Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe

Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe – Pyszne, orzechowe, kruche ciastka. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Pięknie pachną i wspaniale smakują, na pewno będą u mnie na Święta. W przepisie można również wykorzystać orzechy laskowe i migdały. Polecam! Inspiracja z gazetki „pyszne ciasta na Boże Narodzenie” nr 3/2010. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe

Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe
Składniki na około 50 sztuk:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g masła w temperaturze pokojowej
100g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
szczypta soli
100g zmielonych orzechów włoskich
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe

Ciasto:
1. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę, aż będzie kremowe. Dodać cukier puder (radzę go przesiać) i dalej ucierać mikserem przez około 1-2 minuty.

2. Dodać żółtka, sól, cukier z wanilią i ucierać jeszcze przez chwilę na jednolity krem.

3. Dodać orzechy, mąkę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy, patrz FILM. Następnie ciasto krótko zagnieść (będzie dosyć klejące) i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

4. Ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałeczki (jeśli ciasto będzie bardzo schłodzone trzeba je krótko zagnieść, aby było bardziej plastyczne) i w rękach formować wałeczki, brzegi zwijać do środka, robiąc rożki/rogaliki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między rożkami zachować odstępy, ponieważ rosną podczas pieczenia.

5. Gotowe rożki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 16 minut (na funkcji góra – dół 180°C). Na funkcji termoobieg można piec naraz obie blachy ciastek.

6. Po wyjęciu z piekarnika gorące ciastka posypać dość obficie cukrem pudrem, patrz FILM. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Przechowywać najlepiej w puszce.

Udanych wypieków :)

Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

18 komentarzy do “Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe”

  1. Zrobiłam, wyszły świetnie, ale oczywiście już zostały zjedzone. Robię następne. Mam pytanie, czy zamiast orzechów włoskich można użyć migdałów?

    Odpowiedz
    • nie jestem pewna, ale chyba tak, sporo rosną więc proszę za dużo ciasta nie nakładać do foremki, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz