Pyszne ciasto MACZEK z kokosem i polewą czekoladową – Zapraszam na nowe, wspaniałe ciacho w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne. Krem jest cytrynowy, więc ciasto nie jest mdłe, wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. W przygotowaniu nie jest trudne. Wygląda apetycznie i będzie idealne na wyjątkowe okazje. Zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta na Święta” przyślij przepis). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne ciasto MACZEK z kokosem i polewą czekoladową
Składniki:
Ciasto:
8 białek
4 żółtka
130g cukru
50g posiekanych migdałów
50g zmielonych migdałów
120g suchego maku (nie mielonego)
100g wiórków kokosowych
parę kropli aromatu migdałowego
Do nasączenia:
170ml wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
450ml mleka
125ml soku z cytryny (świeżo wyciśnięty)
120g cukru kryształu
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
2 budynie śmietankowe bez cukru
4 żółtka
250g masła w temperaturze pokojowej
70g cukru pudru
Wierzch:
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70%
230ml śmietanki kremówki 30%
wiórki kokosowe do posypania
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Białka ubić na pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę, patrz FILM.
3. Do piany z jajek dodać posiekane migdały, zmielone migdały, mak, wiórki kokosowe i parę kropli aromatu migdałowego, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Krem:
5. Do rondelka wlać połowę mleka, dodać cukier kryształ, cukier z wanilią i postawić na ogniu, zagotować.
6. Do pozostałego mleka dodać sok z cytryny, dwa budynie w proszku, żółtka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
7. Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie z żółtkami i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1 minutę.
8. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
9. Masło przełożyć do miski, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
Składanie ciasta:
10. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier wyłożyć z powrotem do blaszki.
11. Ciasto przekroić w poziomie na dwie części. Jedną część włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową przygotowanego ponczu nasączyć ciasto w blaszce.
12. Na ciasto wyłożyć około 2/3 kremu i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta, patrz FILM (ja odwróciłam ciasto, czyli przypieczoną skórkę z wierzchu położyłam na kremie, aby ciasto było bardziej równe, ale nie musimy tego robić). Ciasto nasączyć pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
Polewa:
13. Śmietankę wlać do rondelka, postawić na ogniu i zagotować.
14. Obie czekolady połamać i przełożyć do miski, zalać je gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa, patrz FILM. Odstawić do ostudzenia na około 15-25 minut (od czasu do czasu można ją zamieszać).
15. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Zrobiłam pierwszy raz i rodzina oszalała na punkcie tego ciasta, jest naprawdę pyszne😋 Podręciłam smak dodadaniem spirytusu do ponczu🥳
Robiłam już dwa razy, w tym tygodniu będę robiła po raz trzeci. Najlepsze ciasto jakie do tej pory jadłam! Przy okazji bez glutenu co bardzo mnie cieszy ponieważ nie musiałam kombinować z mąką.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam droga cukierenko czy zamiast migadałów mogę dać orzechy nerkowca pozdrawiam Dziękuje
nie jestem pewna, ale chyba tak, pozdrawiam
Witam,,gdzie mozna znalezc książke z pani przepisami?
Jeszcze nie wydałam książki, pozdrawiam serdecznie
Witam . Czy do ciasta można dodać gotowa masę makowa zamiast suchego?
Witam. Czy moze byc mak mielony?
nie wiem czy będzie tak smacznie, kiedyś użyłam gotowego zmielonego maku i byłam rozczarowana, pozdrawiam