PYSZNE Pierniczki na ŚWIĘTA – Nowy przepis w Małej Cukierence na pyszne, aromatyczne pierniczki świąteczne. Zawierają dużo korzennych przypraw i są bardzo smaczne, przepis jest świetny. Dostałam go od koleżanki, która zajmuje się wypiekami na zamówienia w Łodzi „Ciasta od R”. Ciasto na pierniczki musi trochę poleżakować w zamrażalniku tak co najmniej 2-3 tygodnie. Pierniczki ładnie się pieką, są równe, dobrze trzymają kształt. Bardzo polecam… W przyszłym tygodniu postaram się przygotować nowy post z dekorowania pierniczków. Na razie jak udekorować pierniczki można zobaczyć tutaj: „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier” (klik)
Drugi post z dekorowania pierniczków: Dekorowanie Świątecznych Pierniczków Część 2 (klik).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
PYSZNE Pierniczki na ŚWIĘTA
Składniki:
500g naturalnego miodu
500g cukru
500g masła
5 łyżek kakao bez cukru
1,5kg mąki pszennej (użyłam tortowej + jeszcze trochę mąki jeśli ciasto będzie bardzo klejące)
1 łyżka soli (płaska)
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
4 łyżki cynamonu
2 łyżeczki zmielonych goździków
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
szczypta mielonego pieprzu
1. Do garnka przełożyć miód, masło, cukier i kakao. Postawić na niedużym ogniu i mieszając, roztopić składniki (cukier też musi się roztopić, masę więc trzeba będzie zagotować).
Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
2. Ziele angielskie przełożyć do moździerza i rozdrobnić na pył.
Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy i przyprawy (razem z zielem angielskim), wymieszać łyżką. Dodać ostygniętą masę z miodem, jajka i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące i nie będzie trzymało kształtu należy dodać jeszcze trochę mąki (patrz FILM).
3. Gotowe ciasto podzielić na 3-4 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na całą noc (można wstawić nawet na 4 tygodnie).
4. Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażalnika i zostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia.
5. Rozmrożone ciasto można krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. Z ciasta wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową do wypieków. Należy zachować między pierniczkami odstępy ponieważ sporo rosną.
6. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 8-10 minut. Pierniczki po wyjęciu z piekarnika powinny być miękkie. Jeśli będziemy je piec dłużej lub w wyższej temperaturze to będą chrupiące (ale nie twarde, jak trochę poleżą to po paru dniach zmiękną).
Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i po tym czasie przenosić „Pierniczki na ŚWIĘTA” z blachy.
Udanych wypieków :)
jakie masło dodać zeby bylo ok
używam masła o zawartości tłuszczu 82% lub 83% pozdrawiam serdecznie
Ok. Pozdrawiam
Dobry wieczór. Przygotowałam ciasto na pierniczki. Jest już od dwóch godzin w zamrażalniku. Musiałam jednak dodać ok. 2-3 szklanek więcej mąki niż w przepisie. Inaczej byłoby zbyt klejące. Mam nadzieję, że pierniki wyjdą tak jak trzeba.
zarobilam dwa tyg. temu dzisiaj pieklam, ciasto sie tak kruszylo ze nie moglam walkowac ,nie jestem laikiem w pieczeniu ale cos mi poszlo nie tak bo przy zarabianiu ciasto bylo super plastyczne ale dzisiaj to byla katorga jakas klelam jak nie wiem co,pieke pierniki od kilku lat ale jeszcze cos takiego mi sie nie przytrafilo.
nie wiem co się stało, ja już w tym roku 3 razy robiłam te pierniczki i uważam że są super, przykro mi, pozdrawiam
Zrobiłam z połowy porcji tak jak było sugerowane z 3 jajkami. Coś mi jednak nie wyszlo, ciasto było strasznie lepkie. Podsypywalam mąka, użyłam jej dużo, dużo, dużo więcej niż sugerował przepis… Mimo to ciasto dalej było bardzo klejace. Bałam się dodawać więcej mąki bo na połowę porcji użyłam jej prawie tyle co w Twoim przepisie. Zafoliowalam i schowałam takie jakie bylo. Nie wiem czy coś mi z tego wyjdzie. Pierwszy raz zabrałam się za robienie pierniczków i chyba nie mam do tego talentu. Dodam tylko że wszystkie składniki skrupulatnie odmierzałam.
trzeba dodać tyle mąki żeby ciasto się mocno nie kleiło, myślę, że będą dobre, tylko będzie ich dużo :) pozdrawiam serdecznie
Może za słabo była masa wystudzina przez co rzadsza. Ja robiłam z tego przepisu. Dodałam masę prawie tezejaca i dobrze że nie wyspałam do miski 1,5 kg bo by było za dużo.
Dzień dobry, czy można nie trzymać ciasta w zamrażarce 3 tygodnie, tylko jedną noc? Też będą smaczne?
tak można, pozdrawiam
Wyglądają wspaniale. Pokuszenie się na zrobienie ale z połowy porcji bo ta ilość lekko prze przytłacza. W takim wypadku dodać 2 czy 3 jajka?
dałabym 3 tak myślę, pozdrawiam
Zrobione Siedzi i się mrozi zobaczymy co mi wyjdzie ale z przepisów tutaj podanych wszystko mi się udaje i jest pyszne pozdrowionka
Witam
Co daje zamrozenie ciasta na pierniczki na tak dlugo? Pozdrawiam
podobno są smaczniejsze, pozdrawiam
Czy pierniczki sa miekkie po upieczeniu?
tak jeśli ich nie spieczemy, jeśli za długo będziemy piec będą chrupiące, 3-4 dniach zmiękną, ale na pewno nie są twarde, pozdrawiam
Już czujemy zapach Twoich pierników! Świetny przepis :)
Pierniczki po ozdobieniu moga być chyba świetnym pomysłem na prezent. Wyjeżdzam na święta i zastanawiam się nad ich zrobieniem i udekorowaniem. Ile wcześniej można je zrobić aby w święta były smaczne?
można zrobić je już teraz, pozdrawiam
Czy można zamiast oddzielnych przypraw kupić przyprawę do piernika
tak można, ale nie polecam, pozdrawiam
Skąd foremka głowa renifera/jelonka?
przykro mi nie pamiętam, pozdrawiam
Witam,
Czy pierniczki beda na tyle twarde by wytrzymac na choince kilka dni?
Pozdrawiam
tak będą, pozdrawiam
Dobry wieczór, jak dużo pierniczkow można upiec z podanej porcji? Oczywiście mniej więcej, przy formece o średnicy 7cm np. :)
nie powiem, bo jest ich bardzo dużo, cały kontenerek, pozdrawiam serdecznie