MEGA CIASTO Kremowa Uczta z czekoladą – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto z czekoladą. Jest bardzo smaczne, rozpływa się w ustach, oba kremy jasny i ciemny wspaniale ze sobą smakują. Ciasto jest aromatyczne, apetycznie wygląda i uważam, że jest proste do zrobienia. Podczas przygotowywania może się wydawać, że budyń jest za gęsty, ale tak ma być. Powstanie świetne, kremowe ciasto. Polecam! (inspiracja z bloga kolaci.biz). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
MEGA CIASTO Kremowa Uczta z czekoladą
Składniki:
Spód:
5 białek
120g cukru
100g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
Krem:
1 litr mleka
5 żółtek
3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej)
80g cukru
250g masła w temperaturze pokojowej
200g mlecznej czekolady (ja użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 50%)
200g białej czekolady
Wierzch:
250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie)
1 łyżka cukru pudru
kakao do posypania
Zaczniemy przygotowywać krem:
1. Do rondelka wlać około 700ml mleka, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę, 3 budynie i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, użyłam do tego miksera, patrz FILM.
2. Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie z żółtkami i ugotować bardzo gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1-2 minuty.
3. Budyń zdjąć z ognia i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać białą czekoladę, a do drugiej mleczną czekoladę, każdą część dokładnie wymieszać, aż czekolada się roztopi, patrz FILM (budynie mogą jeszcze trochę zgęstnieć, ale tak ma być).
Każdy budyń czekoladowy nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, oba mają mieć temperaturę pokojową jak masło.
Spód:
4. Do czystej miski przełożyć białka i ubić. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści. Dodać zmielone orzechy, mąkę i wymieszać szpatułką.
5. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia (piana bardzo opadnie).
Skończymy krem:
6. Z ciemnego budyniu zdjąć folię spożywczą i przez chwilę ucierać go mikserem, aż zrobi się bardziej kremowy, patrz FILM. Następnie dodać 125g pokrojonego masła i znów ucierać mikserem na jednolity krem. Tak samo postępujemy z jasnym kremem, przez chwilę go ucieramy i dodajemy masło.
7. Z blaszki wyjąć spód i zdjąć papier do pieczenia. Papier i spód włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu, że odkleiliśmy papier od ciasta będzie się ono łatwiej kroiło). Na spód w blaszce wyłożyć połowę jasnego kremu i wyrównać. Następnie wyłożyć połowę ciemnego kremu, wyrównać, patrz FILM. Wyłożyć pozostały jasny krem i resztę ciemnego kremu, wyrównać.
Wierzch:
8. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier, fix i ubić.
9. Gotową śmietankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
10. Ciasto posypać trochę kakao i wstawić do lodówki na całą noc.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Ciasto wyszło pyszne .Troszkę rzadsza masa mi wyszła , ale mimo wszystko się udało. Po schłodzeniu masy odpowiednio stężały i z krojeniem nie było problemu. Uważam , że nie potrzeba tu nic modyfikować .Poprostu zjeść odpowiednią ilośc i nic nie będzie mdliło.
PS. Do łasuchów : drugi kawałek ciasta smakuje tak samo jak pierwszy :) nie ma co za dużo próbować :) Pozdrawiam
Dzień dobry ! Czy jest możliwe, że budyń z czekoladą się rozwarstwił ? Pokroiłam czekoladę na mniejsze kawałki , dodałam budyń , wymieszałam , a on zrobił się taki … śliski .
Masa rewelacyjna a spód niekoniecznie musi być z orzechami można upiec biszkopt kakaowy przekroić na poł i drugą połówką ciasta przedzielić masy.
Dla mnie też za dużo tej masy aczkolwiek jest bardzo dobre. Zrobiłam dwa spody i jeden z nich dałam w środek. Myslę, że czarna porzeczka też by pasowała
Przepyszne to ciasto. powiem o moich modyfikacjach..zamieniłam orzechy na wiórki kokosowe a pomiędzy krem jasny i ciemny włożyłam ciasteczka. rewelacja!!
Nie słodkie to ciasto…. A ściślej to masa ma za mało cukru w przepisie.
Mam blaszkę 40×25 w jakiej ilości powinnam zwiększyć składniki? :)
Pozdrawiam
Ciasto zrobione. W smaku bardzo dobre ale… no właśnie, jak dla nas mocno zamula. Za dużo tej masy mimo, że wyszły idealnie. Mój pomysł na modyfikację to upieczenie dodatkowej warstwy spodniej i dołożenie wiśni z alkoholu. Ostatecznie spód, dwie warstwy masy, spód na którym lądują wiśnie z alkoholu, dwie warstwy masy i śmietanka. Planuje przetestować taką konfigurację żeby złamać tą ilość masy. Samo ciasto z dodatkiem wiśni osobno smakowało bardzo dobrze, stąd ten pomysł.
Czy można mąkę pszenna zastąpić bezglutenowa? Jeśli tak to jaka będzie najlepsza?
Ciacho rewelacja, zachwytom nie bylo konca 😋,ponoc obledne 😋( pisze ponoc- osobiscie wole wersje ze zdrowej srody😉)
Nie kombinowalam z wierzchnia warstwa , byla smietanowa – z wiorkami z czekolady zas do masy dodany ekstrakt waniliowy
Serdeczne dzieki , pozdrawiam
Zalega mi w lodowce serek mascarpone , moge wierzch nim potraktowac ,da rade czy niekoniecznie?
Bede wdzieczna za info 😉
Jutro podejmuje wyzwanie,moze się uda 🤔,
( serniczek z gruszkami rewelacyjny)
Pozdrawiam serdecznie.
można dać, ale ze śmietankę myślę lepsze, pozdrawiam serdecznie
Wczoraj zrobiłam, wszystko wg przepisu ( nie jeden już Pani wypróbowałam ) niestety po raz pierwszy poszło cos nie tak. Masy są rzadsze i po przekrojeniu rozmazane, ale w smaku miodzio.
tak one są takie rozmazane, pozdrawiam serdecznie
a czy mozna dac orzechy nerkowce
A czy spod nie będzie twardy żeby go kroić?
spód nie jest twardy, pozdrawiam
Czy zamiast zmielonych orzechów można dodać więcej mąki, a jeśli tak to ile.
Dziękuję za odpowiedzi pozdrawiam.
raczej nie, jak coś to migdały lub orzechy laskowe, pozdrawiam serdecznie
5kochana Pani Natalio pani ciasta wyglądają lepiej niż wspaniale ,ja też piekę duzo ciast ,ale Pani ciasta są wspaniale .Nie jadłam jeszcze żadnego z nich ale sam widok to uczta dla oczu .Znam się trochę na tym.Ja mieszkam w Kanadzie .Gdy pierwszy raz zobaczylam Pani wypieki jestem pod wrażeniem życzę dużo sukcesów. [email protected] i
Bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Witam czy ciasto po pokrojeniu na mniejsze kawałki nie rozpływa się ?
moje się nie rozpływało, pozdrawiam serdecznie