Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe

Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe – Pyszne, orzechowe, kruche ciastka. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Pięknie pachną i wspaniale smakują, na pewno będą u mnie na Święta. W przepisie można również wykorzystać orzechy laskowe i migdały. Polecam! Inspiracja z gazetki „pyszne ciasta na Boże Narodzenie” nr 3/2010. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe

Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe
Składniki na około 50 sztuk:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g masła w temperaturze pokojowej
100g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
szczypta soli
100g zmielonych orzechów włoskich
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe

Ciasto:
1. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę, aż będzie kremowe. Dodać cukier puder (radzę go przesiać) i dalej ucierać mikserem przez około 1-2 minuty.

2. Dodać żółtka, sól, cukier z wanilią i ucierać jeszcze przez chwilę na jednolity krem.

3. Dodać orzechy, mąkę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy, patrz FILM. Następnie ciasto krótko zagnieść (będzie dosyć klejące) i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

4. Ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałeczki (jeśli ciasto będzie bardzo schłodzone trzeba je krótko zagnieść, aby było bardziej plastyczne) i w rękach formować wałeczki, brzegi zwijać do środka, robiąc rożki/rogaliki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między rożkami zachować odstępy, ponieważ rosną podczas pieczenia.

5. Gotowe rożki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji termoobieg przez około 16 minut (na funkcji góra – dół 180C). Na funkcji termoobieg można piec naraz obie blachy ciastek.

6. Po wyjęciu z piekarnika gorące ciastka posypać dość obficie cukrem pudrem, patrz FILM. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Przechowywać najlepiej w puszce.

Udanych wypieków :)

Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

15 komentarzy do “Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe”

    • nie jestem pewna, ale chyba tak, sporo rosną więc proszę za dużo ciasta nie nakładać do foremki, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  1. Zrobiłam, wyszły świetnie, ale oczywiście już zostały zjedzone. Robię następne. Mam pytanie, czy zamiast orzechów włoskich można użyć migdałów?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz