Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym

Zapraszam na przepyszne tartaletki z dżemem i waniliowym kremem. Proste i szybkie w przygotowaniu, a zachwycają smakiem i wyglądają wspaniale ozdobione świeżymi owocami. Do ich przygotowania użyłam dżemu malinowego oraz konfitury z płatków róży Premium Rosa, są świetnej jakość i dobrze smakują, więc jak pokończyły nam się zimowe zapasy, to spokojnie możemy po nie sięgnąć. Mnie najbardziej przypadły do gusty różane smaki – konfitura jak i płatki róży w cukrze. Użyłam ich do przygotowania tortu różanego, na który przepis podam pod koniec tygodnia.

Tartaletki z dżemem i kremem

Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym
Składniki na około 10 tartaletek:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g cukru pudru
130g schłodzonego masła
1 jajko
Krem:
300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36%
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
250g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru (dodałam 3 łyżki, proszę dosłodzić do smaku)
ziarenka wyskrobane z 1 wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Ponadto:
10 łyżeczek dżemu lub konfitury malinowej lub konfitury z płatków róży
owoce do ozdoby
cukier puder do posypania

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać rękoma. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić na około 30 minut.

2. Foremki do tartaletek o średnicy 10cm posmarować masłem.

3. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 4mm, podsypując mąką, wycinać z niego okręgi trochę większe od średnicy foremek do tartaletek i wykładać nimi foremki. Ponakłuwać widelcem.

4. Foremki z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez około 15-17 minut, aż ładnie się przyrumienią. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z foremek i posmarować je dżemem lub konfiturą.

Krem:
6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, fixem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem do połączenia składników.

7. Krem przełożyć do szprycy lub woreczka z tylką i wycisnąć go na ciasto z dżemem, można również rozprowadzić go łyżką. Wierzch tartaletek ozdobić owocami.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Tartaletki z dżemem i kremem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Ciasto malinowe cappuccino

32 komentarze do “Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym”

  1. Każdy owoc, z którego można zrobić syrop i konfiturę kojarzy mi się z innym wspomnieniem z dzieciństwa:), bo tylko wtedy tak smakowały owoce. Ich smak był głęboki i niepowtarzalny.Uwielbiałam sok z malin z babcinego ogródka, który towarzyszył mi podczas zabaw na podwórku, a konfitura z agrestu przełamywała słodycz tortów pieczonych przy wyjątkowych okazjach. Tak właśnie sok z malin i konfiturę z agrestu wybrałabym aby móc przenieść się w lata dzieciństwa pełne słodyczy, słońca i beztroski:).

    Odpowiedz
  2. Wybrałabym syrop z malin z miętą i konfiturę z jagód. Syrop z miętą będzie idealnym orzeźwieniem na ciepłe dni wiosny, a pyszna konfitura z jagód okazją do wspominania wielu wakacyjnych, ,,leśnych” chwil.

    Odpowiedz
  3. a ja wybrałabym tak bardziej pod kontem dzieci
    1. Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego z dodatkiem cytryny – który świetnie podnosi odporność organizmu, łagodzi kaszel i chrypkę a dodatkowo poprawia trawienie i przemianę materii – to już pod moim kontem ;)
    2. Niskosłodzona konfitura z czarnej porzeczki – ponieważ uwielbiam porzeczki a dodatkowo ta konfitura idealnie pasuje do mojego ukochanego ciasta (Pani Waleska)

    Odpowiedz
  4. Syrop z kwiatów czarnego bzu i konfitura z płatków róży :)

    Ta konfitura to smak mojego dzieciństwa. Jako mała dziewczynka zbierałam płatki róży razem z moją babcią. Zapach domowej konfitury z płatków róży jest doskonały i przynosi wspomnienie beztroskiego i gorącego lata.

    A do tego syrop z czarnego bzu – ma wspaniałe zdrowotne właściwościach i zawsze chciałam samodzielnie taki syrop zrobić, ale ciężko znaleźć czarny bez w Wielkim Mieście…

    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  5. Mój wymarzony zestaw? Syrop Malinowy i konfitura Jagodowa
    Zarówno malina jak i jagody kojarzą mi się ze słońcem, wakacjami, wolnością, a chyba wszyscy już za tym tęsknimy.
    Maliny prosto z krzaczka mmmmmm, wycieczka w góry i tam podjadanie jagód na łące, albo gofry z bitą śmietaną i owocami jako obowiązkowy punkt wycieczki nad morze :)).
    Wyobraźcie sobie upalny leniwy weekend – na śniadanie na tarasie naleśniczki z konfiturą jagodową, a potem wodę z syropem malinowym z dodatkiem świeżych liści mięty i lodu :))
    Przecież to zestaw wprost stworzony dla mnie.

    Odpowiedz
  6. Wybieram Syrop z kwiatów czarnego bzu i Konfitura z płatków róży – bardzo aromatyczne i idealne do deserów. Można je podać w różnych wersjach i oczywiście podać z herbatą, będzie pyszna i pachnąca :))

    Odpowiedz
  7. Mój wybór to sok z owoców czarnego bzu oraz konfitura z płatków róży. Wybieram konfiturę dlatego, że dotychczas moim najlepszym deserem jaki miałam okazję spróbować była gorąca biała czekolada z dodatkiem konfitury z płatków róży- istna poezja, ucieszyłabym się więc, gdybym mogła to odtworzyć w domowym zaciszu. Do tego syrop z dużą zawartością witaminy C, odpowiedni na mijający miesiąc – kwiecień-plecień. Warto zadbać o odporność, żeby móc cieszyć się pierwszymi promieniami słońca i korzystać z pierwszych wiosennych pikników, testując nowe przepisy z Twojej strony :)

    Odpowiedz
  8. Mój idealny zestaw to syrop z imbiru i konfitura z płatków róży.
    Imbir uwielbiam za zdecydowany smak, jako dodatek do herbaty, ciasta, potraw a kandyzowany do podjadania, że o właściwościach zdrowotnych nie wspomnę. Konfitura z płatków róży – delikatność i aromat. Idealny dodatek do ciast, deserów.
    Marzy mi się ciasto marchewkowo – imbirowe z konfiturą z płatków róży i kremem śmietankowym.
    I takie też upiekę.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. Syrop malinowy z goździkami i cynamonem oraz konfitura malinowa. W syropie zakochałam się od pierwszego spróbowanila, uwielbiam go, nawet moge stwierdzic, że jestem uzależniona od tego smaku, jest po prostu boski i nie tylko pasuje do herbaty w chłodne dni, można go dodawać do deserów, a konfitura malinowa to poezja smaku do naleśników, racuchów pychotka:):):) Produkty firmy Premium rossa są naprawde świetne:)

    Odpowiedz
  10. Niskosłodzona konfitura z rabarbaru + Syrop z żurawiny czyli coś dla przyjemności i coś dla zdrowia. Uwielbiam kwaskowate dżemy oraz konfitury dlatego wybrała bym tą z rabarbaru – świetnie pasuje do chleba pełnoziarnistego oraz serka typu Capri. Do tego herbata Earl Gray z syropem z żurawiny, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu każdej kobiety.

    Odpowiedz
  11. Pyszności!

    Chętnie przygarnęłabym zestaw: syrop z malin z cynamonem i goździkami oraz konfiturę z płatków róży. Dlaczego taki zestaw? Przywodzi
    Mi na myśl długie zimowe wieczory spędzone w rodzinnym gronie i najlepsze babcine pączki szczodrze oblane lukrem i nadziane domową różaną
    konfiturą podawane z gorącą herbatą z dodatkiem soku z malin…

    Odpowiedz
  12. Witam! :)

    Mój idealny zestaw to konfitura z płatków róży i syrop z żurawiny.

    Mamma mia, naprawdę powinnam to jakoś uzasadnić?;) Moje kubki smakowe pracują na najwyższych obrotach! Marze, po prostu marzę o wspaniałej pogodzie, słońcu, świeżym powietrzu, cytrynowych muffinach z konfiturą różaną (swoją drogą, czy są lepsze pączki niż z nadzieniem różanym? Gdyby miało nie być pogody to przenoszę się w zimowe klimaty i nasmażę pączków z konfiturą;), a do tego orzeźwiający (a jakim zdrowym!) sok z żurawiny z dodatkiem listków mięty i bazylii. Dajcie mi jeszcze jakąś dobrą książkę i jestem w raju! :)) Jak to niewiele potrzeba, żeby tam się znaleźć…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz