Zapraszam na przepyszne tartaletki z dżemem i waniliowym kremem. Proste i szybkie w przygotowaniu, a zachwycają smakiem i wyglądają wspaniale ozdobione świeżymi owocami. Do ich przygotowania użyłam dżemu malinowego oraz konfitury z płatków róży Premium Rosa, są świetnej jakość i dobrze smakują, więc jak pokończyły nam się zimowe zapasy, to spokojnie możemy po nie sięgnąć. Mnie najbardziej przypadły do gusty różane smaki – konfitura jak i płatki róży w cukrze. Użyłam ich do przygotowania tortu różanego, na który przepis podam pod koniec tygodnia.
Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym
Składniki na około 10 tartaletek:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g cukru pudru
130g schłodzonego masła
1 jajko
Krem:
300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36%
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
250g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru (dodałam 3 łyżki, proszę dosłodzić do smaku)
ziarenka wyskrobane z 1 wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Ponadto:
10 łyżeczek dżemu lub konfitury malinowej lub konfitury z płatków róży
owoce do ozdoby
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać rękoma. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić na około 30 minut.
2. Foremki do tartaletek o średnicy 10cm posmarować masłem.
3. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 4mm, podsypując mąką, wycinać z niego okręgi trochę większe od średnicy foremek do tartaletek i wykładać nimi foremki. Ponakłuwać widelcem.
4. Foremki z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez około 15-17 minut, aż ładnie się przyrumienią. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z foremek i posmarować je dżemem lub konfiturą.
Krem:
6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, fixem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem do połączenia składników.
7. Krem przełożyć do szprycy lub woreczka z tylką i wycisnąć go na ciasto z dżemem, można również rozprowadzić go łyżką. Wierzch tartaletek ozdobić owocami.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
z Maxwell and Williams
http://sklep.maxwellandwilliams.pl/
pozdrawiam
A czy można zapytać skąd tak piękna filiżanka? :)
A masło rozpuszczone do smarowania foremek….
Każdy owoc, z którego można zrobić syrop i konfiturę kojarzy mi się z innym wspomnieniem z dzieciństwa:), bo tylko wtedy tak smakowały owoce. Ich smak był głęboki i niepowtarzalny.Uwielbiałam sok z malin z babcinego ogródka, który towarzyszył mi podczas zabaw na podwórku, a konfitura z agrestu przełamywała słodycz tortów pieczonych przy wyjątkowych okazjach. Tak właśnie sok z malin i konfiturę z agrestu wybrałabym aby móc przenieść się w lata dzieciństwa pełne słodyczy, słońca i beztroski:).
Wybrałabym syrop z malin z miętą i konfiturę z jagód. Syrop z miętą będzie idealnym orzeźwieniem na ciepłe dni wiosny, a pyszna konfitura z jagód okazją do wspominania wielu wakacyjnych, ,,leśnych” chwil.
a ja wybrałabym tak bardziej pod kontem dzieci
1. Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego z dodatkiem cytryny – który świetnie podnosi odporność organizmu, łagodzi kaszel i chrypkę a dodatkowo poprawia trawienie i przemianę materii – to już pod moim kontem ;)
2. Niskosłodzona konfitura z czarnej porzeczki – ponieważ uwielbiam porzeczki a dodatkowo ta konfitura idealnie pasuje do mojego ukochanego ciasta (Pani Waleska)
Syrop z kwiatów czarnego bzu i konfitura z płatków róży :)
Ta konfitura to smak mojego dzieciństwa. Jako mała dziewczynka zbierałam płatki róży razem z moją babcią. Zapach domowej konfitury z płatków róży jest doskonały i przynosi wspomnienie beztroskiego i gorącego lata.
A do tego syrop z czarnego bzu – ma wspaniałe zdrowotne właściwościach i zawsze chciałam samodzielnie taki syrop zrobić, ale ciężko znaleźć czarny bez w Wielkim Mieście…
Pozdrawiam!
Ja najbardziej to lubie dzem malinowy i syrop malinowy. Yum, yum. Do pancakow idealne, gofrow , lodow idealne!
Mój wymarzony zestaw? Syrop Malinowy i konfitura Jagodowa
Zarówno malina jak i jagody kojarzą mi się ze słońcem, wakacjami, wolnością, a chyba wszyscy już za tym tęsknimy.
Maliny prosto z krzaczka mmmmmm, wycieczka w góry i tam podjadanie jagód na łące, albo gofry z bitą śmietaną i owocami jako obowiązkowy punkt wycieczki nad morze :)).
Wyobraźcie sobie upalny leniwy weekend – na śniadanie na tarasie naleśniczki z konfiturą jagodową, a potem wodę z syropem malinowym z dodatkiem świeżych liści mięty i lodu :))
Przecież to zestaw wprost stworzony dla mnie.
Wybieram Syrop z kwiatów czarnego bzu i Konfitura z płatków róży – bardzo aromatyczne i idealne do deserów. Można je podać w różnych wersjach i oczywiście podać z herbatą, będzie pyszna i pachnąca :))
Mój wybór to sok z owoców czarnego bzu oraz konfitura z płatków róży. Wybieram konfiturę dlatego, że dotychczas moim najlepszym deserem jaki miałam okazję spróbować była gorąca biała czekolada z dodatkiem konfitury z płatków róży- istna poezja, ucieszyłabym się więc, gdybym mogła to odtworzyć w domowym zaciszu. Do tego syrop z dużą zawartością witaminy C, odpowiedni na mijający miesiąc – kwiecień-plecień. Warto zadbać o odporność, żeby móc cieszyć się pierwszymi promieniami słońca i korzystać z pierwszych wiosennych pikników, testując nowe przepisy z Twojej strony :)
Mój idealny zestaw to syrop z imbiru i konfitura z płatków róży.
Imbir uwielbiam za zdecydowany smak, jako dodatek do herbaty, ciasta, potraw a kandyzowany do podjadania, że o właściwościach zdrowotnych nie wspomnę. Konfitura z płatków róży – delikatność i aromat. Idealny dodatek do ciast, deserów.
Marzy mi się ciasto marchewkowo – imbirowe z konfiturą z płatków róży i kremem śmietankowym.
I takie też upiekę.
Pozdrawiam
Syrop malinowy z goździkami i cynamonem oraz konfitura malinowa. W syropie zakochałam się od pierwszego spróbowanila, uwielbiam go, nawet moge stwierdzic, że jestem uzależniona od tego smaku, jest po prostu boski i nie tylko pasuje do herbaty w chłodne dni, można go dodawać do deserów, a konfitura malinowa to poezja smaku do naleśników, racuchów pychotka:):):) Produkty firmy Premium rossa są naprawde świetne:)
Niskosłodzona konfitura z rabarbaru + Syrop z żurawiny czyli coś dla przyjemności i coś dla zdrowia. Uwielbiam kwaskowate dżemy oraz konfitury dlatego wybrała bym tą z rabarbaru – świetnie pasuje do chleba pełnoziarnistego oraz serka typu Capri. Do tego herbata Earl Gray z syropem z żurawiny, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu każdej kobiety.
Pyszności!
Chętnie przygarnęłabym zestaw: syrop z malin z cynamonem i goździkami oraz konfiturę z płatków róży. Dlaczego taki zestaw? Przywodzi
Mi na myśl długie zimowe wieczory spędzone w rodzinnym gronie i najlepsze babcine pączki szczodrze oblane lukrem i nadziane domową różaną
konfiturą podawane z gorącą herbatą z dodatkiem soku z malin…
Witam! :)
Mój idealny zestaw to konfitura z płatków róży i syrop z żurawiny.
Mamma mia, naprawdę powinnam to jakoś uzasadnić?;) Moje kubki smakowe pracują na najwyższych obrotach! Marze, po prostu marzę o wspaniałej pogodzie, słońcu, świeżym powietrzu, cytrynowych muffinach z konfiturą różaną (swoją drogą, czy są lepsze pączki niż z nadzieniem różanym? Gdyby miało nie być pogody to przenoszę się w zimowe klimaty i nasmażę pączków z konfiturą;), a do tego orzeźwiający (a jakim zdrowym!) sok z żurawiny z dodatkiem listków mięty i bazylii. Dajcie mi jeszcze jakąś dobrą książkę i jestem w raju! :)) Jak to niewiele potrzeba, żeby tam się znaleźć…