Prosty tort makowy z gotowej masy makowej z orzechami – Nowy, pyszny tort makowy w Małej Cukierence. Wygląda wspaniale, jest wilgotny, aromatyczny, bogaty, smaczny. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Upieczone ciasto jest wilgotne, mokre, więc dodatkowo tortu już nie nasączałam. Dla aromatu można troszkę blaty ciasta skropić likierem. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony zjemto.blog). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosty tort makowy z gotowej masy makowej z orzechami
Składniki:
Ciasto:
6 jajek – osobno żółtka i białka
850g gotowej masy makowej (użyłam z puszki)
50g zmielonych orzechów włoskich
50g posiekanych orzechów włoskich
35g kaszy manny (4 łyżki)
30g masła – roztopionego
1 łyżka kakao bez cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
parę kropli aromatu migdałowego
Krem:
500g schłodzonego serka mascarpone
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
4-5 łyżek cukru pudru (dosłodzić do smaku)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorącej wody
40ml likieru migdałowego lub kawowego lub orzechowego (można pominąć)
1 fix do śmietany
Dodatkowo:
kakao do posypania
połówki orzechów do ozdoby
Ciasto:
1. Żółtka przełożyć do miski i ubić mikserem na jasny krem. Dodać pozostałe składniki na ciasto oprócz białek i wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM.
2. Białka ubić i w trzech partiach dodać do masy makowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką do połączenia składników.
3. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia (ciasto może troszkę opaść).
4. Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki, patrz FILM. Zdjąć papier do pieczenia i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części (ciasto jest bardzo wilgotne, mokre, troszkę ciężkie, należy je ostrożnie przenosić).
Jedną część ciasta położyć na podstawce.
Krem:
5. Kawę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostudzenia.
6. Do miski wlać śmietankę, dodać serek, cukier puder i fix, ubić mikserem na jednolity krem (radzę użyć miksera ręcznego). Dodać ostudzoną kawę, likier i wymieszać mikserem.
7. Na pierwszą część ciasta wyłożyć około 1/3 kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta i kremem posmarować wierzch i boki tortu, należy pamiętać, aby zostawić trochę kremu na rozetki.
8. Brzeg tortu posypać kakao, patrz FILM. Odłożony krem na rozetki przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową końcówką lub szprycy (użyłam tylki Wilton 1A) i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki (patrz FILM). Na rozetkach poukładać orzechy. Tort wstawić do lodówki na całą noc.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Cześć
Zmieniłem olejek na waniliowy. Kawę na espresso. Orzechy do środka na mieszankę orzechów prażonych. Jednak ciasto wyrosło bardziej niż u Ciebie :) dzięki za przepis.Testy pojutrze na wigilię.
Właśnie piękę torcik już drugi raz na spotkanie z koleżankami.
Ciasto wyszło cudownie smaczne. Podałam koleżankom przepis. 😄
Witam serdecznie, kolejny przepis zaliczony. Ciasto robi się szybko, jest proste i pyszne. Czegóż sobie na święta życzyć więcej? Gościom bardzo smakowało, kolejny przepis wędruje do ulubionych. Pozdrawiam
Dzień dobry:) można czymś zastąpić kasze mannę?:)
Też chciałbym wiedzieć 🤗🤗🤗
Przepis na masę makową nie zawiera cukru? Chciałam utrzeć żółtka z cukrem czytam, nie ma?
nie dałam już cukru, gotowa masa makowa jest już wystarczająco słodka, pozdrawiam
Przepis na ciasto został skopiowany z bloga Smaki Weroniki
wcale nie, nie znam nawet tego bloga, na początku podałam inspirację i link, pozdrawiam
Dzień dobry, krem zważył mi siegdy dodałam kawy. Robilam to powolutku, a jednak mimo wszystko wyszło maslo. Co mogło pójść nie tak?
Pozdrawiam serdecznie,
Basia
Może krem był za długo mieszany lub kawa za dobrze nie ostygła, przykro mi, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję, dzis drugie podejscie ;)
Udało się 🙂👍
Ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry, gdybym robiła biszkopt z 3 jajek jakiej średnicy tortownicy użyć?
Pozdrawiam
Piękny, super, prosty torcik 😍
Można go upiec w rancie bo nie używam tortownicy?
myślę, że tak, pozdrawiam
Upiekłam wczoraj ciasto z tego przepisu a był to mój pierwszy w życiu przekładany tort :) Bardzo smaczne i faktyczne łatwe w przygotowaniu, polecam! :)
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Dat mozna uzyc masy makowej z bakaliamie ?
tak można, pozdrawiam
Witam tort makowy wygląda obłędnie, proszę powiedzieć jak smakuje chcę go zrobić na święta 🌞