Prosty tort makowy z gotowej masy makowej z orzechami

Prosty tort makowy z gotowej masy makowej z orzechami – Nowy, pyszny tort makowy w Małej Cukierence. Wygląda wspaniale, jest wilgotny, aromatyczny, bogaty, smaczny. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Upieczone ciasto jest wilgotne, mokre, więc dodatkowo tortu już nie nasączałam. Dla aromatu można troszkę blaty ciasta skropić likierem. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony zjemto.blog). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Prosty tort makowy z gotowej masy makowej z orzechami

Prosty tort makowy z gotowej masy makowej z orzechami
Składniki:
Ciasto:
6 jajek – osobno żółtka i białka
850g gotowej masy makowej (użyłam z puszki)
50g zmielonych orzechów włoskich
50g posiekanych orzechów włoskich
35g kaszy manny (4 łyżki)
30g masła – roztopionego
1 łyżka kakao bez cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
parę kropli aromatu migdałowego
Krem:
500g schłodzonego serka mascarpone
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
4-5 łyżek cukru pudru (dosłodzić do smaku)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorącej wody
40ml likieru migdałowego lub kawowego lub orzechowego (można pominąć)
1 fix do śmietany
Dodatkowo:
kakao do posypania
połówki orzechów do ozdoby

Prosty tort makowy z gotowej masy makowej z orzechami

Ciasto:
1. Żółtka przełożyć do miski i ubić mikserem na jasny krem. Dodać pozostałe składniki na ciasto oprócz białek i wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM.

2. Białka ubić i w trzech partiach dodać do masy makowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką do połączenia składników.

3. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia (ciasto może troszkę opaść).

4. Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki, patrz FILM. Zdjąć papier do pieczenia i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części (ciasto jest bardzo wilgotne, mokre, troszkę ciężkie, należy je ostrożnie przenosić).
Jedną część ciasta położyć na podstawce.

Krem:
5. Kawę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostudzenia.

6. Do miski wlać śmietankę, dodać serek, cukier puder i fix, ubić mikserem na jednolity krem (radzę użyć miksera ręcznego). Dodać ostudzoną kawę, likier i wymieszać mikserem.

7. Na pierwszą część ciasta wyłożyć około 1/3 kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta i kremem posmarować wierzch i boki tortu, należy pamiętać, aby zostawić trochę kremu na rozetki.

8. Brzeg tortu posypać kakao, patrz FILM. Odłożony krem na rozetki przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową końcówką lub szprycy (użyłam tylki Wilton 1A) i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki (patrz FILM). Na rozetkach poukładać orzechy. Tort wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków :)

Prosty tort makowy z gotowej masy makowej z orzechami

Prosty tort makowy z gotowej masy makowej z orzechami

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

18 komentarzy do “Prosty tort makowy z gotowej masy makowej z orzechami”

  1. Upiekłam wczoraj ciasto z tego przepisu a był to mój pierwszy w życiu przekładany tort :) Bardzo smaczne i faktyczne łatwe w przygotowaniu, polecam! :)

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry, krem zważył mi siegdy dodałam kawy. Robilam to powolutku, a jednak mimo wszystko wyszło maslo. Co mogło pójść nie tak?

    Pozdrawiam serdecznie,
    Basia

    Odpowiedz

Dodaj komentarz