Prosty Świąteczny Torcik Bez Pieczenia z Czekoladą i Orzechami – Zapraszam na pyszny torcik z ciemną i białą czekoladą bez pieczenia. Orzechowy, troszkę kokosowy i waniliowy. Pięknie wygląda i jest wilgotny, aromatyczny, korzenny, bardzo smaczny. Moi goście byli zachwyceni. W przygotowaniu jest prosty, tylko pamiętajmy, aby czekolada była troszkę ciepła, jak będziemy ją dodawać do kremu. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosty Świąteczny Torcik Bez Pieczenia z Czekoladą i Orzechami
Składniki:
Spód:
160g korzennych, kruchych ciastek (herbatników)
80g masła – roztopionego, ostudzonego
50g zmielonych orzechów włoskich
Krem:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
750g serka mascarpone
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
100g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
50g mlecznej czekolady
50g zmielonych orzechów
150g białej czekolady
50g wiórków kokosowych
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
200g korzennych, kruchych ciastek (herbatników)
Do ozdoby:
posiekane orzechy
czekoladki z orzechami
bezy – jak zrobić choinki bezy tutaj(klik): „Proste Bezy Choinki”
cukier puder do posypania
Spód:
1. Ciastka przełożyć do blendera i zmiksować. Następnie przesypać do miski, dodać roztopione masło i wymieszać. Dodać zmielone orzechy, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i lekko docisnąć, odstawić.
Krem:
2. Do śmietanki dodać cukier z prawdziwą wanilią i ubić mikserem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników, patrz FILM. Krem odstawić.
3. Gorzką oraz mleczną czekoladę, połamać, przełożyć do miski i roztopić na parze lub w mikrofalówce (należy pamiętać, aby czekoladę w mikrofalówce roztapiać etapami, patrz FILM). Białą czekoladę przełożyć do drugiej miski i również roztopić.
4. Z kremu odłożyć około 330g do miseczki, pozostały krem podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać roztopioną ciemną czekoladę i energicznie wymieszać szpatułką na jednolity krem (jeśli czekolada się dobrze nie rozmiesza, można wymieszać mikserem, patrz FILM; jeśli zostaną małe kawałeczki czekolady w kremie to nic nie szkodzi). Do kremu dodać zmielone orzechy, wymieszać.
5. Ciemny krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę korzennych ciastek. Do drugiej połowy kremu dodać roztopioną białą czekoladę i energicznie wymieszać szpatułką. Dodać wiórki kokosowe, krótko wymieszać.
6. Biały krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę korzennych ciastek. Do odłożonego kremu (330g) dodać cynamon, cukier puder i wymieszać krótko mikserem. Krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Łyżką można zrobić dekoracyjne wgłębienia, patrz FILM. Torcik wstawić na całą noc do lodówki.
7. Dobrze schłodzony torcik ostrożnie wyjąć z blaszki. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i torcik położyć na paterze. Wierzch ozdobić czekoladkami, bezami i posypać posiekanymi orzechami. Na koniec tort posypałam cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Zamiast 750g serka mascarpone, można zużyć tyle samo serka Philadelphia? Nie mam $$ na mascarpone. Jeżeli tak, to dodajemy więcej cukru skoro mascarpone jest delikatniejszy od Philadelphii? Dziękuję!
Jeśli Philadelphia będzie gęsty jak mascarpone to tak, nie dodawałbym więcej cukru, pozdrawiam serdecznie
Czy ten torcik można tynkować?
myślę, że tak, pozdrawiam
P. S. Wiórki pominęłam, bo nie lubię ;)
Hej, ciasto jest wyjątkowe. Ja robiłam na prażonych orzechach laskowych, wzmacniających ładny zapach, aby czekolada się nie ścinała w trakcie mieszania z kremem dodałam podczas rozpuszczania troszkę mleka. Ciasto jest wykwintne, pachnące korzennymi herbatnikami, ciemną czekoladą i cynamonem, chrupiące od orzechów i aksamitne w smaku od delikatnych kremów. Idealne na święta.
Witam,
jak wykonać choinki ozdobne ?
Pozdrawiam
tam jest link do przepisu, jeszcze podaję tutaj: https://malacukierenka.pl/proste-bezy-choinki.html
Witam, czy na prostokątną blaszkę o wymiarach 24×36 wystarczy podwoić składniki?
Pozdrawiam :)
Czy można podwoić składniki na większą blaszkę?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam. Chciałam zapytać jak długo można przechowywać tort?
Pozdrawiam
tak do 6 dni w lodówce, pozdrawiam
Jakiej wielkości ma być forma tortownicy?
Planuję jutro zrobic:)
21 cm, pozdrawiam
Czym można zastąpić wiórki kokosowe?
można pominąć lub dać zmielone orzechy, pozdrawiam
Dzień dobry :)
Zastanawia mnie czy torcik jest z rodzaju tych „ciężkich” (ze względu na dużą zawartość mascarpone i czekolady), czy raczej delikatniejszy i kremowy? Moi domownicy niestety nie przepadają za zbyt tłustymi kremami w ciastach (torty z masą maślaną odpadają), stąd moje wątpliwości czy zabierać się za powyższy przepis. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie :)
moim zdaniem nie jest ciężki, pozdrawiam
Bardzo polecam ten przepis. Zrobiłam go i wszystkim smakował. Zamiast korzennych ciasteczek dałam ciasteczka czekoladowe i też wyszedł bardzo dobry.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Chciałabym zrobić taki torcik. W przepisie jest 750 g mascarpone. Czy rzeczywiście jest taka duża ilość, bo to 3 małe kubki mascarpone.