Red Velvet Cake – W Małej Cukierence robi się bardzo romantycznie :). Zapraszam na tort w pięknym kolorze, bardzo wilgotny i aromatyczny, z kremem serowym. Oryginalnie krem do ciasta przygotowuje się z sera „cream cheese”, mnie nie udało się go kupić, więc użyłam serka mascarpone i gotowego sera na sernik. Przez to mój krem jest w smaku jakby bardziej „serowy”. Tort wygląda pięknie i wspaniale smakuje. Proszę pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Red Velvet Cake
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w pokojowej temperaturze:
350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka sody
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao bez cukru
220g miękkiego masła
3 jajka
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
200ml maślanki
1 i 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
1 łyżeczka octu (jabłkowego lub winnego)
Do nasączenia:
200ml wody
sok wyciśnięty z 1 cytryny
3 łyżeczki cukru pudru
Krem:
500g serka mascarpone
450g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
200g jogurtu greckiego
4 łyżki cukru pudru
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą.
2. Do drugiej miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (patrz FILM).
3. Na jajeczną masę przesiać mąkę z kakao, dodać maślankę, barwnik, ocet i znów wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do foremki w kształcie serca 23x21cm (Pojemność: 1.5 l ) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z foremki, zdjąć papier do pieczenia. Wierzch ciasta wyrównać nożem (patrz FILM). Odcięte ciasto pokruszyć do miseczki.
Ciasto przekroić w poziomie dwa razy (użyłam do tego noża strunowego), otrzymamy 3 krążki biszkoptu.
6. Jeden kawałek ciasta położyć na paterze. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
7. Składniki na krem przełożyć do miski i wymieszać mikserem, aż powstanie gładki, jednolity krem.
8. Około 4 łyżki kremu (patrz FILM) przełożyć na nasączony biszkopt i wyrównać. Przykryć go drugim kawałkiem ciasta, lekko docisnąć. Ciasto nasączyć połową pozostałego ponczu, wyłożyć znów około 4 łyżek kremu i wyrównać. Na wierzchu położyć ostatni kawałek ciasta i nasączyć go pozostałym ponczem.
9. Wierzch i boki tortu posmarować pierwszą, dosyć cienką warstwą kremu.
Następnie tort posmarować drugą, grubszą warstwą kremu (patrz FILM).
10. Wierzch tortu posypać pokruszonym ciastem. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków :)
Czy zamiast mascarpone można użyć sera z wiaderka?
myślę, że nie, pozdrawiam
zrobilam i będę nim dzisiaj maltretować gości. Już przy robieniu masy wiem, ze nie jest to raczej moje ulubione ciasto- za ciążka, za tłusta, wolę bitą śmietanę z lekkim biszkoptem, mężowi też nie leży, mam nadzieję, ze gościom będzie smakować^^
Jaki użyć najlepiej ser z wiaderka? Jakiej firmy ? Pozdrawiam
ja użyłam „mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam
Dzień dobry. Czy można zrobić w tortownicy o średnicy 25 cm ?
Jakiej firmy barwnik użyć aby uzyskać intensywną czerwień? Dr. Oetker nie poradził sobie.
użyłam barwnika pro gel marki rainbow dust, pozdrawiam
Witam czy tej masy wystarczy na tortownicę 26 cm ? Czy ciasto będzie wystarczająco wysokie żeby przeciąć na 2 części ? Pozdrawiam Dorota
wydaje mi się, że powinno wystarczyć, pozdrawiam
Blaszka miala średnice 25 cm. Ciacho mimo zakalca pyszne . Dzieciaki zjadly mimo to i chca jeszcze. A jaboje sie juz go robic. A wyglada przecudnie i pysznie. Czy zamiast takiego ciasta mozna zrobuc biszkopt do tego kremu?
myślę, że tak, pozdrawiam
Jak długo trzeba miksować krem mniej więcej? W moim wyczuwam nieco serową konsystencję. A użyłam ser Mój Ulubiony z Wielunia. Nie mieszalam zbyt długo i składniki były w temperaturze pokojowej.
We wstępnie napisałam, że masa jest serowa w smaku, wszystko ok, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za odpowiedź :) jednak chodziło mi o konsystencję, nie o smak. Ser z Wielunia nie jest taki idealnie kremowy, gładki, tylko taki minimalnie grudkowaty. Myślałam że miksowanie dłużej sprawi, że stanie się ta masa bardziej kremowa, ale niestety przedobrzyłam i masa zrobiła się płynna. Nawet kilka godzin w lodówce nie pomogło. Muszę zrobić nowy krem. Co Pani radzi zrobić z tą nieudanym kremem? Można z tego upiec sernik np.? Niestety nie jestem dobra w improwizowanych przepisach, byłabym wdzięczna za wskazówki. Pozdrawiam!
myślę, że tak można upiec, proszę dodać ze 4 jajka i może trochę dosłodzić, można dać aromat waniliowy lub cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, 1 łyżkę mąki pszennej i ziemniaczanej, pozdrawiam serdecznie
Wyszedł zakalec. Co mogło byc przyczuną? Jak wczesnie powinny być wyjete skladniki z lodowki np. Maslanka albo masło?
Ja wyciągam dzień wcześniej, może za mała blaszka, pozdrawiam serdecznie
Barwnik spożywczy z tubki czy proszek? ;)
barwnik w żelu, pozdrawiam
Chcialabym zamienic serek mascarpone na cream cheese, jakie sa proporcje?
za bardzo nie wiem, raczej zastąpiłabym ser na sernik, pozdrawiam
A mogę prosić o składniki na tortownice 22 cm ?
to powinno być dobre na tortownicę 22cm, pozdrawiam
Ja uwielbiam Pani stronę. Co bym nie robiła, wszystko się udaje. Szaleję w kuchni. Świetne przepisy. Pozdrawiam.
Tylko się zakochać :)
Na to czekałam! Dziękuję ♥♥♥