Pyszne Świąteczne Ciastka Owsiane – Zapraszam na pyszne ciastka owsiane z przyprawami korzennymi i dodatkiem skórki pomarańczowej. Są bardzo smaczne, pachnące, z wierzchu troszkę chrupiące, a w środku miękkie. Wyglądają uroczo ozdobione białą czekoladą i kolorową posypką. W przygotowaniu są proste i szybkie. Jeśli nie mamy czasu na schładzanie ciasta to ciasteczka można upiec od razu, również będą smaczne. Inspiracja z gazety Bake From Scratch Holiday Cookies.
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne Świąteczne Ciastka Owsiane
Składniki na około 30 sztuk:
Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
200g płatków owsianych (użyłam górskich)
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżki startej skórki z pomarańczy
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
230g miękkiego masła
180g jasnego brązowego cukru
2 duże jajka
1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200g rodzynek
Do dekoracji:
około 170-200g białej czekolady
kolorowa posypka cukrowa
Ciasto:
1. Płatki owsiane przełożyć do blendera i krótko zmiksować, żeby tylko troszkę je rozdrobnić. Przesypać je do miski, dodać mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, sól i wymieszać łyżką.
2. Do drugiej miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać skórkę z pomarańczy, ekstrakt i wymieszać krótko mikserem.
3. Do maślanej masy dodać mąkę z przyprawami i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy, patrz FILM. Dodać rodzynki i wymieszać rękoma. Ciasto nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 45 minut.
4. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki troszkę większe od orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać. Między ciasteczkami zachować odstępy.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 15-17 minut, na funkcji góra-dół w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Dekoracja ciasteczek:
5. Białą czekoladę połamać i przełożyć do miseczki, roztopić na parze lub w mikrofalówce. Na każde ciasteczko nałożyć trochę białej czekolady (patrz FILM) i posypać kolorową posypką cukrową.
Udanych wypieków :)
Czy mogę już jej zrobić na święta czy jeszcze poczekać chwilkę 🙂 bo nie mogę się doczekać kiedy będę je robić 😀
ja bym je jutro upiekła, pozdrawiam serdecznie
Są rewelacyjne, musiałam się powstrzymać, żeby nie zjeść surowego ciasta. Fajnie przyprawione, dobrze czuć skórkę z pomarańczy. Dałam żurawinę, zamiast rodzynek i lekko zmniejszyłam ilość cukru, bo biała czekolada jest słodka. Przepis na pewno do powtórzenia!
bardzo się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Czym według Pani można zastąpić jajka w tym przepisie i w jakich proporcjach?
chyba bym dała banana, żeby mi zlepił ciasto, pozdrawiam
Czy zamiast mąki pszennej można dodać bezglutenową ?
nie wiem jak to będzie z bezglutenową, pozdrawiam
Dodałam mąkę ryżową. Wyszły pyszne :)
cisteczka pyszne !!! dziś zrobione :) polecam !
Ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Super że Pani już jest. Pozdrawiam😉
dziękuję, również pozdrawiam
Kochana Natalio, a czy mogę dać przyprawę do ciasteczek korzennych?
tak można, pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast rodzynek można dodać orzechy albo orzechy i żurawinę?
tak można, pozdrawiam
Czy zamiast brązowego cukru można dodać zwykły biały cukier?
tak można, pozdrawiam
Jak długo zachowują świeżość, mam na myśli to jak wcześnie przed świętami można je upiec, żeby były dobre?
tak do tygodnia, pozdrawiam serdecznie
Przepis bardzo fajny ale… Czy bez tych przypraw kardamon, cynamon itd też będą dobre? Niestety nie lubię ich. A żurawine można dodać? 🙄
myślę, że też będą dobre, myślę, że można dać żurawinę, pozdrawiam serdecznie