Przepadam za kawą, więc dzisiaj kolejny wypiek z jej udziałem. Zapraszam na smaczną, aromatyczną babkę kawową. Maślana, z rodzynkami, delikatnie pachnie i smakuje kawą. Szczególnie do gustu przypadła mojemu tacie:) W przygotowaniu szybka i prosta, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam i zapraszam na FILM.
Babka kawowa
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g miękkiego masła
190g cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 płaskie łyżki mielonej kawy
50ml mocnej, zaparzonej kawy
60g rodzynek
Polewa:
100g białej czekolady
30-40g masła
1 łyżeczka kawy mielonej
Do ozdoby:
kawowe drażetki
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą.
2. Masło ucierać przez około 1 minutę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i dalej ucierać przez około 3-4 minuty.
3. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszamy mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Przy trzecim i czwartym jajku dodajemy 2 łyżki mąki przygotowanej w punkcie 1.
4. Do ciasta dodajemy resztę mąki i kawę mieloną oraz zaparzoną, mieszamy. Na końcu dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do niedużej formy na babkę o średnicy 21cm, posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
5. Babkę pieczemy w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i ostrożnie wyjmujemy z formy.
Polewa:
6. Składniki na polewę przekładamy do miseczki lub rondelka i roztapiamy na parze, mieszając. Gotową polewą dekorujemy babkę i na wierzchu układamy kawowe draże.
Udanych wypieków:)
Ja ją tobie od pięciu lat i jest zajefajna