Kolejny nagrodzony przepis z konkursu „Słodkie Przedwiośnie”, nadesłała go Pani Margo. Deser bardzo smaczny i intensywnie kokosowy, ciekawy w smaku, trochę waniliowy. Słone krakersy przełamują słodycz i sprawiają, że ta wersja RAFAELLO jest bardziej lekka, nie za słodka. Masę budyniową do deseru radzę przygotować dzień wcześniej, żeby przez noc spokojnie ostygła. Ja ułożyłam 3 warstwy krakersów, ale można zrobić 4. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony, można go podać ze świeżymi owocami, polecam… (przepis ciut zmodyfikowałam)
Rafaello na krakersach
Składniki:
1 duże opakowanie „super krakersów” Lajkonik – 180g (mnie jedna paczka
wystarczyła na 3 warstwy, ale jeśli chcemy więcej warstw, to radzę kupić 2 paczki)
250 g wiórków kokosowych
1 cukier wanilinowy
1/2 litra mleka
250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
2 płaskie łyżki maki pszennej
2 czubate łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego (może być również kokosowy)
1. Do żółtek dodać 1/2 szklanki cukru, cukier wanilinowy i utrzeć na jasną kremową masę.
2. Następnie dodać mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka, wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach.
3. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru w rondelku z grubym dnem. Dodać utarte żółtka wymieszane z mąką, dokładnie wymieszać i zagotować, ciągle mieszając (ugotować jak budyń). Gotującą się masę trzymać na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, masę przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, masa ma mieć temperaturę pokojową (dobrze jest ugotować masę dzień wcześniej).
4. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach (ucierać przez około 4 minuty).
5. Do ostygniętej masy budyniowej dodawać po 1 łyżce masła i po każdym dodaniu przez krótką chwilę mieszać mikserem na średnich obrotach (proszę nie ucierać zbyt długo, bo masa się zważy).
Następnie dodać 150g wiórków kokosowych i wymieszać.
6. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia (blaszkę można posmarować masłem, aby papier lepiej przylegał, możemy również zrezygnować z blaszki i przygotować deser na papierze do pieczenia). Na dnie równomiernie ułożyć warstwę krakersów i posmarować ją około 1/3 kremu kokosowego. Na krem znów wyłożyć warstwę krakersów i posmarować kremem, tak postępujemy do wyczerpania składników, ostatnią warstwą ma być krem.
7. Wierzch deseru „rafaello na krakersach” posypujemy resztą wiórków kokosowych i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Smacznego:)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Zrobiłam, wszystko wyszło.. Jak dla mnie troszkę za słodki, ale moja rodzina się zajada :) pozdrawiam
mam nadzieję, że będzie smakowało, pozdrawiam serdecznie
Właśnie przed chwilką włożyłam je do lodówki :) A co wyjdzie, to zobaczymy jutro. Chyba zrobiłam w za dużej blaszce, bo mam wrażenie, że za mało masy miałam :)
myślę, że truskawki by pasowały albo maliny… pycha:) ja bym je chyba poukładała na warstwie kremu lekko dociskając, pozdrawiam
A w jaki sposób dodać do tego owoce? i jakie pasują? może być np. truskawka
Jak dodamy masę budyniową do masła lub margaryny to się nie zważy
w punkcie numer 2 dodajemy budyń w proszku, a później i tak gotujemy wszytko w rondelku, pozdrawiam
ten budyn ugotowany ma byc? ;)
ja górę posypałam zmielonymi orzechami włoskimi i było super-pyszne :)
mam nadzieję, że się udało i smakowało, pozdrawiam ciepło
Krem się studzi, a ja zastanawiam się czy zamiast
Krakersow dać biszkopt czy herbatniki… Krakersow nie mam :( chyba biszkopt będzie mniej słodki , zatem lepszy :)
na pewno:) Wesołych Świąt!
Ciacho w lodowce;-) z pewnością będzie pychotka….
ale musialo byc pyszne! dobry pomysl z malibu, dziekuje za komentarz, pozdrawiam serdecznie