Przepadam za kawą, więc dzisiaj kolejny wypiek z jej udziałem. Zapraszam na smaczną, aromatyczną babkę kawową. Maślana, z rodzynkami, delikatnie pachnie i smakuje kawą. Szczególnie do gustu przypadła mojemu tacie:) W przygotowaniu szybka i prosta, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam i zapraszam na FILM.
Babka kawowa
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g miękkiego masła
190g cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 płaskie łyżki mielonej kawy
50ml mocnej, zaparzonej kawy
60g rodzynek
Polewa:
100g białej czekolady
30-40g masła
1 łyżeczka kawy mielonej
Do ozdoby:
kawowe drażetki
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą.
2. Masło ucierać przez około 1 minutę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i dalej ucierać przez około 3-4 minuty.
3. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszamy mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Przy trzecim i czwartym jajku dodajemy 2 łyżki mąki przygotowanej w punkcie 1.
4. Do ciasta dodajemy resztę mąki i kawę mieloną oraz zaparzoną, mieszamy. Na końcu dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do niedużej formy na babkę o średnicy 21cm, posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
5. Babkę pieczemy w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i ostrożnie wyjmujemy z formy.
Polewa:
6. Składniki na polewę przekładamy do miseczki lub rondelka i roztapiamy na parze, mieszając. Gotową polewą dekorujemy babkę i na wierzchu układamy kawowe draże.
Udanych wypieków:)
Bardzo smaczna i łatwa ale o niespotykanym smaku babka .Polecam!Gdzie kupić draże kawowe?
Babka fajnie smakuje kawą, składniki mi się zwarzyły ale bez problemu babka wyszła. Ja zrobiłam w dwóch mniejszych foremkach.
bardzo ciekawy przepis
Cukierenko czy jak użyje termoobiegu to zmniejszyć temperaturę do 170°C?
nawet do 160 myślę, pozdrawiam
właśnie upiekłam, ale bez rodzynek ;) pięknie pachnie i ładnie rośnie :)
Piekłam wg tego przepisu, jest pyszna, dziś trochę zmieniłam dodałam 2 czubate łyżeczki kawy zaparzone 50 ml wody i odcedziłam, dodałam też 1 kieliszek amaretto, pychotka ,pozdrawiam, dzięki za extra przepisy
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
tak piekłam na najniższym, uda się na pewno, pozdrawiam serdecznie
Na jakim poziomie piekarnika nalezy piec podana babke…Na funkcji gora dol ale ja wlozylam vc wlasnie na srodkowym poziomie, a w zalaczonym Video jest na dolnym…Za pozno spostrzeglam, mam nadzieje, ze sie uda…Dziekuje
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Babka jest mega smaczna :) I fajnie szybko się robi :) Pozdrawiam!!
cieszę się, że smakowała:) pozdrawiam serdecznie
Przepyszna babeczka! Idealna dla kawoszy , dziękuję za przepis :) Pozdrawiam
Ogromnie się cieszę Kasiu! Bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie, babka jest przepyszna, kolejny przepis ktory zasluguje na 5 gwiazdek!!!! Jeszcze raz dziekuje za wspaniale przepisy !
Pozdrawiam wiosennie!
mmm. Chyba się skuszę też uwielbiam kawę