Prosty Świąteczny Torcik Bez Pieczenia z Czekoladą i Orzechami – Zapraszam na pyszny torcik z ciemną i białą czekoladą bez pieczenia. Orzechowy, troszkę kokosowy i waniliowy. Pięknie wygląda i jest wilgotny, aromatyczny, korzenny, bardzo smaczny. Moi goście byli zachwyceni. W przygotowaniu jest prosty, tylko pamiętajmy, aby czekolada była troszkę ciepła, jak będziemy ją dodawać do kremu. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosty Świąteczny Torcik Bez Pieczenia z Czekoladą i Orzechami
Składniki:
Spód:
160g korzennych, kruchych ciastek (herbatników)
80g masła – roztopionego, ostudzonego
50g zmielonych orzechów włoskich
Krem:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
750g serka mascarpone
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
100g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
50g mlecznej czekolady
50g zmielonych orzechów
150g białej czekolady
50g wiórków kokosowych
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
200g korzennych, kruchych ciastek (herbatników)
Do ozdoby:
posiekane orzechy
czekoladki z orzechami
bezy – jak zrobić choinki bezy tutaj(klik): „Proste Bezy Choinki”
cukier puder do posypania
Spód:
1. Ciastka przełożyć do blendera i zmiksować. Następnie przesypać do miski, dodać roztopione masło i wymieszać. Dodać zmielone orzechy, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i lekko docisnąć, odstawić.
Krem:
2. Do śmietanki dodać cukier z prawdziwą wanilią i ubić mikserem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników, patrz FILM. Krem odstawić.
3. Gorzką oraz mleczną czekoladę, połamać, przełożyć do miski i roztopić na parze lub w mikrofalówce (należy pamiętać, aby czekoladę w mikrofalówce roztapiać etapami, patrz FILM). Białą czekoladę przełożyć do drugiej miski i również roztopić.
4. Z kremu odłożyć około 330g do miseczki, pozostały krem podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać roztopioną ciemną czekoladę i energicznie wymieszać szpatułką na jednolity krem (jeśli czekolada się dobrze nie rozmiesza, można wymieszać mikserem, patrz FILM; jeśli zostaną małe kawałeczki czekolady w kremie to nic nie szkodzi). Do kremu dodać zmielone orzechy, wymieszać.
5. Ciemny krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę korzennych ciastek. Do drugiej połowy kremu dodać roztopioną białą czekoladę i energicznie wymieszać szpatułką. Dodać wiórki kokosowe, krótko wymieszać.
6. Biały krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę korzennych ciastek. Do odłożonego kremu (330g) dodać cynamon, cukier puder i wymieszać krótko mikserem. Krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Łyżką można zrobić dekoracyjne wgłębienia, patrz FILM. Torcik wstawić na całą noc do lodówki.
7. Dobrze schłodzony torcik ostrożnie wyjąć z blaszki. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i torcik położyć na paterze. Wierzch ozdobić czekoladkami, bezami i posypać posiekanymi orzechami. Na koniec tort posypałam cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
P. S. Wiórki pominęłam, bo nie lubię ;)
Hej, ciasto jest wyjątkowe. Ja robiłam na prażonych orzechach laskowych, wzmacniających ładny zapach, aby czekolada się nie ścinała w trakcie mieszania z kremem dodałam podczas rozpuszczania troszkę mleka. Ciasto jest wykwintne, pachnące korzennymi herbatnikami, ciemną czekoladą i cynamonem, chrupiące od orzechów i aksamitne w smaku od delikatnych kremów. Idealne na święta.
Witam,
jak wykonać choinki ozdobne ?
Pozdrawiam
tam jest link do przepisu, jeszcze podaję tutaj: https://malacukierenka.pl/proste-bezy-choinki.html
Witam, czy na prostokątną blaszkę o wymiarach 24×36 wystarczy podwoić składniki?
Pozdrawiam :)
Czy można podwoić składniki na większą blaszkę?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam. Chciałam zapytać jak długo można przechowywać tort?
Pozdrawiam
tak do 6 dni w lodówce, pozdrawiam
Jakiej wielkości ma być forma tortownicy?
Planuję jutro zrobic:)
21 cm, pozdrawiam
Czym można zastąpić wiórki kokosowe?
można pominąć lub dać zmielone orzechy, pozdrawiam
Dzień dobry :)
Zastanawia mnie czy torcik jest z rodzaju tych „ciężkich” (ze względu na dużą zawartość mascarpone i czekolady), czy raczej delikatniejszy i kremowy? Moi domownicy niestety nie przepadają za zbyt tłustymi kremami w ciastach (torty z masą maślaną odpadają), stąd moje wątpliwości czy zabierać się za powyższy przepis. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie :)
moim zdaniem nie jest ciężki, pozdrawiam
Bardzo polecam ten przepis. Zrobiłam go i wszystkim smakował. Zamiast korzennych ciasteczek dałam ciasteczka czekoladowe i też wyszedł bardzo dobry.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Chciałabym zrobić taki torcik. W przepisie jest 750 g mascarpone. Czy rzeczywiście jest taka duża ilość, bo to 3 małe kubki mascarpone.