Serowy Makowiec z Brzoskwiniami

Serowy Makowiec z Brzoskwiniami – Pyszny sernik z makiem i brzoskwiniami na kakaowym, kruchym cieście. Wilgotny, waniliowy, ładnie pachnie i apetycznie wygląda. Brzoskwinie dobrze smakują z makiem i przypieczonym, chrupiącym ciastem. Jest prosty w przygotowaniu, uda się nawet na bardzo mokrym serze z wiaderka. Do przepisu użyłam kupnego, suchego zmielonego maku. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyślij przepis).
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Serowy Makowiec z Brzoskwiniami

Serowy Makowiec z Brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto:
420g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g masła lub margaryny
110g cukru
5 żółtek
3 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
190g cukru
4 jajka
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Masa makowa:
5 białek
90g suchego, zmielonego maku (kupiłam zmielony, suchy mak, nie z puszki)
100g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie (puszka 820g)

Ciasto:
1. Do miski wyspać mąkę, przesiać kakao, dodać cukier i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone masło lub margarynę, żółtka, śmietanę i rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną troszkę większą od drugiej. Większą część spłaszczyć (patrz FILM), zawinąć w folię spożywczą, mniejszą również zawinąć w folię i oba kawałki wstawić do lodówki na około 45 minut.

2. Większy kawałek ciasta wyjąć z lodówki i delikatnie, podsypując wałek mąką, rozwałkować na wielkość blaszki 25x30cm, blaszka wyłożona papierem do pieczenia, patrz FILM. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Masa serowa:
3. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, budyń i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

Masa makowa:
4. Do drugiej miski przełożyć białko i ubić mikserem. Dodać cukier i miksować jeszcze przez około 2-3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną, krótko wymieszać. Dodać mak, wymieszać.

5. Na podpieczony spód wylać 1/3 masy serowej i na wierzchu wyłożyć łyżką/szpatułką połowę masy makowej, wylać połowę pozostałej masy serowej, wyrównać, patrz FILM. Wyłożyć pozostałą masę makową i masę serową, znów wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 160°C na funkcji góra – dół przez 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

6. Gdy ciasto będzie się podpiekało przygotujemy brzoskwinie.
Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki.

7. Na podpieczone ciasto wyłożyć brzoskwinie, patrz FILM.
Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ciasto poukładać na brzoskwiniach. Blaszkę wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w 160°C na funkcji góra – dół przez około 45 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

8. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia i następnie można wstawić do lodówki. Myślę, że lepiej smakuje schłodzone.

Udanych wypieków :)

Serowy Makowiec z Brzoskwiniami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Obłędny Prosty Makowiec z Jabłkami

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador

Pyszna Wyborna Babka Makowa

17 komentarzy do “Serowy Makowiec z Brzoskwiniami”

  1. Dzień dobry,
    Czy to możliwe, żeby po takim czasie pieczenia ciasto na dole było.. Surowawe? :( Na początku trochę zepsułam i nie dałam na 2 od dołu tylko na środkowe miejsce w piekarniku.. Ogólnie wsyztsko jest pyszne, ale nie jestem pewna co z dołem.. Może mi się wydaje.. Można to jakoś sprawdzić?

    Odpowiedz
  2. dziękuję za przepis, upiekłam to ciasto na święta – było smaczne.
    jedynie do masy makowej dodałam trochę pokrojonych orzechów, słupki migdałów, rodzynków i skórkę z pomarańczy.

    Odpowiedz
    • myślę, że można wtedy pominąć cukier przy robieniu masy makowej, bo masa makowa z puszki już jest słodka, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz