Rafaello na krakersach

Kolejny nagrodzony przepis z konkursu „Słodkie Przedwiośnie”, nadesłała go Pani Margo. Deser bardzo smaczny i intensywnie kokosowy, ciekawy w smaku, trochę waniliowy. Słone krakersy przełamują słodycz i sprawiają, że ta wersja RAFAELLO jest bardziej lekka, nie za słodka. Masę budyniową do deseru radzę przygotować dzień wcześniej, żeby przez noc spokojnie ostygła. Ja ułożyłam 3 warstwy krakersów, ale można zrobić 4. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony, można go podać ze świeżymi owocami, polecam… (przepis ciut zmodyfikowałam)

rafaello

Rafaello na krakersach
Składniki:
1 duże opakowanie „super krakersów” Lajkonik – 180g (mnie jedna paczka
wystarczyła na 3 warstwy, ale jeśli chcemy więcej warstw, to radzę kupić 2 paczki)
250 g wiórków kokosowych
1 cukier wanilinowy
1/2 litra mleka
250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
2 płaskie łyżki maki pszennej
2 czubate łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego (może być również kokosowy)

1. Do żółtek dodać 1/2 szklanki cukru, cukier wanilinowy i utrzeć na jasną kremową masę.

2. Następnie dodać mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka, wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach.

3. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru w rondelku z grubym dnem. Dodać utarte żółtka wymieszane z mąką, dokładnie wymieszać i zagotować, ciągle mieszając (ugotować jak budyń). Gotującą się masę trzymać na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, masę przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, masa ma mieć temperaturę pokojową (dobrze jest ugotować masę dzień wcześniej).

4. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach (ucierać przez około 4 minuty).

5. Do ostygniętej masy budyniowej dodawać po 1 łyżce masła i po każdym dodaniu przez krótką chwilę mieszać mikserem na średnich obrotach (proszę nie ucierać zbyt długo, bo masa się zważy).
Następnie dodać 150g wiórków kokosowych i wymieszać.

rafaello

6. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia (blaszkę można posmarować masłem, aby papier lepiej przylegał, możemy również zrezygnować z blaszki i przygotować deser na papierze do pieczenia). Na dnie równomiernie ułożyć warstwę krakersów i posmarować ją około 1/3 kremu kokosowego. Na krem znów wyłożyć warstwę krakersów i posmarować kremem, tak postępujemy do wyczerpania składników, ostatnią warstwą ma być krem.

7. Wierzch deseru „rafaello na krakersach” posypujemy resztą wiórków kokosowych i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Smacznego:)

rafaello

rafaello

Print Friendly, PDF & Email

100 komentarzy do “Rafaello na krakersach”

  1. cieszę się, że ciasto smakowało:)

    jeśli chodzi o marcepan, ja bym dała krem pod spód żeby marcepan ładnie się ułożył na torcie, ale można też posmarować ciasto tylko dżemem, można dać krem taki jak tutaj podaje link:
    http://www.malacukierenka.pl/tort-z-mascarpone-budyniem-i-dzemem-ozdobiony-zelkami.html
    lub można użyć Ganache- czyli śmietanka z czekoladą jak tutaj przepis na Polewę:
    http://www.malacukierenka.pl/czekoladowy-tort-z-mascarpone-i-likierem-kawowym.html

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Pyszne!:) Wczoraj zrobione, wieczorem już była degustacja nie mogliśmy się powstrzymać. Mąż zabrał do pracy a ja właśnie wcinam do kawy. Dzis jeszcze lepszy, ciasto ładnie i smacznie się przejadło.:)

    Mam pytanie, niedługo Mój syn będzie miał urodziny. Dostałam zadanie zrobić tort z podobizną Angry Birds. Zakupiłam masę marcepanową chcę nią obłożyć tort i nie wiem czy pod spód musze coś pod tą masę położyć?
    Pierwszy raz będę miała z tą masą styczność i troszkę jestem zagubiona.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.:)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Super przepis! Robię to ciasto chyba już po raz 20sty, tylko w trochę większej blaszce – tortownicy 24x24cm, dzięki czemu wygląda jak mały torcik:) uważam, że najlepiej smakuje jak postoi trochę w lodówce – dzień a nawet dwa. I również sypie górę zawsze płatkami migdałów. Pycha!

    Odpowiedz
  4. Ja też uwielbiam to ciasto!!! pychotka! ale wierzch zawsze posypuje płatkami migdałów. bo przecież sercem rafaello jest migdał :)

    Odpowiedz
  5. Dobry wieczór :) Mam małe pytanie do Pani, mianowicie, mam gości w środę po południu, czy mogę to ciasteczko zrobić we wtorek, wieczorem? Czy to za wcześnie i krakersy za bardzo namokną? dziękuje z góry za odpowiedź

    Odpowiedz
  6. Mi się to ciasto „niby” udało. Pięknie się prezentowało w lodówce, nie mogłam się doczekać żeby spróbować. No i tu był zonk. Ono jest po prostu potwornie słone! Użyłam krakersów Lajkonik, budyń Delecty, wiórki jak wiórki, wszystko zgodnie z przepisem, tyle że te krakersy popsuły wszystko. Jest autentycznie ohydne, słone zamiast słodkiego. Nie wiem, może kupiłam jakieś przesolone krakersy. Jedno wiem na pewno, więcej Rafaello w tej wersji nie zrobię.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz