Pyszne CIASTKA Owsiane napakowane bakaliami

Pyszne CIASTKA Owsiane napakowane bakaliami – Dzisiaj nowe ciastka owsiane w Małej Cukierence. Pyszne, chrupiące, pięknie pachną i są bardzo sycące. Do ich przygotowania można użyć dowolnych bakalii np.: pokrojone suszone morele, daktyle, figi. Ciastka są proste i szybkie w przygotowaniu. Wyglądają bardzo apetycznie, u mnie zniknęły błyskawicznie:) Uwielbiam takie ciastka. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne CIASTKA Owsiane napakowane bakaliami

Pyszne CIASTKA Owsiane napakowane bakaliami
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto – składniki na około 22 duże ciastka:
220g miękkiego masła
180 cukru (użyłam ciemnego cukru, można użyć dowolnego)
2 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można użyć cukru z wanilią lub cukru wanilinowego)
300g mąki pszennej (użyłam mąki chlebowej typ 750, można użyć innej mąki pszennej np. 550, 650)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200g płatków owsianych zwykłych/górskich
90g wiórków kokosowych
150g rodzynek (można użyć innych bakalii)
150g orzechów włoskich
100g pokrojonych śliwek suszonych (można użyć innych bakalii)

Pyszne CIASTKA Owsiane napakowane bakaliami

Podprażymy orzechy:
1. Orzechy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 6 minut. Prażyłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

2. Orzechy po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Ostudzone orzechy grubo posiekać.

Ciasto:
3. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wanilię, wymieszać.

4. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sól i wymieszać krótko łyżką.

5. Przygotowaną mąkę dodać do maślanej masy i wymieszać mikserem na gładkie, dość gęste ciasto, patrz FILM.

6. Do ciasta dodać wszystkie bakalie (również uprażone orzechy) i płatki owsiane, wymieszać szpatułką lub rękoma.

7. Z ciasta formować w rękach kulki (ja robiłam duże kulki, bo chciałam mieć duże ciastka), układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać, patrz FILM. Między ciastkami należy zachować odstępy.

8. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 15-17 minut (zależy od wielkości ciastek). Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika ciastka pozostawić na blaszce na około 10 minut, dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki (jak ciastka ostygną to stwardnieją).

Udanych wypieków :)

Pyszne CIASTKA Owsiane napakowane bakaliami

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne kruche ciastka na Święta z dżemem i kokosem

Obłędne Jesienne Kruche Ciasteczka II

Pyszne proste mega ciastka z czekoladą Majówki

Super szybkie, pyszne ciastka budyniowe

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe

19 komentarzy do “Pyszne CIASTKA Owsiane napakowane bakaliami”

  1. Bardzo dziękuję przepis wspaniały ja dałam troszkę bardzo dobrej jakości maku z młyna plus mamę kokosową zamiast wiórków extra z kolosa i jednego banana oraz syrop klonowy tak lubię troszkę modyfikować ale wyszły wspaniałe .Bede do Pani przepisów zaglądała dziękuję bardzo mam też sporo starych przepisów po mamie mogę dodać

    Odpowiedz
  2. Właśnie się pieką. Zrobiłam mniejsze, żeby bezkarnie zjeść więcej na raz, bo w końcu takie male. Są przepyszne. Zresztą jak dotąd każdy wypróbowany przepis z tej strony jest obłędny :)

    Odpowiedz
  3. Często kupowałam podobne ciasteczka w cukierni. Zawsze znikały u mnie w ciągu jednego dnia :) Ich cena nigdy nie była jakoś atrakcyjna więc postanowiłam je przyrządzić sama. Skorzystałam z Twojego przepisu. :) Ciasteczka wyszły, ale co prawda znikały w wolniejszym tempie niż te kupne, może dlatego, że były mniej słodkie. Ale mnie smakowały bardzo.

    Odpowiedz
  4. Czy można część mąki zastąpić razową żytnią lub orkiszową? 😊 Jeśli tak to jaką część? Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  5. Jak zawsze wszystko z Małej Cukierenki te ciastka wyszły przepyszne! Pieczone już drugi raz w przeciągu ostatnich paru tygodni 😋

    Odpowiedz
  6. Gdybym chciała zrezygnować z wiórków kokosowych, to jakie zmiany trzeba wprowadzić w przepisie? Zastąpić mąką czy po prostu pominąć?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz