Kolejny nagrodzony przepis z konkursu „Słodkie Przedwiośnie”, nadesłała go Pani Margo. Deser bardzo smaczny i intensywnie kokosowy, ciekawy w smaku, trochę waniliowy. Słone krakersy przełamują słodycz i sprawiają, że ta wersja RAFAELLO jest bardziej lekka, nie za słodka. Masę budyniową do deseru radzę przygotować dzień wcześniej, żeby przez noc spokojnie ostygła. Ja ułożyłam 3 warstwy krakersów, ale można zrobić 4. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony, można go podać ze świeżymi owocami, polecam… (przepis ciut zmodyfikowałam)
Rafaello na krakersach
Składniki:
1 duże opakowanie „super krakersów” Lajkonik – 180g (mnie jedna paczka
wystarczyła na 3 warstwy, ale jeśli chcemy więcej warstw, to radzę kupić 2 paczki)
250 g wiórków kokosowych
1 cukier wanilinowy
1/2 litra mleka
250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
2 płaskie łyżki maki pszennej
2 czubate łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego (może być również kokosowy)
1. Do żółtek dodać 1/2 szklanki cukru, cukier wanilinowy i utrzeć na jasną kremową masę.
2. Następnie dodać mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka, wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach.
3. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru w rondelku z grubym dnem. Dodać utarte żółtka wymieszane z mąką, dokładnie wymieszać i zagotować, ciągle mieszając (ugotować jak budyń). Gotującą się masę trzymać na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, masę przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, masa ma mieć temperaturę pokojową (dobrze jest ugotować masę dzień wcześniej).
4. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach (ucierać przez około 4 minuty).
5. Do ostygniętej masy budyniowej dodawać po 1 łyżce masła i po każdym dodaniu przez krótką chwilę mieszać mikserem na średnich obrotach (proszę nie ucierać zbyt długo, bo masa się zważy).
Następnie dodać 150g wiórków kokosowych i wymieszać.
6. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia (blaszkę można posmarować masłem, aby papier lepiej przylegał, możemy również zrezygnować z blaszki i przygotować deser na papierze do pieczenia). Na dnie równomiernie ułożyć warstwę krakersów i posmarować ją około 1/3 kremu kokosowego. Na krem znów wyłożyć warstwę krakersów i posmarować kremem, tak postępujemy do wyczerpania składników, ostatnią warstwą ma być krem.
7. Wierzch deseru „rafaello na krakersach” posypujemy resztą wiórków kokosowych i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Smacznego:)
…nie mieszkajac w kraju,nie wiem jakie krekersy uzyc,,,,,,prosze o podpowiedz…..takie ,jakie sa na zdjeciu tutaj nie widzialam….??
Dziekuje z gory..:)
2 płaskie łyżki maki pszennej, pozdrawiam
A ile trzeba dodac maki bo nie mogę dopatrzeć w przepisie ?
to ma być budyń w proszku, w punkcie 3. wszystko gotujemy, pozdrawiam serdecznie
W 2 punkcie dodajemy 2 czubate łyżki budyniu, tylko czy on ma być w formie proszku czy już zrobiony? Dla pewności pytam, chodź sądzę że chyba zrobiony ^^
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam ciepło:)
Super przepis ! proste,szybkie i przepyszne:-) To już 3ciasto które z Tobą robie i zdecydowanie nie ostatnie :-D
Pozdrawiam
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ciasto wyszło rewalacja :)domownicy zachwyceni tylko następnym razem zrobię więcej warstw:) I oczywiście dodałam również migdały. Dziękuję za przepis na pewno wykorzystam jeszcze jakieś inne pozdrawiam :)
życzę smacznego! pozdrawiam
Mmm wygląda pysznie :)właśnie zabieram się za robienie masy spać nie mogę to poszaleje w kuchni :)
Pozdrawiam :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto tanie, szybkie, łatwe i przepyszne!!!!!!!!!!!!!!
wydaje mi się, że nie, pozdrawiam
zamierzam zrobić to ciasto na sobotę, a zapowiadają upały…czy po chwili stania na stole nie rozpłynie się???