Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe – Pyszne, orzechowe, kruche ciastka. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Pięknie pachną i wspaniale smakują, na pewno będą u mnie na Święta. W przepisie można również wykorzystać orzechy laskowe i migdały. Polecam! Inspiracja z gazetki „pyszne ciasta na Boże Narodzenie” nr 3/2010. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe
Składniki na około 50 sztuk:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g masła w temperaturze pokojowej
100g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
szczypta soli
100g zmielonych orzechów włoskich
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę, aż będzie kremowe. Dodać cukier puder (radzę go przesiać) i dalej ucierać mikserem przez około 1-2 minuty.
2. Dodać żółtka, sól, cukier z wanilią i ucierać jeszcze przez chwilę na jednolity krem.
3. Dodać orzechy, mąkę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy, patrz FILM. Następnie ciasto krótko zagnieść (będzie dosyć klejące) i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
4. Ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałeczki (jeśli ciasto będzie bardzo schłodzone trzeba je krótko zagnieść, aby było bardziej plastyczne) i w rękach formować wałeczki, brzegi zwijać do środka, robiąc rożki/rogaliki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między rożkami zachować odstępy, ponieważ rosną podczas pieczenia.
5. Gotowe rożki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 16 minut (na funkcji góra – dół 180°C). Na funkcji termoobieg można piec naraz obie blachy ciastek.
6. Po wyjęciu z piekarnika gorące ciastka posypać dość obficie cukrem pudrem, patrz FILM. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Przechowywać najlepiej w puszce.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Witam serdecznie!!
Ciasteczka wyszły pyszne!! Chciałabym się zapytać czy możena to ciasto zamrozić?
Pozdrawiam!!
myślę, że tak, pozdrawiam
Ciasteczka są pyszne. Ja upiekłam 2 rodzaje: jedne z mąki orkiszowej pełnoziarnistej (piekłam 1 minutę dłużej niż w przepisie) a drugie z mąki krupczatki. Wszystkie proporcje i cały przepis poza tym zastosowałam bez dalszych zmian, ciastka wyszły doskonałe.
Nie dodajemy proszku do pieczenia ani sody?
Nie dodajemy, pozdrawiam
Zrobiłam, wyszły świetnie, ale oczywiście już zostały zjedzone. Robię następne. Mam pytanie, czy zamiast orzechów włoskich można użyć migdałów?
można ale robię z przepisu niemieckiego – 300 g mąki, 250 gram masła, 125 gram cukru , 3 żółtka , 150 gram mielonych migdałow i cukier waniliowy opak. Różne kształty !
Czy ciasto można zagnieść ręcznie
tak można, pozdrawiam
WItam, czy ciastka nadaja sie do maszynki do wyciskania? Jesli nie, to które mogłaby Pani polecić?
Czy zamiast zmielonych orzechów można dać zmielone migdały?
tak można, pozdrawiam
Czy mogę użyć orzechów laskowych zamiast włoskich?
tak można, pozdrawiam
Czy można dodać migdały zamiast orzechów?
tak można, pozdrawiam
Czy jak chce zrobić z 500 g orzechów to ile muszę dać masła ?
Jeśli jest 100 g orzechów i 200 g masła na porcję, to przy 500 g orzechów wszystkie proporcje również x 5 :)
Jak długo można przechowywać te ciasteczka?
Wyglądają pysznie!
Pozdrawiam
tak około dwa tygodnie w puszce, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry. Czy te ciasteczka można upiec w specjalnej formie do pieczenia ? Mam sylikonową.
nie jestem pewna, ale chyba tak, sporo rosną więc proszę za dużo ciasta nie nakładać do foremki, pozdrawiam serdecznie