Pyszne ciasto MACZEK z kokosem i polewą czekoladową

Pyszne ciasto MACZEK z kokosem i polewą czekoladową – Zapraszam na nowe, wspaniałe ciacho w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne. Krem jest cytrynowy, więc ciasto nie jest mdłe, wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. W przygotowaniu nie jest trudne. Wygląda apetycznie i będzie idealne na wyjątkowe okazje. Zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta na Święta” przyślij przepis). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Pyszne ciasto MACZEK z kokosem i polewą czekoladową

Pyszne ciasto MACZEK z kokosem i polewą czekoladową
Składniki:
Ciasto:
8 białek
4 żółtka
130g cukru
50g posiekanych migdałów
50g zmielonych migdałów
120g suchego maku (nie mielonego)
100g wiórków kokosowych
parę kropli aromatu migdałowego
Do nasączenia:
170ml wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
450ml mleka
125ml soku z cytryny (świeżo wyciśnięty)
120g cukru kryształu
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
2 budynie śmietankowe bez cukru
4 żółtka
250g masła w temperaturze pokojowej
70g cukru pudru
Wierzch:
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70%
230ml śmietanki kremówki 30%
wiórki kokosowe do posypania

Pyszne ciasto MACZEK z kokosem i polewą czekoladową

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Białka ubić na pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę, patrz FILM.

3. Do piany z jajek dodać posiekane migdały, zmielone migdały, mak, wiórki kokosowe i parę kropli aromatu migdałowego, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Krem:
5. Do rondelka wlać połowę mleka, dodać cukier kryształ, cukier z wanilią i postawić na ogniu, zagotować.

6. Do pozostałego mleka dodać sok z cytryny, dwa budynie w proszku, żółtka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.

7. Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie z żółtkami i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1 minutę.

8. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

9. Masło przełożyć do miski, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

Składanie ciasta:
10. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier wyłożyć z powrotem do blaszki.

11. Ciasto przekroić w poziomie na dwie części. Jedną część włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową przygotowanego ponczu nasączyć ciasto w blaszce.

12. Na ciasto wyłożyć około 2/3 kremu i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta, patrz FILM (ja odwróciłam ciasto, czyli przypieczoną skórkę z wierzchu położyłam na kremie, aby ciasto było bardziej równe, ale nie musimy tego robić). Ciasto nasączyć pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać.

Polewa:
13. Śmietankę wlać do rondelka, postawić na ogniu i zagotować.

14. Obie czekolady połamać i przełożyć do miski, zalać je gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa, patrz FILM. Odstawić do ostudzenia na około 15-25 minut (od czasu do czasu można ją zamieszać).

15. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków :)

Pyszne ciasto MACZEK z kokosem i polewą czekoladową

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Pyszne Mini Pączki Cytrynowe

Prosty tort orzechowy z czekoladą

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą

Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta

36 komentarzy do “Pyszne ciasto MACZEK z kokosem i polewą czekoladową”

  1. Cześć,

    Mam pytanko. W przepisie piszesz o ponczu. Co masz na myśli? To nie są te składniki do nasączenia, wiec co to jest? Bardzo lubię Twoje przepisy i często korzystam, ale tu się nie mogę połapać.

    Pozdrawiam serdecznie

    Asia

    Odpowiedz
    • to nazywam ponczem:
      Do nasączenia:
      170ml wody
      1 łyżka soku z cytryny
      1 łyżeczka cukru pudru

      pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  2. Witam. Zagotowałam śmietankę do polewy i wrzuciłam czekolady. Niestety oddzielił się tłuszcz od masy i nie dało się tego wymieszać. Może mi Pani powiedzieć co poszło nie tak?

    Odpowiedz
    • Czasem takie coś się zdarza. Nieraz jest to kwestia śmietanki,innym razem czegoś innego. Wtedy można użyć blendera który uratuje sytuację ;)

      Odpowiedz
    • Ja z doświadczenia wiem że czekolada mogła być przyczyną, ja używam tylko Wedla bo z Milka tak właśnie się działo. A

      Odpowiedz
  3. Doskonałość!
    Trochę obawiałam się, czy biszkopt „tylko z ziarnami” bez mąki da radę, ale pięknie się upiekł. A efekt całości – genialne ciasto!
    Dziękuję za przepis!

    Odpowiedz
  4. Kochana Cukierenko,
    tyle ciast i tortów zrobiłam z Twojej strony i zawsze wszystko wychodziło pyszne. Wczoraj zrobiła ciasto Maczek z kokosem i polewa czekoladowa, ale krem mi wyszedł jak by słony , nie da się go jeść. On już był niedobry na etapie budyniu. Proszę, napisz Cukierenko co zrobiłam nie tak. Cytrynę świeżo wyciskałam, ale może on była nie taka. Chciałam zrobić próbę bo planowałam je zrobić tez na święta.
    Dziękuję

    Odpowiedz
    • Można. Najlepiej użyć przelicznika forem które są dostępne w internecie i przeliczają przepis z formy prostokątnej na okrągłą i na odwrót :)

      Odpowiedz
  5. Dzień dobry,
    wspaniałe przepisy. Mam jednak pytanie, czy jeżeli nie pisze Pani, że należy piec ciasto na najniższym poziomie piekarnika to znaczy, że piec na środkowym? Czy też zawsze na najniższym?
    Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
    • Dzień dobry, na funkcji góra – dół prawie zawsze piekę na najniższym poziomie, chyba że w przepisie podam inaczej, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz