MEGA CIASTO Kremowa Uczta z czekoladą

MEGA CIASTO Kremowa Uczta z czekoladą – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto z czekoladą. Jest bardzo smaczne, rozpływa się w ustach, oba kremy jasny i ciemny wspaniale ze sobą smakują. Ciasto jest aromatyczne, apetycznie wygląda i uważam, że jest proste do zrobienia. Podczas przygotowywania może się wydawać, że budyń jest za gęsty, ale tak ma być. Powstanie świetne, kremowe ciasto. Polecam! (inspiracja z bloga kolaci.biz). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

 

MEGA CIASTO Kremowa Uczta z czekoladą

MEGA CIASTO Kremowa Uczta z czekoladą
Składniki:
Spód:
5 białek
120g cukru
100g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
Krem:
1 litr mleka
5 żółtek
3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej)
80g cukru
250g masła w temperaturze pokojowej
200g mlecznej czekolady (ja użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 50%)
200g białej czekolady
Wierzch:
250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie)
1 łyżka cukru pudru
kakao do posypania

MEGA CIASTO Kremowa Uczta z czekoladą

Zaczniemy przygotowywać krem:
1. Do rondelka wlać około 700ml mleka, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę, 3 budynie i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, użyłam do tego miksera, patrz FILM.

2. Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie z żółtkami i ugotować bardzo gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1-2 minuty.

3. Budyń zdjąć z ognia i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać białą czekoladę, a do drugiej mleczną czekoladę, każdą część dokładnie wymieszać, aż czekolada się roztopi, patrz FILM (budynie mogą jeszcze trochę zgęstnieć, ale tak ma być).
Każdy budyń czekoladowy nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, oba mają mieć temperaturę pokojową jak masło.

Spód:
4. Do czystej miski przełożyć białka i ubić. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści. Dodać zmielone orzechy, mąkę i wymieszać szpatułką.

5. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia (piana bardzo opadnie).

Skończymy krem:
6. Z ciemnego budyniu zdjąć folię spożywczą i przez chwilę ucierać go mikserem, aż zrobi się bardziej kremowy, patrz FILM. Następnie dodać 125g pokrojonego masła i znów ucierać mikserem na jednolity krem. Tak samo postępujemy z jasnym kremem, przez chwilę go ucieramy i dodajemy masło.

7. Z blaszki wyjąć spód i zdjąć papier do pieczenia. Papier i spód włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu, że odkleiliśmy papier od ciasta będzie się ono łatwiej kroiło). Na spód w blaszce wyłożyć połowę jasnego kremu i wyrównać. Następnie wyłożyć połowę ciemnego kremu, wyrównać, patrz FILM. Wyłożyć pozostały jasny krem i resztę ciemnego kremu, wyrównać.

Wierzch:
8. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier, fix i ubić.

9. Gotową śmietankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.

10. Ciasto posypać trochę kakao i wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków :)

MEGA CIASTO Kremowa Uczta z czekoladą

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

21 komentarzy do “MEGA CIASTO Kremowa Uczta z czekoladą”

  1. Masa rewelacyjna a spód niekoniecznie musi być z orzechami można upiec biszkopt kakaowy przekroić na poł i drugą połówką ciasta przedzielić masy.

    Odpowiedz
  2. Dla mnie też za dużo tej masy aczkolwiek jest bardzo dobre. Zrobiłam dwa spody i jeden z nich dałam w środek. Myslę, że czarna porzeczka też by pasowała

    Odpowiedz
  3. Przepyszne to ciasto. powiem o moich modyfikacjach..zamieniłam orzechy na wiórki kokosowe a pomiędzy krem jasny i ciemny włożyłam ciasteczka. rewelacja!!

    Odpowiedz
  4. Ciasto zrobione. W smaku bardzo dobre ale… no właśnie, jak dla nas mocno zamula. Za dużo tej masy mimo, że wyszły idealnie. Mój pomysł na modyfikację to upieczenie dodatkowej warstwy spodniej i dołożenie wiśni z alkoholu. Ostatecznie spód, dwie warstwy masy, spód na którym lądują wiśnie z alkoholu, dwie warstwy masy i śmietanka. Planuje przetestować taką konfigurację żeby złamać tą ilość masy. Samo ciasto z dodatkiem wiśni osobno smakowało bardzo dobrze, stąd ten pomysł.

    Odpowiedz
  5. Ciacho rewelacja, zachwytom nie bylo konca 😋,ponoc obledne 😋( pisze ponoc- osobiscie wole wersje ze zdrowej srody😉)
    Nie kombinowalam z wierzchnia warstwa , byla smietanowa – z wiorkami z czekolady zas do masy dodany ekstrakt waniliowy
    Serdeczne dzieki , pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Zalega mi w lodowce serek mascarpone , moge wierzch nim potraktowac ,da rade czy niekoniecznie?
    Bede wdzieczna za info 😉
    Jutro podejmuje wyzwanie,moze się uda 🤔,
    ( serniczek z gruszkami rewelacyjny)
    Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  7. Wczoraj zrobiłam, wszystko wg przepisu ( nie jeden już Pani wypróbowałam ) niestety po raz pierwszy poszło cos nie tak. Masy są rzadsze i po przekrojeniu rozmazane, ale w smaku miodzio.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz