .. cudeńka, przepiękne! Ma pani wielki talent!

    Odpowiedz
  6. za bardzo nie wiem, nie używałam mleczka waniliowego, jeśli jest tak samo tłuste jak kokosowe to tak, pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz