Ciastka cytrynowo -kokosowe bez glutenu, bez cukru, wegańskie

Proste w przygotowaniu ciastka cytrynowo – kokosowe bez cukru, wegańskie i bez glutenu. Sycące, kwaskowate, aromatyczne i chociaż zawierają sporo tłuszczu myślę, że nadają się na „Zdrową Środę”. Z przepisu przygotujemy niewielką blaszkę płaskich ciastek, ale jakich smacznych :). Polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux.

Ciastka cytrynowo -kokosowe bez glutenu bez cukru wegańskie

Ciastka cytrynowo -kokosowe bez glutenu bez cukru wegańskie
Składniki:
Spód:
1 szklanka orzechów włoskich
1/4 szklanki wiórków kokosowych
80g suszonych daktyli
szczypta soli
1 płaska łyżka startej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Wierzch:
2/3 szklanki oleju kokosowego
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki gęstego mleczka kokosowego bez wody kokosowej (puszkę z mleczkiem wstawiamy do lodówki na co najmniej noc, wytrąci się wtedy mleczko na wierzchu, a pod spodem będzie woda, po otwarciu puszki zbieramy tylko bardzo gęsty wierzch bez wody)
1/4 szklanki syropu z agawy lub klonowego, daktylowego lub miodu
6 łyżek soku z cytryny
2 łyżki startej skórki z cytryny

Ciastka cytrynowo -kokosowe bez glutenu bez cukru wegańskie

Spód:
1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut.

2. Daktyle osączyć i wszystkie składniki na spód przełożyć do blendera, zmiksować.

3. Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem. Masę orzechowo – daktylową rozłożyć równomiernie w blaszce.

Wierzch:
4. Do rondelka przełożyć olej kokosowy i mleczko kokosowe, podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią, zdjąć z ognia. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Masę wylać na spód w blaszce i deser wstawić do lodówki na całą noc.

Smacznego! :)

Ciastka cytrynowo -kokosowe bez glutenu bez cukru wegańskie

Ciastka cytrynowo -kokosowe bez glutenu bez cukru wegańskie

Print Friendly, PDF & Email

7 myśli na temat „Ciastka cytrynowo -kokosowe bez glutenu, bez cukru, wegańskie

Dodaj komentarz

.