Pyszne Świąteczne Ciastka Owsiane

Pyszne Świąteczne Ciastka Owsiane – Zapraszam na pyszne ciastka owsiane z przyprawami korzennymi i dodatkiem skórki pomarańczowej. Są bardzo smaczne, pachnące, z wierzchu troszkę chrupiące, a w środku miękkie. Wyglądają uroczo ozdobione białą czekoladą i kolorową posypką. W przygotowaniu są proste i szybkie. Jeśli nie mamy czasu na schładzanie ciasta to ciasteczka można upiec od razu, również będą smaczne. Inspiracja z gazety Bake From Scratch Holiday Cookies.
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Pyszne Świąteczne Ciastka Owsiane

Pyszne Świąteczne Ciastka Owsiane
Składniki na około 30 sztuk:
Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
200g płatków owsianych (użyłam górskich)
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżki startej skórki z pomarańczy
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
230g miękkiego masła
180g jasnego brązowego cukru
2 duże jajka
1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200g rodzynek
Do dekoracji:
około 170-200g białej czekolady
kolorowa posypka cukrowa

Pyszne Świąteczne Ciastka Owsiane

Ciasto:
1. Płatki owsiane przełożyć do blendera i krótko zmiksować, żeby tylko troszkę je rozdrobnić. Przesypać je do miski, dodać mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, sól i wymieszać łyżką.

2. Do drugiej miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać skórkę z pomarańczy, ekstrakt i wymieszać krótko mikserem.

3. Do maślanej masy dodać mąkę z przyprawami i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy, patrz FILM. Dodać rodzynki i wymieszać rękoma. Ciasto nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 45 minut.

4. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki troszkę większe od orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać. Między ciasteczkami zachować odstępy.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji termoobieg przez około 15-17 minut, na funkcji góra-dół w 180C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Dekoracja ciasteczek:
5. Białą czekoladę połamać i przełożyć do miseczki, roztopić na parze lub w mikrofalówce. Na każde ciasteczko nałożyć trochę białej czekolady (patrz FILM) i posypać kolorową posypką cukrową.

Udanych wypieków :)

Pyszne Świąteczne Ciastka Owsiane

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

21 komentarzy do wpisu „Pyszne Świąteczne Ciastka Owsiane”

  1. Przepis bardzo fajny ale… Czy bez tych przypraw kardamon, cynamon itd też będą dobre? Niestety nie lubię ich. A żurawine można dodać? 🙄

    Odpowiedz
  2. Są rewelacyjne, musiałam się powstrzymać, żeby nie zjeść surowego ciasta. Fajnie przyprawione, dobrze czuć skórkę z pomarańczy. Dałam żurawinę, zamiast rodzynek i lekko zmniejszyłam ilość cukru, bo biała czekolada jest słodka. Przepis na pewno do powtórzenia!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz