Pyszne CIASTKA Owsiane napakowane bakaliami

Pyszne CIASTKA Owsiane napakowane bakaliami – Dzisiaj nowe ciastka owsiane w Małej Cukierence. Pyszne, chrupiące, pięknie pachną i są bardzo sycące. Do ich przygotowania można użyć dowolnych bakalii np.: pokrojone suszone morele, daktyle, figi. Ciastka są proste i szybkie w przygotowaniu. Wyglądają bardzo apetycznie, u mnie zniknęły błyskawicznie:) Uwielbiam takie ciastka. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Pyszne CIASTKA Owsiane napakowane bakaliami

Pyszne CIASTKA Owsiane napakowane bakaliami
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto – składniki na około 22 duże ciastka:
220g miękkiego masła
180 cukru (użyłam ciemnego cukru, można użyć dowolnego)
2 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można użyć cukru z wanilią lub cukru wanilinowego)
300g mąki pszennej (użyłam mąki chlebowej typ 750, można użyć innej mąki pszennej np. 550, 650)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200g płatków owsianych zwykłych/górskich
90g wiórków kokosowych
150g rodzynek (można użyć innych bakalii)
150g orzechów włoskich
100g pokrojonych śliwek suszonych (można użyć innych bakalii)

Pyszne CIASTKA Owsiane napakowane bakaliami

Podprażymy orzechy:
1. Orzechy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 6 minut. Prażyłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

2. Orzechy po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Ostudzone orzechy grubo posiekać.

Ciasto:
3. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wanilię, wymieszać.

4. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sól i wymieszać krótko łyżką.

5. Przygotowaną mąkę dodać do maślanej masy i wymieszać mikserem na gładkie, dość gęste ciasto, patrz FILM.

6. Do ciasta dodać wszystkie bakalie (również uprażone orzechy) i płatki owsiane, wymieszać szpatułką lub rękoma.

7. Z ciasta formować w rękach kulki (ja robiłam duże kulki, bo chciałam mieć duże ciastka), układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać, patrz FILM. Między ciastkami należy zachować odstępy.

8. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 15-17 minut (zależy od wielkości ciastek). Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika ciastka pozostawić na blaszce na około 10 minut, dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki (jak ciastka ostygną to stwardnieją).

Udanych wypieków :)

Pyszne CIASTKA Owsiane napakowane bakaliami

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

14 komentarzy do wpisu „Pyszne CIASTKA Owsiane napakowane bakaliami”

  1. Gdybym chciała zrezygnować z wiórków kokosowych, to jakie zmiany trzeba wprowadzić w przepisie? Zastąpić mąką czy po prostu pominąć?

    Odpowiedz
  2. Jak zawsze wszystko z Małej Cukierenki te ciastka wyszły przepyszne! Pieczone już drugi raz w przeciągu ostatnich paru tygodni 😋

    Odpowiedz
  3. Czy można część mąki zastąpić razową żytnią lub orkiszową? 😊 Jeśli tak to jaką część? Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz